Σχετικά με την κατανομή, τις δηλώσεις περιοχών διορισμού και την απαγόρευση μεταθέσεων…

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μεταθέσεις-Μείωση οργανικής

Προσπαθώντας να βάλουμε σε σειρά τις σκέψεις σχετικά με τους νέους διορισμούς ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πάντα οι διορισμοί είναι καλό πράγμα. Είναι αυτό που δίνει πνοή στα σχολεία και δίνει τέλος στην εκμετάλλευση των αναπληρωτών.

Το μόνο πρόβλημα το δημιούργησαν οι νομοθέτες του ν.4589/2019 αλλά και όσοι διατήρησαν τις ανούσιες προβλέψεις του που θέτουν φραγμούς στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Εδώ να τονίσουμε ότι οι οριζόντιοι περιορισμοί στις μεταθέσεις/αποσπάσεις δεν προσφέρουν κανένα απολύτως όφελος για την υπηρεσία.

Έτσι κι αλλιώς αυτές γίνονται μόνο εάν υπάρχουν διαθέσιμα κενά και δεν επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία της εκπ/σης με κανέναν τρόπο. Όποιος λοιπόν επιμένει σε τέτοιου είδους νομοθεσίες είτε δεν καταλαβαίνει πως λειτουργεί η εκπαίδευση, παρόλο που νομοθετεί, είτε ακόμα χειρότερα δεν ενδιαφέρεται, είτε έχει άλλες στοχεύσεις.

Δεν ξέρουμε λοιπόν αν είναι “άσχετοι” ή αδιάφοροί, ή κάτι άλλο, ξέρουμε ότι συντελέστηκε σίγουρα μια αδικία. Δεν γίνεται όλοι να θέλουν πχ 150μόρια για να πάνε σε περιοχές της Β. Ελλάδας, αλλά οι νεοδιόριστοι του 2022 να πάνε εκεί απευθείας, ενώ έχουν 20-30 μόρια στις αποσκευές τους…Για αυτό πάντα προηγούνται οι μεταθέσεις των διορισμών για να επικρατεί μια τέτοιου είδους δικαιοσύνη, αλλά που να ξέρουν οι συντάκτες των ΠΔ πριν 35χρόνια ότι κάποιοι θα βάζουν εμπόδια και δε θα εφαρμοζόταν η πρόβλεψή τους για μεταθέσεις…

Είναι άδικο προφανώς, απο την άλλη δε φταίνε σε τίποτα οι φετινοί νεοδιόριστοι. Φταίει το ΥΠΑΙΘ και μόνο. Ένα υπουργείο που μάλιστα έβγαλε εκατοντάδες θέσεις φιλέτα προς διορισμό για φέτος..

 

Δημοφιλή!!  Τσουνάμι συγχωνεύσεων τμημάτων και στην Κρήτη - Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Κατανομή ανα περιοχή – Κενά – Τοποθετήσεις

 

Ενημερώνουμε ότι σε ορισμένες ειδικότητες, όπως ΠΕ70, πάρα πολλοί νεοδιόριστοι θα κληθούν να καλύψουν λειτουργικά κενά που θα προκύψουν από άδειες, είτε θα βγουν ακόμα και υπεράριθμοι.

Αυτό θα συμβεί καθώς τα οργανικά κενά και η πραγματική λειτουργικότητα των σχολείων δεν ταυτίζονται πάντα, ενώ σε μερικές περιοχές βλέπουμε περισσότερους διορισμούς από τα οργανικά κενά. Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν νεοδιόριστο, δεν τους επηρεάζει σε κάτι, έτσι κι αλλιώς η προσωρινή τοποθέτηση κατά το 1ο έτος γίνεται οπουδήποτε και κατά το 2ο έτος θα προκύψουν νέα οργανικά απο τις συνταξιοδοτήσεις στα οποία θα τοποθετηθούν οριστικά του χρόνου.

Ακόμα και αν δεν βρουν οργανική του χρόνου πάλι δεν έχουν να φοβούνται κάτι, απο τη στιγμή που δεν ειναι δική τους υπαιτιότητα συμπληρώνουν κανονικά κάθε προϋπόθεση να ζητήσουν μετάθεση/απόσπαση σε 2 έτη.

Θυμίζουμε ότι οι νεοδιόριστοι κατά το 1ο έτος βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και τοποθετούνται μετά απο δήλωσή τους σε οποιοδήποτε λειτουργικό κενό, ενώ παίρνουν οργανική στο 2ο έτος διορισμού τους.

Επίσης τονίζουμε ότι όπου διοριστούν εκεί θα μείνουν για τα 2 επόμενα χρόνια και αυτή η διετία δε σπάει σχεδόν με τίποτα, εκτός αν βγουν σε άδεια λοχείας-ανατροφής ή αν γίνει πρόσκληση για κατ’ εξαίρεση μεταβολές στις ειδικές κατηγορίες.

Κλείνοντας να πούμε ότι οι διορισμοί έγιναν με μπακαλίστικη λογική. Δηλαδή το υπουργείο ήθελε να διορίσει στην ουσία, στη βάση των λειτουργικών αναγκών του, για να τοποθετηθούν οι νέοι μόνιμοι συνάδελφοι στα λειτουργικά κενά που θα προκύψουν, όμως τα λειτουργικά κενά τα γνωρίζει μετά τις 5-6 Σεπτέμβρη…οχι 23/7 που έκανε την κατανομή ανά περιοχή, επομένως μπορούσε μόνο να μαντέψει ή να υπολογίσει μπακαλίστικα.

Με αυτή τη λογική πιστεύουμε ότι έγινε σήμερα η επιλογή για το ποια οργανικά κενά θα καλυφθούν με διορισμούς και ποια όχι, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες που μάλλον θα εμφανίσει η καθεμία περιοχή, ώστε να απορροφηθούν οι νεοδιόριστοι τελικά εκεί που θα πάνε.

Παρόλα αυτά αρχές Σεπτέμβρη και “μπακαλίστικα” δεν μπορεί να γίνει αυτό, οπότε ας προετοιμαστούμε ότι ίσως έχουμε περιοχές με υπεράριθμους νεοδιόριστους και άλλες που θα ζητάνε αναπληρωτές για να καλύψουν τα κενά τους….

 

Δημοφιλή!!  Μόνιμοι διορισμοί και ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης

Καλό διορισμό!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω