αποκλειστικο

Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε κτήριο που στεγάζει υπηρεσίες εκπαίδευσης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καταγγελία για επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε κτήριο που στεγάζει υπηρεσίες εκπαίδευσης

Συστέγαση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ με νυχτερινή επιχείρηση, χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της νύχτας !

  • Η ΕΝΕΡΥΠ καταγγέλλει για άλλη μια φορά τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο κτήριο επί της Λ. Συγγρού 165, Νέα Σμύρνη, όπου στεγάζονται οι Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε. και 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας.
  • Το κτήριο είναι ακατάλληλο και παλαιό, με προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, έλλειψη εξόδου κινδύνου, ετοιμόρροπα παράθυρα, συχνές βλάβες στους ανελκυστήρες, και ανεπαρκή εγκατάσταση ψύξης/θέρμανσης.
  • Πρόσφατα έπεσε παράθυρο άνω των 50 κιλών στο γραφείο μιας υπαλλήλου, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά μόνο από τύχη.
  • Το κτήριο δεν πληροί τις προδιαγραφές προσβασιμότητας ΑΜΕΑ.
  • Στις 21/03/2024 έγινε γνωστό ότι το κτήριο συστεγάζεται με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, ιδιοκτησίας επιχειρηματία που έχει δεχτεί επιθέσεις με πυροβολισμούς και βόμβες σε άλλες επιχειρήσεις του.
  • Η ΕΝΕΡΥΠ απαιτεί:
    • Την άμεση μετεστέγαση των υπηρεσιών.
    • Τη μη ανανέωση της σύμβασης μίσθωσης με το ΜΤΠΥ.
    • Άμεσες παρεμβάσεις ασφαλείας από το ΜΤΠΥ.
  • Η ΕΝΕΡΥΠ κοινοποιεί το παρόν έγγραφο σε Πολεοδομία, Πυροσβεστική, ΜΜΕ, ΑΔΕΔΥ, και στην Εισαγγελία.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, κ. Διοικητές,

Με το παρόν έγγραφο μας στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων – εργαζομένων στις Δ/νσεις Π.Ε. & Δ.Ε. και 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας και καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας, την εγκληματική αδιαφορία των αρμόδιων Υπηρεσιών και των Προϊσταμένων τους. Τονίζουμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Προειδοποιούμε ότι  η ημέρα που θα έχουμε σοβαρό εργατικό ατύχημα δεν αργεί. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς να λαμβάνετε μέτρα για όσα κατά καιρούς σας έχουν αναφερθεί ως ελλείψεις, επικίνδυνες φθορές κλπ θέτει τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των συναδέλφων μας σε μεγάλο κίνδυνο.

Η αδιαφορία, η αδράνεια, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η επίκληση αναρμοδιότητας  και ότι άλλο μπορεί να καταλογιστεί στην κάθε Υπηρεσία ή στον Προϊστάμενο της χωριστά, δεν σας απαλλάσσει από το μερίδιο ευθύνης σας, που είναι εκ των πραγμάτων τεράστιο.

 

Εργαζόμαστε σε ένα κτήριο επί της οδού Λ. Συγγρού 165 στη Ν. Σμύρνη,  όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες των ΔΔΕ, ΔΠΕ και του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. της Δ΄ Αθήνας, με 200 υπαλλήλους και μεγάλη προσέλευση κοινού, μαθητών και ΑΜΕΑ.

Ακατάλληλο και παλαιό, με προβλήματα στην ηλεκτρική εγκατάσταση, με απουσία εξόδου κινδύνου, σε κατάσταση διάλυσης με τα κουφώματα να αποκολλώνται και να γίνονται επικίνδυνα, με συχνές βλάβες στους ανελκυστήρες, με ανεπαρκή και κοστοβόρα εγκατάσταση ψύξης / θέρμανσης. Όσο για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο. Και μόνο η μη εφαρμογή και η τεράστια απόκλιση από τα όσα ορίζονται στη με αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/99709/796 (ΦΕΚ 5045Β/1-11-2021) με θέμα: «Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας» καθιστά το κτήριο ακατάλληλο και την έως σήμερα λειτουργία του παράνομη και παράτυπη.

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Για όλα τα παραπάνω έγινε παράσταση – διαμαρτυρία στις Δ/νσεις ΔΔΕ, ΔΠΕ και του 1ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δ΄ Αθήνας και σωρεία εγγράφων.

Στις 5/3/2024 ένα παράθυρο βάρους άνω των 50 κιλών έπεσε στο γραφείο μιας συναδέλφου, η οποία από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε, αφού λίγα λεπτά πριν είχε αποχωρήσει λόγω λήξης ωραρίου.

Για ακόμη μία φορά κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα εργαζομένου. Περιστατικά σαν και αυτό, τα οποία άπτονται της καταλληλόλητας – επικινδυνότητας του μισθωμένου από την Περιφέρεια Αττικής κτηρίου, ιδιοκτησίας ΜΤΠΥ, συμβαίνουν τακτικά. Υπενθυμίζουμε το ατύχημα στις 21/10/2022, στο οποίο η συνάδελφος μας παρασύρθηκε στο κλιμακοστάσιο από πτώση του παραθύρου μέχρι τον κάτω όροφο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι κακώσεις που υπέστη την κράτησαν για τουλάχιστον 3 μήνες εκτός εργασίας και ακινητοποιημένη στο κρεβάτι της.

Η παρέμβαση και ο νέος έλεγχος των αρμόδιων Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Υ.ΠΑΙ.Θ.Α καθίσταται όχι απλά αναγκαία αλλά επιβεβλημένη και η οποιαδήποτε καθυστέρηση αποτελεί για εμάς προσπάθεια συγκάλυψης και συνενοχής.

 

Για άλλη μία φορά επισημαίνουμε τα κάτωθι:

  1. Σε όλο το κτήριο υπάρχουν ετοιμόρροπα παράθυρα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλων λόγω απειλούμενης αποκόλλησής τους.
  2. Τα διαχωριστικά panels (βάρους τουλάχιστον 8 κιλών) δεν είναι ασφαλή ενώ από πτώση τους έχουν ήδη τραυματιστεί δύο υπάλληλοι.
  3. Δεν υπάρχει δεύτερη κλίμακα για να χρησιμοποιηθεί ως Έξοδος Διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου.
  4. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας λόγω λιμναζόντων βρόχινων υδάτων στον υπόγειο χώρο όπου βρίσκονται ο καυστήρας, η δεξαμενή πετρελαίου και εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια.
  5. Το κεντρικό σύστημα κλιματισμού είναι πεπαλαιωμένο και δεν λειτουργεί επαρκώς σε όλους τους χώρους εργασίας. Οι υπάλληλοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν άλλου είδους μέσα θέρμανσης – ψύξης με αποτέλεσμα να καίγονται ασφάλειες, τροφοδοτικά Η/Υ κλπ.
  6. Οι ανελκυστήρες παρουσιάζουν συχνές βλάβες και σημειώνονται εγκλωβισμοί. Επισημαίνουμε ότι οι ανελκυστήρες χρησιμοποιούνται και από εργαζόμενους με κινητικά προβλήματα, αλλά και από μαθητές ΑΜΕΑ δεδομένου ότι το ΚΕΔΑΣΥ στεγάζεται στον 5ο όροφο του κτηρίου.
  7. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ (επισκέπτες, μαθητές, εργαζομένους) χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις με διαμόρφωση εξωτερικού χώρου (θέσεις πάρκινγκ), επιδιόρθωση ράμπας, δημιουργία οδηγού τυφλών στο πλακόστρωτο, αλλαγή φοράς ανοίγματος πόρτας εισόδου, δημιουργία τουαλετών ΑΜΕΑ, ειδικές παρεμβάσεις σε ασανσέρ (γραφή brailleσε πλήκτρα), διαδρόμους για τυφλούς κλπ.
  8. Οι υπηρεσίες μας συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, με τους θαμώνες του οποίου καλημερίζονται το πρωί οι εργαζόμενοι.

 

Η ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π. και οι εργαζόμενοι στις προαναφερθείσες Υπηρεσίες που στεγάζονται στο εν λόγω κτήριο απαιτούμε:

 

  • ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΗ!
  • ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΝΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ Μ.Τ.Π.Υ.!
  • ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΤΠΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!
Δημοφιλή!!  ΠΕ11: Αναλογία διορισμών 1:1 - Πιθανή σύσταση νέων οργανικών θέσεων και αύξηση κατά 1 Ώρα στα ωρολόγια προγράμματα / Ανακοίνωση της ΠΕΝΑΦΑ

 

Σας καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί!

 

Κοινοποιούμε το παρόν έγγραφο σε Πολεοδομία, Πυροσβεστική, ΜΜΕ, ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην Εισαγγελία στην οποία προσφεύγουμε με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                                        ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

 

Συστέγαση Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και ΚΕΔΑΣΥ με νυχτερινή επιχείρηση, χώρο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της νύχτας !

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη,

Στις 21/03/2024 γνωστοποιήθηκε τόσο σε εσάς όσο και στον Σύλλογο μας, η με αρ. πρωτ. 13253/21-03-2024 απάντηση του ΜΤΠΥ (επισυνάπτεται) στις έγγραφες καταγγελίες της ΕΝΕΡΥΠ (Ένωση Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας)  που αφορούν  στα σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι – μέλη μας, των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας (Διευθύνσεις Α/θμιας – Β/θμιας  και 1ο ΚΕΔΑΣΥ) που στεγάζονται στο απολύτως ακατάλληλο κτήριο, ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ, επί της οδού Λ. Συγγρού 165, Νέα Σμύρνη(επισυνάπτεται).

 

Χωρίς να σχολιάσουμε τις παρελκυστικές απαντήσεις, των υπηρεσιακών παραγόντων του ΜΤΠΥ, άλλωστε έχει δοθεί εντολή στον δικηγόρο μας να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για μία σωρεία παρανομιών και παρατυπιών που υφίστανται στο κτήριο και στην λειτουργία του και παρά την ατυχή προσπάθεια εξωραϊσμού τους, θα σταθούμε μόνο  στην υπ. αριθ. 3.11 απάντησή τους:

«Οι υπηρεσίες μας συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο με νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, με τους θαμώνες  του οποίου καλημερίζονται το πρωί οι εργαζόμενοι» (καταγγελία ΕΝΕΡΥΠ)

«Κατά τον παρόντα χρόνο το κέντρο, που στεγάζεται στο Ισόγειο του κτηρίου, λειτουργεί αποκλειστικά Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, δηλαδή σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η πρόσβαση στο Ισόγειο κατάστημα πραγματοποιείται από ανεξάρτητη είσοδο από αυτήν που εξυπηρετεί την είσοδο στους χώρους του μισθίου» (απάντηση ΜΤΠΥ),

δυστυχώς όμως για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΜΤΠΥ και τις σοφιστείες τους,  πριν καν περάσουν 3 ημέρες, στις 24/03/2024, στο συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης έγινε επίθεση με πυροβολισμούς, ανθρώπων της νύχτας και ακόμη χειρότερο η επιχείρηση ανήκει σε επιχειρηματία του οποίου σε άλλη επιχείρηση του πριν 2 εβδομάδες έγινε βομβιστική επίθεση, με μεγάλες υλικές ζημιές, ξημερώματα Δευτέρας, όπως πληροφορηθήκαμε από σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Μήπως να αναμένουμε ανάλογη επίθεση και στην Λ. Συγγρού 165, που συστεγάζονται οι Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, αλήθεια  τι ημέρα και ώρα;

 

κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη,

Από μόνο του το ανωτέρω συμβάν θα πρέπει όχι μόνον να σας αφυπνίσει, διότι παρά τις καταγγελίες μας αδιαφορείτε σκανδαλωδώς, αλλά και να σας κινητοποιήσει, για την άμεση και κατά προτεραιότητα  μεταστέγαση των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας και του 1ΟΥ ΚΕΔΑΣΥ, στις οποίες  καθημερινά προσέρχονται  εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολίτες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και  AMEA.

Ευελπιστούμε  να μην αναζητούμε πάλι τους υπευθύνους μετά από κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα, διότι τότε θα είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα για το οποίο ενώ γνωρίζατε, αδιαφορήσατε! 

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

Ευελπιστούμε επίσης, ότι το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, δεν είναι ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε Δημόσιο Οργανισμό να στερείται κάθε ενσυναίσθησης και να μισθώνει συστεγαζόμενους χώρους ιδιοκτησίας του, σε Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και σε νυχτερινές επιχειρήσεις διασκέδασης, διότι αυτό δεν θα το έπραττε ούτε ο πιο ασυνείδητος ιδιώτης, που έχει ως μοναδικό του σκοπό, το κέρδος!

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ                                                                        ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 9/11-03-2024 ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 165 , ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΜΤΠΥ»

Ως απάντηση στο με αρ. πρωτ. 9 / 11-03-2024 έγγραφο με θέμα «Καταγγελία για θέματα ασφάλειας & συνθηκών εργασίας εργαζομένων» που αφορά στο κτήριο επί της Λ. Συγγρού 165, Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας Μ.Τ.Π.Υ. σας αποστέλλουμε τις απόψεις της Υπηρεσίας επί των αναφερομένων θεμάτων:

Εξ. – 2024 – 13253 – Απάντηση στο από 11-03-2024 έγγραφο της ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π.

 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω