rating star 752909 1280

Το ΥΠΑΙΘΑ με απειλές, εκβιασμούς και ψέματα, προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των εκπαιδευτικών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το ΥΠΑΙΘΑ με απειλές, εκβιασμούς και ψέματα, προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των εκπαιδευτικών

  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, με απειλές, εκβιασμούς και ψέματα, προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση.
  • Η ΔΟΕ, με αβάσιμες νομικές ερμηνείες, αρνήθηκε να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή, αφήνοντας μόνο τις 3ωρες στάσεις εργασίας.
  • Το υπουργείο Παιδείας ψευδώς ισχυρίζεται ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν μπορούν να κηρύξουν απεργία, αγνοώντας το άρθρο 20 του ν. 1264/1982.
  • Πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων επαναπροκηρύσσουν την απεργία-αποχή, αψηφώντας τις απειλές και την υποταγή της γραφειοκρατίας.

Οπως αναφέρει σε άρθρο της η σελίδα εξέγερση / Η κήρυξη Απεργίας-Αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, είναι νόμιμη – Νόμιμη και η επαναπροκήρυξή της για όσες φορές χρειαστεί με αλλαγή ημερομηνιών

Αξιολόγηση πεδίου Β

Ακολουθώντας μια σαρωτική τακτική στην εφαρμογή των διαδικασιών της αξιολόγησης, που προβλέπονται με βάση τον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως (Ν. 4823 και σχετική ΥΑ 9950/ΓΔ5/ΦΕΚ Β 388/27-1-2023), το υπουργείο Παιδείας προχωρά με νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. Κατσαρού (Αρ. πρωτ. 28857/Ε3, 20 Μαρτίου 2024) στην εφαρμογή του πεδίου Β της αξιολογικής διαδικασίας, που αφορά στην «υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού». Η πιστοποίηση της πλήρους υποταγής και πειθάρχησης του εκπαιδευτικού στην κυρίαρχη πολιτική μέσω του πεδίου Β, πραγματοποιείται από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης και γίνεται κάθε δυο χρόνια για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και ανά έτος για τους δόκιμους. Το «τουρλομπούκι» στην εφαρμογή της αξιολογικής διαδικασίας (έχουν υπερπηδηθεί τα πεδία Α1 και Α2 που αφορούν τη «γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου» και το «παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης» αντίστοιχα) είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η αξιολόγηση κυριολεκτικά καρκινοβατεί και αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Τι ισχύει; Μύθοι, ανακρίβειες και υπερβολές.

Μέσω της εγκυκλίου επιδιώκεται η τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών. Γι’ αυτό και γίνεται υπενθύμιση του άρθρου 56 του ν. 4823/2021 (Α΄136), σύμφωνα με το οποίο «η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης… αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση» του  εκπαιδευτικού και η παράλειψή του ή άρνηση διευκόλυνσης υλοποίησης της αξιολογικής διαδικασίας σε οποιοδήποτε στάδιο «συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα» που τιμωρείται με βάση τις πειθαρχικές ποινές του φασιστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄ 26, άρθρο 109), «όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός». Καλούνται δε οι Διευθυντές Εκπαίδευσης ως τις 27/3/2024 να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κατάρτισης των πινάκων με τα ζευγάρια αξιολογητή-αξιολογούμενου για το πεδίο Β.

Το ΥΠΑΙΘΑ φοβάται μπαράζ επαναπροκήρυξης της Απεργίας-Αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία και λέει ψέματα

Με ένα απίστευτο ακροβατικό σκεπτικό, η αστική δικαιοσύνη, έκρινε ότι η τελευταία απεργία-αποχή της ΔΟΕ  είναι παράνομη και επιπλέον καταχρηστική (υπ’ αρ. 254/2024 απόφαση, 14/3/2024), επειδή υπάρχει το δεδικασμένο της απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ (29/2/2024). Καταχρηστική κρίθηκε με το χουντικής έμπνευσης «επιχείρημα» ότι συνιστά πολιτική απεργία «αφού επιχειρεί να καταλύσει το δικαίωμα της πολιτειακής εξουσίας να νομοθετεί επί ζητημάτων που ανήκουν στην αποκλειστική ρυθμιστική εξουσία της». Τούτο σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν εναντίον οποιουδήποτε αντιδραστικού, αντιεκπαιδευτικού νόμου που έχει ψηφίσει ήδη ο κυβερνητικός λόχος και οφείλουν να υποταχθούν αδιαμαρτύρητα.

Δημοφιλή!!  Ο Πιερρακάκης μάχεται με θεούς και δαίμονες για να μας κάνει δώρα έκπληξη - Και μετά θα ξυπνήσουμε

Δηλαδή, η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη επιχείρησε να δέσει χειροπόδαρα τους εκπαιδευτικούς, ισχυριζόμενη ότι το δεδικασμένο για την ΑΔΕΔΥ διατρέχει κάθετα όλη την πυραμίδα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποτελούν μέλη της και επομένως συλλήβδην οι απεργίες από τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ θεωρούνται παράνομες και καταχρηστικές.

Με επείγουσα εγκύκλιο ο Γ.Γ. Κατσαρός (Αρ. πρωτ. 29287/Ε3, 20 Μαρτίου 2024), αφού απαριθμεί τις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (255/2024 κατά της ΟΛΜΕ, 254/2024 κατά της ΔΟΕ, 227/2024 κατά της ΑΔΕΔΥ, 195/2024 κατά των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) και υπενθυμίζει και τις απειλές για τις επιβολή πειθαρχικών ποινών λόγω άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση, που θεωρείται ότι «συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα», προχωρεί στην ουσία, που είναι και αυτή που ανησυχεί σφόδρα σε αυτήν τη φάση το ΥΠΑΙΘΑ: την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από μια πλειάδα πρωτοβάθμιων σωματείων (Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ): 

«Αξίζει να αναφερθεί ότι απεργίες που έχουν κηρυχθεί ή πρόκειται να κηρυχθούν από τοπικές πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ με αίτημα την αποχή απ’ την διαδικασία αξιολόγησης των ν. 4692/2020 και 4823/2021 και των κατ’ εξουσιοδότηση τούτων κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων δεν είναι σύννομες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο στοιχ. Β της παρ. 8 του αρ. 30 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79)».

Με αυτήν την αναφορά το υπουργείο όχι μόνο διαβλέπει τον κίνδυνο να ανατραπούν τα σχέδιά του από μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και λέει και αισχρά ψέματα.

Σημειώνουμε ότι σε αρωγή του υπουργείου Παιδείας, επειδή έχει ανάψει για τα καλά και ο πόλεμος κατά της αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο, μετά και την κατάπτυστη απόφαση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΑΔΕΔΥ να μην προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής διευκολύνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, έσπευσε και η Κεραμέως, νυν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και γνωστή για την άσκηση πολιτικής με το μαστίγιο, στέλνοντας σχετική απειλητική εγκύκλιο προς όλους τους δημόσιους υπάλληλους (Αρ. πρωτ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/56/οικ.5373, 13 Μαρτίου 2024). Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο

Τα ψέματα του ΥΠΑΙΘΑ

Το πρώτο ψέμα αφορά το «επιχείρημα» ότι απεργία δεν μπορούν να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Επικαλείται μάλιστα το ΥΠΑΙΘΑ το άρθρο 30, παράγ. 8 στοιχείο β του νόμου 1264/1982.

Καταρχάς στο άρθρο 1, παράγ. 1 του ν. 1264 ξεκαθαρίζεται ότι «Για την εφαρμογή αυτού του νόμου εργαζόμενοι είναι όσοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου (μισθωτοί), στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.».

Στο άρθρο 20 παράγ. 1 του ν. 1264 λέγεται με σαφήνεια ότι απεργία μπορούν να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να κηρύξουν απεργία με απόφαση του ΔΣ. Το παραθέτουμε:

Άρθρο 20 : Κήρυξη απεργίας

  1. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα αρκεί απόφαση του διοικητικου συμβουλίου εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;
Δημοφιλή!!  Περί Κατανομής & Νέων Οργανικών Θέσεων στην Εκπαίδευση

Η απεργία στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου εκτός αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά…

Το άρθρο 30 απαριθμεί τις «ειδικές ρυθμίσεις», μεταξύ των οποίων και η παράγ. 8 στοιχείο β, που επικαλείται το ΥΠΑΙΘΑ και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, που αναφέρονται λεπτομερώς παρακάτω, στις οποίες κατηγορίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί. Το παραθέτουμε:

Άρθρο 30 : Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα δημοσίων υπαλλήλων

  1. Ο νόμος αυτός, όπως είναι, εκτός από τις διατάξεις των άρθρων 14 παρ. 3 10, 16 παρ. 7 9, 22 παρ. 1 και 2, 24 και 27, εφαρμόζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται παρακάτω ανάλογα και στους έμμισθους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, με εξαίρεση τους υπαλλήλους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), όπως και στους μόνιμους ή με θητεία υπαλλήλους των Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ακόμη δε και στους υπαλλήλους με σχέση ιδιωτικού δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 3 του Συντάγματος. Το ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και δια του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα Ν.Π.Δ.Δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ’ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων….

8 β) Η απεργία κηρύσσεται από δευτεροβάθμιες ή τριτοβάθμιες οργανώσεις μετά απο απόφαση της Γενικής Συνέλευσης…».

Το δεύτερο ψέμα αφορά το «επιχείρημα» ότι εφόσον η απεργία-αποχή που έχει κηρύξει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο κριθεί παράνομη, δεν μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Ακόμα και με τον αντεργατικό και απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021), η απαγόρευση συνέχισης της απεργίας-αποχής, εφόσον αυτή κριθεί παράνομη, αφορά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι όπως αυτές απορρέουν από τα εξώδικα που αποστέλλονται στο ΥΠΑΙΘΑ. Τούτο σημαίνει ότι η επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής με άλλες ημερομηνίες είναι εφικτή.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τη σχετική διάταξη του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη:

Αρθρο 95, παράγ. 6:  «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».

Συμπερασματικά, απεργία-αποχή μπορούν να κηρύξουν και τα πρωτοβάθμια σωματεία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους και η απεργία-αποχή μπορεί να επαναπροκηρυχθεί για όσες φορές χρειαστεί με αλλαγή έναρξης των ημερομηνιών της και με κάθε τρόπο (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια σωματεία).

Δημοφιλή!!  Οδηγίες για Υποψηφίους της Γραπτής Ηλεκτρονικής Εξέτασης για τις Προσκλήσεις ΑΣΕΠ ΠΔΑ/2024

Η παράθεση των σχετικών νόμων, όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με την επίκληση νομικίστικων ακροβατισμών και «ερμηνειών» που βολεύουν την κυβέρνηση και τους ξεπουλημένους αστογραφειοκράτες συνδικαλιστές, είναι αναγκαία και χρήσιμη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να σπάσει ο φόβος, ειδικά μέσα στα πιο ταλαντευόμενα κομμάτια των εκπαιδευτικών.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν στην επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής  

Ο αγώνας που δίνεται με επιμονή, συνέπεια και μαζικότητα ενάντια στην εκπαιδευτοκτόνα αξιολόγηση για πάνω από 3 χρόνια τώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Και είναι κρίμα, άδικο και πολιτικά ανεπίτρεπτο να ανασταλεί τώρα επειδή η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν ανεβάσει στη νιοστή την άσκηση τρομοκρατίας.

Είναι λάθος το εκπαιδευτικό κίνημα να καταθέσει τώρα τα όπλα όχι μόνο για λόγους τακτικής αλλά και για λόγους ουσίας, επειδή η αξιολόγηση θα στραγγαλίσει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο δωρεάν σχολείο, θα στείλει στο απόσπασμα εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολικές μονάδες, ώστε να περάσουν τα σχέδια του ΟΟΣΑ, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης για την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, που θα την παραδώσει στα νύχια της καπιταλιστικής αγοράς.

Βασανιστική γραφειοκρατία – διαφάνεια – αντικειμενικότητα / Ανοιχτή επιστολή Καστοριανής εκπαιδευτικού προς τον νέο υπουργό Παιδείας

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω