poster scaled E-WALL

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση, με θέμα: «Διαχείριση Σχολικής Τάξης», η οποία θα πραγματοποιηθεί την

Τρίτη 4 Απριλίου 2023 και ώρες 18:00-21:00.

Απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Στη διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση θα παρουσιαστούν τεχνικές αποτελεσματικής διαχείρισης της τάξης, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην εδραίωση ενός ζεστού κλίματος στο σχολείο, που ενθαρρύνει την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη, την ενεργητική μάθηση και την ακαδημαϊκή επιτυχία των εκπαιδευομένων. Δίνεται βαρύνουσα σημασία  στη διαχείριση της σχολικής τάξης στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται μαθητές και μαθήτριες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτείται να εφαρμοσθούν ενδεδειγμένες συμπεριληπτικές παρεμβάσεις. Το Σχολείο καλείται να εφοδιάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες ανοίγοντας δυνατότητες για την προσωπική ολοκλήρωση, την κοινωνική ένταξη και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Μεγάλη Βρετανία/Αξιολόγησή: Διευθύντρια δημοτικού σχολείου αυτοκτόνησε μετά την υποβάθμιση του σχολείου της από τους επιθεωρητές!!

Η τηλεσυνάντησή μας προσβλέπει στην ενημέρωση και τον διάλογο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προσπάθεια βελτίωσης και διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού της εκπαιδευτικής πράξης και να συγκομίσει γόνιμες προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων στη σχολική τάξη, η οποία περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις με τις οποίες ο εκπαιδευτικός οικοδομεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης για όλους τους μαθητές του.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και υποβολής ερωτημάτων, στην οποία μπορείτε: α) να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας μέχρι την Τρίτη  4 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 και β) να υποβάλετε σχετικά ερωτήματα προς τους εισηγητές και τις εισηγήτριες μέχρι την Κυριακή 2-4-2023 και ώρα 20:00 επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/t4i1cyASoiVjojCS6

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης που επιθυμούν βεβαίωση παρακολούθησης[1] θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη φόρμα επιβεβαίωσης παρακολούθησης:

Δημοφιλή!!  Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας: Τηλεδιασκέψεις για την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από την ΠΦΠΟ

https://forms.gle/dKiyCFWnnMM3ZmCn7

χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) της εγγραφής τους. Η φόρμα αυτή θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής εκδήλωσης.

Η επιμορφωτική εκδήλωση θα προβάλλεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) από το YouTube. Για να την παρακολουθήσετε δεν έχετε παρά να επιλέξετε το κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο YouTube :

https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η συμμετοχή στο διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο είναι προαιρετική.

Συνημμένα : Το πρόγραμμα, οι περιλήψεις των εισηγήσεων και η αφίσα της επιμορφωτικής εκδήλωσης.

 

 

Τρίτη 4.4.2023 (18:00-21:00)
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Γεώργιος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα – Συντονισμός.
Θωμάς Μπαμπάλης

Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, ΕΚΠΑ.

Κωνσταντίνα Τσώλη

Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Ελισάβετ Λαζαράκου

Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Διαχείριση της σχολικής τάξης: τρόποι πρόληψης και παρέμβασης.
Παναγιώτης Αγγελίδης

Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Πανεπιστήμιο  Λευκωσίας.

Ηγεσία, συμπεριληπτική εκπαίδευση και μαθητική αυτενέργεια.
Ζαχαρούλα Ταβουλάρη

Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια, 2ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΠΕ 70

Διαχείριση συγκρούσεων:

Η διαμεσολάβηση του εκπαιδευτικού.

Χρυσάνθη Κουμπάρου

Φιλόλογος, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Διαδικασία επίλυσης προβλήματος

στην τάξη.

Ευθύμης Χατζηευσταθίου

Δ/ντης 2ου Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας,  Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ε.Π.

 

Η Μελέτη Περίπτωσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ -ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

Σύντομη περίληψη των εισηγήσεων.

Εισήγηση: «Διαχείριση της σχολικής τάξης: τρόποι πρόληψης και παρέμβασης».

Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, ΕΚΠΑ.

Κωνσταντίνα Τσώλη , Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Ελισάβετ Λαζαράκου, Επίκ. Καθηγήτρια ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ.

Η έννοια «διαχείριση της σχολικής τάξης» αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών και τεχνικών που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί με στόχο υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και αυξημένη παρώθηση των μαθητών. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητα των ενεργειών των εκπαιδευτικών για πρόληψη προβλημάτων διαχείρισης της σχολικής τάξης, δεν εξαλείφονται. Ο εντοπισμός της πηγής της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς κρίνεται καθοριστικός για τη λήψη αποφάσεων ως προς τον τρόπο παρέμβασης. Οι γνωσιακές και συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις προσφέρουν πρακτικές προτάσεις για παρεμβάσεις σε περιστατικά ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση τα ίδια τα χαρακτηριστικά της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και του μαθητή προσδιορίζουν το κατά πόσο οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες ή απαιτούν μακροπρόθεσμες προσπάθειες και ανάπτυξη ‘οριζόντιων δεξιοτήτων’.

ΦΕΚ του ΥΠ.ΕΣ για πρόληψη & αντιμετώπιση φαινομένων βίας & παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου

Εισήγηση: «Ηγεσία, συμπεριληπτική εκπαίδευση και μαθητική αυτενέργεια».

Παναγιώτης Αγγελίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Πανεπιστήμιο  Λευκωσίας.

Στην παρουσίαση θα συζητηθούν οι  προσπάθειες ανάπτυξης πιο συμπεριληπτικών σχολείων σε σχέση με τον ρόλο της ηγεσίας και τον ρόλο των μαθητών. Στα αρχικά στάδια ο ρόλος της ηγεσίας είναι κρίσιμος. Εξελικτικά, και εφόσον τα σχολεία προοδεύουν ο ρόλος αυτός μειώνεται και η ηγεσία αποκτά μια πιο κατανεμημένη μορφή. Η ανάπτυξη συμπεριληπτικών σχολείων είναι αλληλένδετη με την ενδυνάμωση των μαθητικών φωνών και της μαθητικής αυτενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η εισήγηση θα εστιαστεί στην αλληλεπίδραση της ηγεσίας με τη μαθητική αυτενέργεια με στόχο την ανάπτυξη πιο συμπεριληπτικών σχολείων.

 

Εισήγηση: «Διαχείριση συγκρούσεων : «Η διαμεσολάβηση του εκπαιδευτικού».

Ζαχαρούλα Ταβουλάρη, Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια, 2ο ΠΕΚΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ / ΠΕ 70

Η εισήγηση εξετάζει τη σύγκρουση μεταξύ μαθητών/τριών στο σχολικό περιβάλλον, με σκοπό να ενημερώσει και να προβληματίσει τους/τις εκπαιδευτικούς ως προς τον τρόπο που μπορούν να διαχειριστούν τις συγκρούσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Βασιζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα και διαχωρίζοντας τη σύγκρουση από την απλή διαφωνία ή τη βία αναφέρονται τρόποι αντιμετώπισης με έμφαση στη διαμεσολαβητική προσέγγιση, η οποία αποτελεί την πλέον αποδεκτή μορφή στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Με βάση αυτή την προσέγγιση, προτείνονται ενδεικτικά βήματα διαχείρισης της σύγκρουσης, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας πρακτικός οδηγός για τον / την εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κρίσεις Διευθυντών: Πρόγραμμα (App) Υπολογισμού Μορίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Εισήγηση: «Διαδικασία επίλυσης προβλήματος στην τάξη».

Χρυσάνθη Κουμπάρου, Φιλόλογος, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Οι ποικίλες κοινωνικές αντιφάσεις αποτυπώνονται όλο και πιο έντονα στο σχολείο, διαμορφώνοντας ένα πεδίο ανοιχτό σε συγκρούσεις και συνακόλουθα σε παιδαγωγικά διλήμματα. Οι μη αποδεκτές συμπεριφορές των μαθητών και των μαθητριών στην τάξη συχνά οδηγούν τους/τις εκπαιδευτικούς στη χρήση της εξουσίας τους. Έτσι όμως, συνήθως, πυροδοτούνται χειρότερες συμπεριφορές. Το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί μεταξύ δασκάλου-μαθητή αμφίδρομη επικοινωνία, ώστε να βρεθεί λύση αποδεκτή και από τους δύο. Κατά την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που απασχολεί την τάξη, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν τεχνικές που θα παραμερίσουν τα εμπόδια επικοινωνίας και θα ανοίξουν τους δίαυλους συνεννόησης εκπαιδευτικού με μαθητή.

 

Εισήγηση: «Η Μελέτη Περίπτωσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας».

Ευθύμης Χατζηευσταθίου, Δ/ντης 2ου Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας,  Εκπαιδευτής Ενηλίκων, Επιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ε.Π.

Το 2ο Δ.Σ. Αγίας Βαρβάρας αποτελεί μία “δύσκολη” – μα συνάμα ελκυστική -σχολική κοινότητα, με εξήντα πέντε τοις εκατό μαθητές Ρομά να φοιτούν κανονικά, να συμβιώνουν αρμονικότατα και να εξελίσσονται, νιώθοντας πρώτα και κύρια Μαθητές. Η απόλυτα συμπεριληπτική κουλτούρα του Οργανισμού προσφέρει διαρκώς καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα προς το σύνολο των μαθητών, σεβόμενη, παράλληλα, το ετερόκλητο πολιτισμικό – μορφωτικό κεφάλαιο που φέρουν. Από το σχολικό έτος 2015-2016 στη σχολική μας κοινότητα σχεδιάζονται και υλοποιούνται μία σειρά από προγράμματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων. Σχετικά µε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, η εμπειρία όλων αυτών των ετών έχει δείξει ότι η εκπαίδευση στις κοινωνικές δεξιότητες έχει προσφέρει σηµαντική βελτίωση στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών και έχει προσδώσει ένα άριστο παιδαγωγικό κλίμα στους κόλπους της σχολικής κοινότητας.

 

[1]  Σας ενημερώνουμε ότι η βεβαίωση θα αποσταλεί στο email του ενδιαφερομένου  και θα  είναι διαθέσιμη  λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση.

poster E-WALL

 

https://docs.google.com/document/d/1fueU4iUs_gNKBM4FZVyZyyzG60kpoVdx/edit?usp=share_link&ouid=109811663642651759221&rtpof=true&sd=true

Δημοφιλή!!  3η Διημερίδα Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών Erasmus+: Καινοτομία - Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω