Εννιά Ερωτήσεις – Απαντήσεις προς τους νεοδιόριστους για την αξιολόγηση – Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και δεκάδες ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα!!
Απεργία-αποχή: Μην υποχωρούμε! Πώς οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα.
ΟΛΜΕ και τοπικά σωματεία μπορούν να επαναπροκηρύξουν απεργία-αποχή, όπως έκαναν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και δεκάδες ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ.
Εννιά Ερωτήσεις – Απαντήσεις προς τους νεοδιόριστους για την αξιολόγηση – Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και δεκάδες ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ συνεχίζουν τον αγώνα!!
(αλλά και τους μόνιμους πια)
για την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής ενάντια στην ατομική “αξιολόγηση”-επιθεωρητισμό
-
Πώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση τώρα που δεν έχει επαναπροκηρύξει απεργία-αποχή η ΔΟΕ;
Βλέποντας την υποχώρηση της ΔΟΕ, το Υπουργείο ενεργοποίησε με την εγκύκλιο 28857/Ε3/20-3-2024 το πεδίο Β της ατομικής “αξιολόγησης” (Υπηρεσιακή Συνέπεια και Επάρκεια του Εκπαιδευτικού). Το συγκεκριμένο πεδίο αφορά πια όλους τους εκπαιδευτικούς (όχι μόνο τους νεοδιόριστους), διενεργείται κάθε 2 χρόνια (κάθε χρόνο για τους δόκιμους), η αξιολόγηση γίνεται και από τους Συμβούλους-Αξιολογητές και από τους Διευθυντές-Αξιολογητές και περιλαμβάνει την είσοδο του Αξιολογούμενου στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα με την κατάθεση εκ μέρους του Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης πάνω στους εξής τομείς: α) Συνέπεια και ενδιαφέρον κατά την εκτέλεση των υπαλληλικών υποχρεώσεων, β) Ενεργός συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της, γ) Συνεργασία με τους συναδέλφους και δ) Επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς. Η είσοδος στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα δεν μπορεί να καλυφθεί με στάσεις εργασίας, χρειάζεται απεργία-αποχή. Η απεργία-αποχή καλύπτει και τους Προϊσταμένους-Διευθυντές που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ως αξιολογητές. Επομένως, πρέπει να πιεστεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει απεργία-αποχή και ταυτόχρονα να πιεστούν και οι κατά τόπους ΣΕΠΕ (Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) να κηρύξουν απεργία-αποχή. Μόνο η μαζικότητα και η ανυποχώρητη στάση μας, θα αναγκάσει την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ να αλλάξει την απόφαση της.
-
Γιατί η ΔΟΕ δεν πήρε απόφαση για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής;
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποτελείται από 11 μέλη:
3 μέλη της παράταξης ΔΑΚΕ,
2 της παράταξης ΑΣΕ,
2 μέλη της παράταξης ΔΗΣΥ,
2 μέλη της παράταξης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ,
2 μέλη της παράταξης ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ.
Για να παρθεί μια απόφαση χρειάζονται 6 μέλη από τα 11 να συμφωνήσουν.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, με τις ψήφους των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ (7 στους 11) δεν αποφάσισε την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής παραθέτοντας τους λόγους στο υπ’ αριθμ. πρ. 922/20 – 3 – 2024 έγγραφο του Δ. Σ. της ΔΟΕ “Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική-αντιεπιστημονική “αξιολόγηση” με υπεύθυνη στάση”. Το βασικότερο επιχείρημα (η υπογράμμιση δική μας) είναι ότι “δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ότι το Υπουργείο, κάνοντας χρήση της απόφασης (καθώς και άλλης γνωστής, «αρεστής» στα Υπουργεία σχετικής γνωμοδότησης) και λαμβάνοντας ομοίως υπόψη σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, θα προχωρήσει σε χρήση των ποινών του άρθρου 56 του ν.4823/21 σε εκπαιδευτικούς, εάν η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση του νόμου 4823/21 και της σχετικής Υ.Α. συνεχιστεί είτε από τη Δ.Ο.Ε. είτε από τους Σ.Ε.Π.Ε”. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την υπόθεση των 114 Διευθυντών.
-
Και τι έγινε με τους 114 Διευθυντές;
Οι 114 Διευθυντές άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας-αποχής που προκήρυξαν οι τοπικοί τους ΣΕΠΕ για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση. Τότε, και ενώ το Υπουργείο δεν κινήθηκε δικαστικά ενάντια στην απεργία-αποχή των τοπικών ΣΕΠΕ των 114 Διευθυντών (για να βγάλει την απεργία-αποχή παράνομη ή/και καταχρηστική), επιδιώχθηκε να ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις στους 114 Διευθυντές. Όλα τα ΠΥΣΠΕ δικαίωσαν ομόφωνα τους 114 Διευθυντές. Τα ΠΥΣΠΕ δέχτηκαν τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή από τους ΣΕΠΕ καθότι το ΥΠΑΙΘΑ δεν την πήγε ποτέ στα δικαστήρια. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς/αυτές εξακολουθούν να αναρτούν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ την απεργία-αποχή του σωματείου τους. Όσοι και όσες έκαναν αίτηση στις τελευταίες κρίσεις, έγιναν πάλι Διευθυντές.
-
Ναι, αλλά η απεργία-αποχή, αν επαναπροκηρυχθεί από τη ΔΟΕ ή τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών, θα μας καλύπτει;
Από τη στιγμή που ένα σωματείο κηρύσσει απεργία-αποχή, σε κάθε περίπτωση για να κριθεί αν είναι νόμιμη, πρέπει το ΥΠΑΙΘΑ να προσφύγει στα Δικαστήρια, όπως έκανε πριν λίγες μέρες με την ΕΛΜΕ Χανίων. Ναι, λοιπόν, θα μας καλύπτει μέχρι να πάει στα Δικαστήρια, να εκδικαστεί, και μετά να βγει παράνομη ή/και καταχρηστική και να σταματήσει. Γι’ αυτό μιλάμε για συνεχείς επαναπροκηρύξεις της απεργίας-αποχής από τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ με τροποποιήσεις του περιεχομένου (π.χ. αίτημα για προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα). Κάθε απεργία κρίνεται αυτοτελώς και αυτό το λέει μάλιστα και η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ στη σχετική ανακοίνωση- η υπογράμμιση δική μας “Παρά την ακλόνητη νομική της άποψη, ότι κάθε απεργία κρίνεται αυτοτελώς, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ότι το Υπουργείο, κάνοντας χρήση της απόφασης (καθώς και άλλης γνωστής, «αρεστής» στα Υπουργεία σχετικής γνωμοδότησης) και λαμβάνοντας ομοίως υπόψη σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, θα προχωρήσει σε χρήση των ποινών του άρθρου 56 του ν.4823/21 σε εκπαιδευτικούς, εάν η απεργία-αποχή για την αξιολόγηση του νόμου 4823/21 και της σχετικής Υ.Α. συνεχιστεί είτε από τη Δ.Ο.Ε. είτε από τους Σ.Ε.Π.Ε.”
Συνάδελφοι-ισσες, δεν συνεχίζουμε κάποια απεργία που έχει βγει παράνομη ή/και καταχρηστική.
Επαναπροκηρύσσουμε συνέχεια ΝΕΑ απεργία-αποχή με τροποποίηση περιεχομένου και διάρκειας.
-
Ξαναρωτώ, είστε σίγουροι ότι μπορούν τα πρωτοβάθμια σωματεία ή/και η ΔΟΕ να επαναπροκηρύξουν απεργία-αποχή;
Ναι, συνάδελφε και συναδέλφισσα, και όμως μπορούν. Για αυτό η ομοσπονδία των καθηγητών, η ΟΛΜΕ, με την υπ’ αριθμ. πρ. 2446/22 – 3 – 2024 έγγραφο της εισηγείται στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ (τοπικών σωματείων καθηγητών) την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την ΟΛΜΕ.
-
Και γιατί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν επαναπροκηρύσσει τότε;
Γιατί είναι πολιτική απόφαση. Δεν θέλει. Πριν λίγες μέρες, μια άλλη μεγάλη Ομοσπονδία του Δημοσίου, που βρίσκεται και αυτή κάτω από την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ, που έχει δικηγόρο την ίδια με της ΔΟΕ, που η απεργία-αποχή της είχε βγει παράνομη, επαναπροκήρυξε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση του Δημοσίου. Είναι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Δείτε σχετικά την υπ’ αριθμ.πρ.74/15-3-2024 Ανακοίνωση της στην ιστοσελίδα www.poeota.gr
-
Εγώ ανήκω σε έναν τοπικό Σύλλογο που δεν είναι ενεργός, δεν είναι αγωνιστικός, δεν παίρνει απόφαση για απεργία-αποχή. Τι κάνω τότε;
Σε κάθε περίπτωση περιμένεις και δεν μπαίνεις στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα αμέσως.
Περιμένεις να δεις τις εξελίξεις και αν τελικά πιεστεί το Δ.Σ. της ΔΟΕ και κάνει επαναπροκήρυξη. Δεκάδες τοπικά σωματεία δασκάλων και καθηγητών παίρνουν αποφάσεις για επαναπροκηρύξεις της απεργίας-αποχής. Αν δεν γίνει αυτό στο δικό σου σωματείο, ο αγώνας δεν σταματά. Επικοινωνείς με άλλους συναδέλφους που θέλουν να δώσουν τον αγώνα αυτόν, γιατί καταλαβαίνουν ότι είναι αγώνας χωρίς επιστροφή για εμάς και το σχολείο, και πιέζεις εκ νέου το τοπικό σου σωματείο να κηρύξει απεργία-αποχή όπως έκαναν άλλα τοπικά σωματεία και κάλυψαν τους συναδέλφους. Αυτό μπορεί να γίνει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σου αλλά καλύτερο είναι να γίνει από μαζική, Γενική Συνέλευση με απαρτία. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταθέτουμε τα όπλα. Προτείνουμε να κάνετε μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών του Συλλόγου σας και με υπογραφές να ζητάτε τη στήριξη του ΔΣ όσον αφορά τα ζητήματα που προκύπτουν. Αυτό το αίτημα με τις υπογραφές να το προωθήσετε και στη ΔΟΕ και να το δημοσιοποιήσετε με όποιον τρόπο μπορείτε. Το «εμείς απεργούμε, εσείς μας καλύπτετε;» είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα για τους συνδικαλιστές, ακόμα και όταν υπονομεύουν τον αγώνα.
-
Ναι βρε παιδιά, καλά τα λέτε, αλλά εδώ “δεν κινείται τίποτα”, τίποτα λέμε, τι κάνω;
Περιμένεις τις εξελίξεις. Αν τελικά αναγκαστείς να κάνεις το πεδίο Β της αξιολόγησης επειδή δεν έχεις απεργία-αποχή, τότε μπορείς να μπλοκάρεις τα πεδία Α1 και Α2 με στάσεις εργασίας. Οι στάσεις εργασίας είναι πιο δύσκολο να βγουν παράνομες ή/και καταχρηστικές. Μέχρι τώρα το Υπουργείο δεν έχει πάει τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ στα δικαστήρια για τις στάσεις εργασίας. Στάσεις εργασίας μπορούν να γίνουν και για άλλα θέματα/προβλήματα του σχολείου από τους τοπικούς ΣΕΠΕ. Όπως καταλαβαίνεις, αν θες να δώσεις αυτόν τον αγώνα, η πίεση στη ΔΟΕ και στον τοπικό Σύλλογο είναι συνεχής.
-
Μέχρι πότε βρε παιδιά; Μέχρι πότε να πιέζω τους ανενεργούς ή/και υπονομευτές τοπικούς συνδικαλιστές και την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ που κήρυξε υποχώρηση;
Συνάδελφε και συναδέλφισσα, αυτοί οι ανενεργοί ή/και υπονομευτές τοπικοί συνδικαλιστές και το Δ.Σ. της ΔΟΕ έχουν εκλεγεί από εμάς. Τον Μάιο θα γίνουν πάλι εκλογές στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, για το Διοικητικό της Συμβούλιο. Αν πας και ψηφίσεις τις παρατάξεις που δεν στήριξαν αλλά υπονομεύσαν τον αγώνα, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ. Ας δώσουμε την πλειοψηφία σε εκείνες τις παρατάξεις που κράτησαν γνήσια αγωνιστική στάση. Ας πάρουμε τη ΔΟΕ στα χέρια μας, εμείς οι αγωνιζόμενοι. Αυτό που αμφισβητείται στον 21ο αιώνα είναι αν εμείς, οι νέοι Παιδαγωγοί, οι νέοι Επιστήμονες, θα έχουμε φωνή, σωματείο, δικαίωμα στη διεκδίκηση, δικαίωμα στην απεργία. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και πρέπει να σταθούμε και εμείς στο ύψος των περιστάσεων. Ο αγώνας αυτός δεν είναι ένα σπριντ, είναι μαραθώνιος που χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, επιμονή, αντοχή, επικοινωνία και στήριξη μεταξύ μας. Και θα νικήσουμε!
ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!
AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς