Απαξιωμένο το μάθημα της Χημείας – Τι αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί!
Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ΝΕΑΚΡΗΤΗ
Υποβαθμισμένο είναι το μάθημα της Χημείας στο γυμνάσιο και άνισα κατανεμημένη η ύλη του μαθήματος στο λύκειο, όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών. Η σπουδαιότητα του μαθήματος, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί του κλάδου, δεν έχει αναγνωριστεί από το υπουργείο Παιδείας.
Πολλά τα παράπονα των χημικών: Μόλις μία ώρα μάθημα τη βδομάδα στο γυμνάσιο και ανομοιογενώς κατανεμημένη ύλη στο λύκειο
Εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα σε μεγάλα σχολεία, βρίσκονται σε καθεστώς υπερεντατικοποίησης, καθώς υποχρεούνται να κάνουν σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και, εάν διδάσκουν σε μικρά σχολεία, αναγκάζονται να κάνουν και άλλα μαθήματα για να συμπληρώσουν ώρα. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να μεριμνήσει για τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου κλάδου.
Ειδικότερα, σε απαξίωση βρίσκεται το μάθημα της Χημείας στο γυμνάσιο. Οι ώρες είναι ελάχιστες και πιο συγκεκριμένα μόνο 2 ώρες υπάρχουν στο πρόγραμμα, 1 στη Β’ γυμνασίου και 1 στη Γ’ γυμνασίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο καθηγητής Χημείας έχει ελάχιστες ώρες να κάνει ένα ουσιώδες μάθημα, καθώς οι πειραματικές εφαρμογές του μαθήματος εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου είναι ελάχιστες ή ακόμη και επουσιώδεις.
Όσον αφορά στο λύκειο, το μάθημα είναι άνισα κατανεμημένο, καθώς οι μαθητές του δευτέρου και τρίτου Πεδίου στη Γ’ λυκείου, που οδηγούν στις Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές αντίστοιχα, κάνουν 6 ώρες μάθημα την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει με τις προηγούμενες τάξεις του λυκείου, όπου οι ώρες είναι 2 σε Α’ και Β’ λυκείου και το μάθημα είναι γενικής παιδείας.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Κουβαράκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τη λανθασμένη διάρθρωση του μαθήματος.
«Το μάθημα της Χημείας είναι υποβαθμισμένο στο γυμνάσιο. Οι μαθητές κάνουν μία ώρα μάθημα στη Β’ και μία ώρα στη Γ’ γυμνασίου. Αυτό σημαίνει πως οι ώρες είναι ελάχιστες και ο καθηγητής δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να προχωρήσει σε πειραματικές εφαρμογές του μαθήματος. Η Χημεία είναι μία πειραματική επιστήμη, που μένει στη θεωρία, καθώς ο καθηγητής αναγκάζεται να δαπανήσει την ώρα στο θεωρητικό μέρος. Επίσης, η σχολική ύλη είναι ανομοιογενώς κατανεμημένη στο λύκειο. Στην A’ και στη Β’ λυκείου οι μαθητές παρακολουθούν ανά τάξη 2 ώρες το μάθημα της Χημείας. Είναι γενικής παιδείας.
Ειδικά στη Β’ λυκείου, το μάθημα διδασκόταν και ως μάθημα κατεύθυνσης στη Θετική Κατεύθυνση. Πλέον δεν υφίσταται. Και οι μαθητές που επιθυμούν να μπουν σε πολυτεχνικές σχολές ή στην Ιατρική αναγκάζονται να κάνουν 6 ώρες μάθημα στη Γ’ λυκείου. Είναι ασύμφορη και απίστευτα μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβαράκης.
“Γολγοθάς”
Την ίδια στιγμή, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα όσον αφορά στους χημικούς που διδάσκουν στο σχολείο. Και πιο συγκεκριμένα, πώς συμπληρώνουν ώρες; Αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό, όπως υποστηρίζει ο κ. Κουβαράκης, από το μέγεθος των σχολικών τμημάτων.
«Εάν τα σχολεία είναι μεγάλα και έχουν περισσότερα τμήματα, τότε υπάρχουν καθηγητές Χημείας που θα κάνουν το μάθημα και στη Β’ και στη Γ’ γυμνασίου. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και τμημάτων που ο καθηγητής Χημείας πρέπει να ανταποκριθεί. Ας αναλογιστούμε έναν καθηγητή να κάνει μάθημα σε 6 τμήματα της Β’ γυμνασίου και σε άλλα 6 τμήματα της Γ’ γυμνασίου από μία ώρα σε κάθε τάξη. Ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος. Όταν έχουμε μικρότερα σχολεία, τότε ο χημικός αναγκάζεται να κάνει μαθήματα δεύτερης ανάθεσης, όπως Φυσική, Βιολογία και Γεωγραφία», είπε ο κ. Κουβαράκης.
ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ΓΕ/2023 ΤΟΥ ΑΣΕΠ
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ζητούν μέριμνα από το υπουργείο Παιδείας
Την αναγκαιότητα να αναδειχτεί το μάθημα της Χημείας ως μείζονος σημασίας για την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας σημείωσε ο κ. Κουβαράκης. Υπενθυμίζεται πως πριν από εβδομάδες υπήρξε ανακοίνωση από χημικούς να καταδειχθεί η σπουδαιότητα του μαθήματος.
«Εμείς ζητάμε σε πρώτη φάση να γίνει το μάθημα της Χημείας 2ωρο στη Γ’ γυμνασίου – έτσι κι αλλιώς, τα οργανικά κενά στους χημικούς είναι λίγα – και να υπάρξει καλύτερη εμπέδωση της ύλης. Οι μαθητές πάνε στο λύκειο και ουσιαστικά είναι σαν να μην έχουν κάνει Χημεία στο γυμνάσιο. Επίσης, οι 6 ώρες είναι πάρα πολλές στη Γ’ λυκείου και θα μπορούσε η Χημεία να γίνει μάθημα κατεύθυνσης στη Β’ λυκείου. Εμείς στείλαμε μια ανακοίνωση με σκοπό να μαζευτούν 5.000 υπογραφές, ώστε το μάθημα να αναδειχτεί. Είμαστε σε επικοινωνία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εύχομαι να ακουστούμε και όχι να επικρατεί αυτή η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Κουβαράκης.
Εκκαθαρισμένοι πίνακες e-wall μετά από τους τελευταίους διορισμούς του 2022!!