Αφγανιστάν: Απαγόρευση της φοίτησης γυναικών σε πανεπιστήμια

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όλο και περισσότερο περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, καθώς απαγόρευσαν μέχρι νεωτέρας την φοίτησή τους σε Πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό τους από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση από όταν κατέλαβαν την εξουσία.

Σε επιστολή του υπουργού Ανώτατης Εκπαίδευσης προς τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημειώνεται: «Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας». Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει αιτιολογηθεί προς το παρόν.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό των γυναικών από τις σπουδές έρχεται λίγους μήνες μετά την συμμετοχή χιλιάδων κοριτσιών στις εξετάσεις για την είσοδο στα πανεπιστήμια της χώρας. Από τον Αύγουστο του 2021 που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία στο Αφγανιστάν, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν καταπατηθεί, μέσα από τον αποκλεισμό τους από το δημόσιο βίο, αλλά και από την εκπαίδευση. Παράλληλα, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν μόνες χωρίς την συνοδεία άρρενα συγγενή τους και είναι υποχρεωμένες να φοράνε μπούρκα ή χιτζάμπ στις εξόδους τους.

Πανελλήνια Έρευνα 2022-2023 για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (για εκπαιδευτικούς)

ΗΠΑ, Βρετανία και ΟΗΕ καταδικάζουν την απόφαση των Ταλιμπάν

Στην κατηγορηματική καταδίκη της απόφασης των Ταλιμπάν προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, να μιλά για «βάρβαρη απόφαση».

Η ανακοίνωση της Καμπούλ ήρθε την ώρα που συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», επεσήμανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Σε αντίστοιχη δήλωση προχώρησε και η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, σημειώνοντας πως πρόκειται για «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

naftemporiki.gr

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία. Σύντομα θα ολοκληρώσω και το δεύτερο μεταπτυχιακό στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Η αφοσίωσή μου στην ανάπτυξη τεχνολογικών μέσων στην εκπαίδευση είναι προφανής, και επιδιώκω να συνδυάσω αυτήν την εμπειρία με την οργανωτική και διοικητική μου κατάρτιση για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Tα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω