ΣΚΑΚΙ

Ο Μητσοτάκης φέρνει τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πώς θα ξεπεραστεί ο “σκόπελος” στο άρθρο 16 του Συντάγματος

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μητσοτάκης φέρνει τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πώς θα ξεπεραστεί ο “σκόπελος” στο άρθρο 16 του Συντάγματος

Στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου για την ίδρυσή τους, το οποίο, όπως αποκάλυψε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους την Τετάρτη. Ηλεκτρονική έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Υπερβαίνοντας τον “σκόπελο” του άρθρου 16 του Συντάγματος -που προβλέπει μόνο κρατικά πανεπιστήμια- και μέσω της παράκαμψης της σύμπραξης με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα (δηλαδή διακρατικές συμφωνίες που προβλέπονται και από το Σύνταγμα στο άρθρο 28), το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να σταματήσει τη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Στο άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος ορίζεται ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος και ότι απαγορεύεται η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στόχος της απαγόρευσης αυτής είναι η προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης και η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Δημοφιλή!!  Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Μια διάλεξη καθηγητή / Καταπληκτικό μάθημα – στάση ζωής!!!

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νόμο που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Πρόκειται για τη θέσπιση ενός νέου νόμου που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στον νέο νόμο θα προβλέπεται ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα είναι ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, τόσο από άποψη ακαδημαϊκών προτύπων όσο και χρηματοδότησης.

Έντονες αντιδράσεις από τη φοιτητική κοινότητα, την εκπαιδευτική κοινότητα και την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η αλλαγή αυτή. 

  • Με την τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα οδηγηθούμε στην εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
  • Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Η τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα υπονομεύσει την αρχή της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημοφιλή!!  Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2024

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω