ΣτΕ – ΠΟΣΔΕΠ: Επίθεση των πανεπιστημιακών στην κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη!

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μην παίρνει θέση για την αποκατάσταση του μισθολογίου των πανεπιστημιακών με βάση την πρόσφατη απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ και αγνοεί τα αιτήματα σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας για αύξηση της χρηματοδότησης και του μόνιμου προσωπικού των πανεπιστημίων.

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ μετά τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, και μπροστά στην αδιαφορία και τη σιωπή της κυβέρνησης για τα οικονομικά αιτήματα των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ απευθύνεται στα κόμματα και κάθε υποψήφια ή υποψήφιο βουλευτή ξεχωριστά, ιδίως αν έχει πανεπιστημιακή ιδιότητα, και τις / τους καλεί να τοποθετηθούν συγκεκριμένα στα αιτήματα για αναβάθμιση του πανεπιστημίου και αξιοπρεπείς αποδοχές και συντάξεις των πανεπιστημιακών.

Τα οικονομικά αιτήματα αφορούν:νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για αποδοχές αντίστοιχες του λειτουργήματος και αξιοπρεπείς συντάξεις αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα νέες θέσεις ΔΕΠ, όπως και ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές

Για τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις οι πρόσφατες ενέργειες της ΠΟΣΔΕΠ έχουν αναλυτικά ως εξής: Μετά τη δημοσίευση της 1911/2022 (10-10-2022) απόφασης του ΣτΕ, το οποίο έκρινε και πάλι ότι το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών εξακολουθεί να είναι αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά τους, η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Στις 16-11-2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Οδυσσέα Ζώρα, οι οποίοι παρέπεμψαν σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είχε ζητηθεί από το Υπουργείο.

Όμως η ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην από 6-2-2023 επιστολή της σχετικά με το περιεχόμενο της εν λόγω γνωμοδότησης και τις ενέργειες που θα επακολουθούσαν. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχώς ανέβαλλε τον ορισμό συνάντησης με την ΠΟΣΔΕΠ, και μετά από διαδοχικές οχλήσεις και τελικά παράσταση στις 16-2-2023 στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, η ΠΟΣΔΕΠ έλαβε διαβεβαίωση για συνάντηση εντός του Μαρτίου, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε. Στο μεταξύ η ΠΟΣΔΕΠ απευθύνθηκε στα κόμματα της Βουλής και είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στις 8-12-2022 και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις 16-12-2022, οι οποίοι υποστήριξαν τα οικονομικά αιτήματα και την ανάγκη αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Παράλληλα, τα οικονομικά αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ, που καταγράφονται στις διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Διοικούσας Επιτροπής, για αποκατάσταση του μισθολογίου και των συντάξεων των πανεπιστημιακών σε αξιοπρεπή επίπεδα και για αύξηση της χρηματοδότησης και του μόνιμου προσωπικού των πανεπιστημίων, διεκδικήθηκαν μέσω της συμμετοχής των συλλόγων ΔΕΠ σε κινητοποιήσεις στις 9-11-2022, στις 23-2-2023 και στις 8-3-2023, ενώ προβλήθηκαν και σε συνέντευξη τύπου στις 20-2-2023.

Έξι μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν είχαμε καμία πρωτοβουλία, δήλωση ή διαβεβαίωση, πόσο μάλλον δέσμευση, για την αποκατάσταση των αποδοχών μας εκ μέρους των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, ενώ υπήρξαν στο διάστημα αυτό υπουργικές δηλώσεις ή ρυθμίσεις για τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων και ιατρών του ΕΣΥ.

Εξάλλου, διαρροές στον τύπο, σχετικά με νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών από το 2024, για το οποίο γράφεται ότι υπάρχουν επεξεργασμένα σχέδια, δεν αναφέρονται καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα του πανεπιστημιακού μισθολογίου και στη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ. Η έλλειψη ανταπόκρισης από την κυβέρνηση οδήγησε την ΠΟΣΔΕΠ να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό στις 22-3-2023 με επιστολή , στην οποία εξιστορείται η χρόνια αδιαφορία της πολιτείας για το επίπεδο των αποδοχών των πανεπιστημιακών, και επισημαίνεται η επίπτωση της υποχρηματοδότησης και των χαμηλών αμοιβών στη διαρροή επιστημόνων και στον επαναπατρισμό τους, και η οποία επιστολή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις 9-4-2023 στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, επανέλαβε την εξαγγελία νέου μισθολογίου για το Δημόσιο από 1-1-2024, και αναγνώρισε την ανάγκη πολύ μεγαλύτερων απολαβών για προσέλκυση αξιόλογου προσωπικού στα δημόσια ερευνητικά κέντρα [9], χωρίς παρόλα αυτά να κάνει καμία αναφορά στις εξαγγελίες του στο ειδικό μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, με το οποίο όμως συνδέεται το μισθολόγιο των ερευνητών και χωρίς να έχει απαντήσει στην επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall