warning g1b08eec6b 1920 E-WALL

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ: ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ανακοίνωση για το χειρισμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Ερευνών – Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΙΠΕΜ-ΔΟΕ), εξέδωσε η παράταξη των Παρεμβάσεων εκθέτοντας σοβαρά ζητήματα και προβληματισμούς. Θυμίζουμε ότι το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ είναι μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, τελεί υπό την αιγίδα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας σκοπός του είναι η επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση εκπαιδευτικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η επιστημονική, παιδαγωγική και συνδικαλιστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση μελετών αντίστοιχων φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δείτε την ανακοίνωση:

ςςς E-WALL

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.grparemvasisdoe@gmail.com  210 3242144                                                                            25-5-2023

ΙΠΕΜ- ΔΟΕ: ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

Την ώρα που το εκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου ενάντια στην αξιολόγηση-ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών μας σχέσεων, το επιστημονικό  όργανο της Ομοσπονδίας ξεκινάει  πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ. Διαχρονικά έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις δράσεις του ΙΠΕΜ που σχετίζονται με ΕΣΠΑ τόσο σε επίπεδο διαδικασίας, όσο και σε επίπεδο περιεχομένου. Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ΙΠΕΜ με τα ΕΣΠΑ, ενισχύει την κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική που αντιστρατεύεται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και συμπλέει με τις εκάστοτε κυβερνητικές εκπαιδευτικές επιλογές που εκπορεύονται από βασικές επιλογές του κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Το τρέχον πρόγραμμα  συνάδει μάλλον με την κυβερνητική πολιτική της αξιολόγησης και όχι με τις διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος ενώ ως προς τη διαδικασία είναι στα «πρότυπα» της πρόσφατης εισαγωγικής επιμόρφωσης των νεοδιόριστων, δηλαδή εξ αποστάσεως, με εξετάσεις-κουίζ και με στόχο την μοριοδότηση των επιμορφούμενων για την ανάδειξη στελεχών εκπαίδευσης.

Πέρα όμως από την ιδεολογική μας αντιπαράθεση με τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το γεγονός ότι η τεχνική και γραφειοκρατική τους υποστήριξη αφορά τη μοναδική δραστηριότητα του Ινστιτούτου τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουμε σοβαρά ζητήματα διαφάνειας στον χειρισμό των προγραμμάτων από τη μεριά του Προεδρείου.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς για επιμορφωτές και επιμορφούμενους των προγραμμάτων έγινε από το Προεδρείο σχεδόν εν κρυπτώ. Οι πλατφόρμες αιτήσεων άνοιξαν την Μ. Τρίτη 11/4 με καταληκτική ημερομηνία 1/5 και το ΔΣ του ΙΠΕΜ ενημερώθηκε  25/4 ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ  27/4. Κατά τη γνώμη μας, παρά την ρητή αντίθεσή μας με τα προγράμματα, η έναρξη των αιτήσεων όφειλε να γίνει γνωστή στα συνδικαλιστικά όργανα και  στους  Συλλόγους των εκπαιδευτικών.

2. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΠΕΜ, στις 28/4/2023, που έγινε παρά την έντονη διαφωνία μας, διαδικτυακά,  μας ζητήθηκε να επικυρώσουμε οικονομική προσφορά τεχνικής υποστήριξης του προγράμματος, ύψους περίπου 24.500 ευρώ, στην οποία δεν είχαμε πρόσβαση για να τη μελετήσουμε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  να αναπροσαρμοστούν οι σχεδιασμοί του ΙΠΕΜ,  να βγει πρόγραμμα δράσης με βάση τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας και να αρνηθεί το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της κρατικής εξουσίας και της υλοποίησης αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΔΣ της ΔΟΕ να διακόψει το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το ΙΠΕΜ, τους τοπικούς συλλόγους να πιέσουν στην παραπάνω κατεύθυνση και τους συναδέλφους/ισσες να μη συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. 

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω