προγιλερασ

Πως το πρόγραμμα Erasmus ανοίγει τους ορίζοντες των ελληνικών σχολείων – Από ένα νηπιαγωγείο της Δράμας σε όλη την Ευρώπη

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ERASMUS+ είναι το πρόγραμμα που φέρνει κοντά ευρωπαίους πολίτες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα να υλοποιήσουν σχέδια επιμόρφωσης, διδασκαλίας και μάθησης (ERASMUS+ΚΑ1) όπως και συμπράξεις σχολείων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών (ERASMUS+ΚΑ2). Οι δραστηριότητες κινητικότητας δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν νέες γνώσεις, να βελτιώσουν δεξιότητες και ικανότητες τους σε θέματα διδακτικής και μεθοδολογίας, να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με διαφορετικούς πολιτισμούς, να συνεργαστούν,  αλλά και να ανταλλάξουν ιδέες και υλικό. Το Πρόγραμμα ERASMUS+ αλλάζει τη ζωή των σχολείων και των εκπαιδευτικών που δέχονται την πρόκληση και μπαίνουν σε αυτό το ταξίδι. Ταξίδια κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο(θυμηθείτε ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν εδάφη μέχρι και στον ειρηνικό ωκεανό), μοναδικές εμπειρίες, γνωριμία με εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, ανοίγουν ένα εντελώς νέο παράθυρο στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές, για να γνωρίσουν διαφορετικές εκπαιδευτικές κουλτούρες.
Erasmus Programme for Teachers
Από ένα νηπιαγωγείο ενός χωριού στη Δράμα, σε όλη την Ευρώπη
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελληνικού σχολείου που μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έσπασε τους χωρικούς δεσμούς του και συνδέθηκε κυριολεκτικά με τη μισή Ευρώπη, διευρύνοντας εντυπωσιακά τους ορίζοντες και τις δυνατότητές του είναι το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου Δράμας υπό τη καθοδήγηση της προϊσταμένης νηπιαγωγού Κατερίνας Τσιλεπώνη. Έχει ίσως το ρεκόρ συμμετοχής σε προγράμματα erasmus τα τελευταία χρόνια που το οδήγησαν σε ένα νέο επίπεδο, δίνοντας του τη δυνατότητα να πρωτοπορεί εφαρμόζοντας καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με σχολεία από όλη την Ευρώπη, δείχνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για κάθε σχολείο της περιφέρειας όσο μακριά και όσο μικρό και εάν είναι. Πολλά άλλα ελληνικά σχολεία σαν κι αυτό δείχνουν το δρόμο και αποτελούν παράδειγμα για όσους εκπαιδευτικούς το σκέφτονται να το τολμήσουν. Σκεφτείτε, αν ένα μικρό σχολείο ενός χωριού, έφτασε σήμερα στο σημείο να υλοποιεί 3 διαφορετικά προγράμματα συγχρόνως, με τα δύο πρώτα να ανήκουν στο ERASMUS+ΚΑ1 το οποίο αφορά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το τρίτο ERASMUS+ΚΑ2 το οποίο αφορά τις σχολικές συμπράξεις μικρής κλίμακας, τι μπορεί να κάνουν μεγαλύτερα σχολεία με περισσότερο προσωπικό.
ερ1
Ποια είναι τα προγράμματα που τρέχει αυτή τη στιγμή ένα μικρό διθέσιο νηπιαγωγείο:
Α) ERASMUS+ KA122-SCH, School Staff Mobility με κωδικό: 2021-1-EL01-KA122-SCH-000021501 και τίτλο: «S.O.L.I.D.- Step into Social Inclusion».
Β) ERASMUS+ KA122-SCH- School Staff Mobility με κωδικό αριθμό: 2022-1-EL01-KA122-SCH-000075781 και τίτλο: «Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις για ένα ψηφιακό και πράσινο σχολείο»
Γ) ERASMUS+ΚΑ210: Σχολικές συμπράξεις μικρής κλίμακας. Erasmus+ KA210 με κωδικό αριθμό: KA210-SCH-2022-2CE6CF16 και τίτλο: “MOVE GREEN – KEEP THE NATURE CLEAN”, «Κινήσου πράσινα, διατήρησε τη φύση καθαρή». Εταίροι: η Σλοβενία, η Ιταλία, η Σερβία και η Εσθονία. Πέντε χώρες, 5 Νηπιαγωγεία, 30 εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες παιδιά συμμετέχουν.
ερ2erasmus
Οι Δραστηριότητες που αναπτύσσονται:
• Καθ’ όλη τη χρονιά διαδικτυακές συναντήσεις με τους  εταίρους, ενημερωτικές για το πρόγραμμα, συναντήσεις επιμόρφωσης και εργαστήρια.
•Διαγωνισμός κατασκευής λογότυπου του προγράμματος, Μασκώτ του σχολείου, ατομικές και ομαδικές κατασκευές, βιβλία και χειροτεχνίες.
• Όλη τη χρονιά τα παιδιά ασχολήθηκαν με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
• Γνώρισαν την Πράσινη ανάπτυξη μέσα από την Εκπαιδευτική ρομποτική και την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό της WRO τον Μάρτιο με θέμα: «Η πόλη που ονειρεύομαι να ζήσω». Δύο μήνες δραστηριότητες, γνωριμία με την Bee-bot, κατασκευή πίστας, πολλών μακετών, δημιουργία της ιστορίας: «Η Green-bot στην γκρίζα πολιτεία», δημιουργία βίντεο.
• Υλοποιήθηκε η 1η κινητικότητα του προγράμματος στην Σουμπότισσα της Σερβίας τον Απρίλιο.
• Συμμετοχή στον Διαγωνισμό της First Lego League στις 14 Μαΐου με θέμα την Ενέργεια. Δύο μήνες εργαστήρια ρομποτικής, κατασκευές με Lego, ομαδικές εργασίες και πόστερς.
• Οργανώθηκε ποδηλατοδρομία και καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για το πρόγραμμα και τη θεματική του.
• Στη συνέχεια τα παιδιά πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο με ποδήλατα και του παρέδωσαν αίτημα για την κατασκευή ποδηλατόδρομου.
– Η 2η κινητικότητα του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα την εβδομάδα από τις 5-9 Ιουνίου 2023. Μια εβδομάδα δράσεων, πολιτισμικής αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής καλών πρακτικών. Το 2ο Νηπιαγωγείο Καλαμπακίου φιλοξένησε τους 10 ευρωπαίους εκπαιδευτικούς προσφέροντας τους μια εβδομάδα πολλαπλών εμπειριών.
Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα μπορεί να συμβούν και στο δικό σας σχολείο. Για όσους εκπαιδευτικούς το σκέφτονται, πρέπει να το τολμήσουν.
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί παρά τη διαρκή κατασυκοφάντηση που συχνά δέχονται, παρά την τρομοκρατία των αξιολογητών, την απαξίωση από πολιτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης, τους μισθούς πείνας και τα ανύπαρκτα πολλές φορές μέσα, βρίσκουν τον τρόπο να παρέχουν το υψηλότατο επίπεδο σύγχρονης εκπαίδευσης στου μαθητές τους, όχι για να το φλεξάρουν σε κάποια αξιολογική φόρμα, αλλά για την ουσία, για να προσφέρουν στους μαθητές τους και στην τοπική κοινωνία. 
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω