Αστυνομία προς τους εκπαιδευτικούς: Αυτά είναι τα καθήκοντά σας..

Όπως ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα του e-prologos.gr: Με μια απαράδεκτη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα σχολεία του νομού Κορινθίας, η Αστυνομική Διεύθυνση, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Ελληνική Αστυνομία – Τμήμα Κορίνθου έστειλε Έγγραφο προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας η οποία χτες το διαβίβασε σε όλους τους εκπαιδευτικούς μέσω των σχολείων. Μέσα στο απίστευτο αυτό Έγγραφο, η Αστυνομία …ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τα καθήκοντά τους, επισείει το θέμα ποινικής δίωξης αν δεν κάνουν τις εφημερίες μας κτλ, κτλ.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς ποια είναι τα καθήκοντά τους.

Το Έγγραφο της Αστυνομίας αφού επικαλείται μια σειρά διατάξεων του ποινικού κώδικα επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς, ότι για περιστατικά σχολικής βίας «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών»

Ούτε λίγο ούτε πολύ η αστυνομία αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά. Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Παιδείας για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία. Μια πολιτική που δεν στοχεύει στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών και στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά στην μετακύλιση των ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου στις πλάτες των εκπαιδευτικών

 

 

Ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.


«Με μια απαράδεκτη ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στα σχολεία του νομού,  η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, με αφορμή τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες, «υπενθυμίζει» στους εκπαιδευτικούς ποια είναι τα καθήκοντά τους.
Μέσα από την επίκληση της υπουργικής απόφασης για τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών (!!) αλλά και μιας σειράς διατάξεων του ποινικού κώδικα  η Αστυνομική Διεύθυνση επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς, ότι για τέτοια περιστατικά «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».
Η αστυνομία λοιπόν αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά.
Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είναι απολύτως συμβατή με την πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Παιδείας για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία.
Μιας πολιτικής που δεν στοχεύει στην αποκάλυψη  των πραγματικών αιτιών και στην  αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά στην μετακύλιση των ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Για την πολιτική ηγεσία η σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας που χρόνια τώρα αναδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Πρωτεύει η επικοινωνιακή διαχείριση και η δημοσιοποίηση της ένταξης ψευδεπίγραφων καινοτόμων θεσμών στην εκπαίδευση.
Αρκεί να αναρωτηθεί κανείς ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΠΑΙΘ για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία ειδικά τα τελευταία χρόνια που η διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων  οδήγησε στην αύξηση ανάλογων  περιστατικών;
Έτσι το μείζον πρόβλημα της βίας στα σχολεία γίνεται δευτερεύον και οι «συνήθεις ύποπτοι» εκπαιδευτικοί υποδεικνύονται για μία ακόμη φορά ως υπόλογοι  και πιθανότατα ένοχοι…
Εάν η  εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών,  αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει.
Είναι άμεση ανάγκη η δημιουργία δομών για την παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων σχολικής βίας, και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με τη διαφύλαξη της λειτουργίας του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών που βιώνουν εγκατάλειψη και έλλειμμα υποστήριξης  από την πολιτική ηγεσία

 

Ανακλήθηκε το έγγραφο της Αστυνομίας προς τα σχολεία

“Σας γνωστοποιούμε ότι το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, το στείλαμε για ενημέρωσή σας και μόνο και το ανακαλούμε. Τα θέματα ασφάλειας των μαθητών στις σχολικές μονάδες, τα χειρίζονται τα διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης και οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία”.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo
Share via
Copy link
Powered by Social Snap