Σέρνουν εκπ/κους στα κρατητήρια με απίστευτη ευκολία – Τους αντιμετωπίζουν σαν κοινούς εγκληματίες, ύποπτους φυγής – Η περίπτωση της Κερατέας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Την προηγούμενη εβδομάδα, σας είχαμε ενημερώσει για τη σύλληψη αναπληρωτή συναδέλφου, γυμναστή, μέσα στο σχολείο, μετά απο μήνυση γονέα. Μετά από την κινητοποίηση του συλλόγου εκπ/κων Αν.Αττικής Κ.Σωτηρίου, των συναδέλφων της περιοχής, αλλά και του ίδιου του συλλόγου γονέων του σχολείου, μετά απο 8ώρες κράτησης, εν μέσω συγκέντρωσης συμπαράστασης έξω από το αστυνομικό τμήμα, η μήνυση αποσύρθηκε και ο συνάδελφος απελευθερώθηκε.

Ακολουθεί απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνώση του συλλόγου εκπ/κων Κ.Σωτηρίου και στο τέλος ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η μήνυση αφορούσε αυτήκοη μαρτυρία μητέρας, ότι μέσα από το διερχόμενο αυτοκίνητό της και ενώ βρισκόταν μακριά, όπως η ίδια καταθέτει, άκουσε τον εκπαιδευτικό να απευθύνεται υβριστικά πιθανώς στο παιδί της, αλλά πιθανώς και στο σύνολο!

 

Μετά από ένορκη κατάθεση της μητέρας, η αντίδραση της αστυνομίας ήταν να κινηθεί άμεσα προς τη σχ. μονάδα. Ακολούθησε μια σωρεία γεγονότων… αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν έξω από το σχολείο με την παρουσία τους να δημιουργεί αναστάτωση.. Ακολούθησε η σύλληψη και κράτηση του εκπ/κου στο ΑΤ Κερατέας.
Η έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα, εκτιμήθηκε από την αστυνομία και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Αστυνομία και εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι υπάρχει το αδίκημα της εξύβρισης – υπάρχει το ερώτημα ποιος από τους δύο πήρε αυτή την ευθύνη – με αποτέλεσμα να κινήσουν αυτόφωρη διαδικασία και τον εισαγγελέα να εντέλει την κράτηση του συναδέλφου. Αυτό σημαίνει παραμονή στο κρατητήριο όλη τη νύχτα, την επόμενη στη ΓΑΔΑ για αποτυπώματα και στα δικαστήρια, στον ανακριτή με άμεση παραπομπή σε δίκη ή εναλλακτικά με αναβολή και τακτική δικάσιμο σε λίγες μέρες..

Ο δικηγόρος και το ΔΣ του συλλόγου εκπ/κων Κ.Σωτηρίου παρενέβησαν αμέσως για τη στήριξη του συναδέλφου, όπως και συνάδελφοι εκπ/κοι της γύρω περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του σχολείου!
Ωστόσο εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τους χειρισμούς της αστυνομίας και του Εισαγγελέα.
Γιατί η συγκεκριμένη διατύπωση στην ένορκη μαρτυρία(πιθανή εξύβριση), ερμηνεύτηκε ως εξύβριση; Απέστειλε η αστυνομία στον εισαγγελέα την μηνυτήρια αναφορά ή μετέφεραν την εκτίμηση για εξύβριση ως δεδομένη; Εξέτασε όλα τα δεδομένα με την ευαισθησία και τις ιδιαίτερότητες που έχει ένα δημοτικό σχολείο;

 

Οφείλει η εισαγγελία να εξηγήσει με ποια δεδομένα έδωσε την εντολή κράτησης του συναδέλφου. Ποιος έδωσε εντολή για αυτόφωρη διαδικασία; Γιατί ένας συνάδελφος με συγκεκριμένη θέση εργασίας και στοιχεία μόνιμης κατοικίας αντιμετωπίστηκε ως ύποπτος φυγής και εγκληματίας κοινού ποινικού δικαίου; Γιατί δεν διατάχθηκε η εξέταση της μήνυσης με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην δημιουργήσει τόσα προβλήματα;

 

Δημοφιλή!!  Σχέδιο νόμου Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη: Κριτική για Άνιση Μοριοδότηση, Αόριστα Κριτήρια και Περιορισμούς στην Ψηφιακή Εκπαίδευση / ΠΕ.ΣΥ.Ε

Δεν έχει καμιά απολυτως δουλειά η αστυνομία να παρεμβαίνει στη λειτουργία των σχολείων.
Το ΥΠΑΙΘ πρέπει να δώσει ρητές οδηγίες-κατευθύνσεις για την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να τηρεί η αστυνομία απέναντι στις σχ. Μονάδες. Δεν δικαιολογείται καμία παρουσία αστυνομίας, εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις αμιγώς εγκληματικών ενεργειών που κατά τεκμήριο δεν συμβαίνουν στα δημοτικά σχολεία.
Αλήθεια τι θα γινόταν αν αυτό το περιστατικό γινόταν σε περιοχή όπου δεν θα ενεργοποιούνταν αμέσως ο σύλλογος και η τοπική κοινωνία;

 

 

Προς : ΥΠΑΙΘ, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία Αθηνών,

Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας, Δ/νση ΠΕ Αν. Αττικής

Σύλλογος Γονέων 1ου ΔΣ Κερατέας

Κοιν. : εκπ/κοι 1ου ΔΣ Κερατέας, τα μέλη του συλλόγου,

ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ

Αναίτια σύλληψη και κράτηση συναδέλφου

Απαιτούμε άμεση παρέμβαση του ΥΠΑΙΘ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για να μην ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά στα σχολεία

 

Την Τρίτη 5/4  συνάδελφος εκπαιδευτικός,  μέλος του συλλόγου μας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας κατόπιν μήνυσης γονέα.

Η  μήνυση γονέα αφορούσε αυτήκοη μαρτυρία της ότι μέσα από το διερχόμενο αυτοκίνητό της και ενώ βρισκόταν μακριά , όπως η ίδια καταθέτει,  άκουσε  τον εκπαιδευτικό να απευθύνεται υβριστικά πιθανά στο παιδί της , πιθανά και στο σύνολο!! Ένα τέτοιο γεγονός ουδέποτε έλαβε χώρα βάσει της μαρτυρίας άλλων συναδέλφων που βρίσκονταν στον προαύλιο  χώρο του σχολείου.

Μετά από ένορκη κατάθεση της μητέρας η αντίδραση της αστυνομίας ήταν να κινηθεί άμεσα προς τη σχ. μονάδα σε ώρα λειτουργίας της για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του μηνυθέντος. Αυτή η κίνηση ακολούθησε μια σωρεία γεγονότων τραγικών για τη λειτουργία του σχολείου καθώς οι  αστυνομικές δυνάμεις  παρέμειναν  έξω από το σχολείο με την παρουσία τους  να δημιουργεί αναστάτωση σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα ( παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς που βρίσκονταν έξω από το σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους ) .  Ακολούθησε συνοδεία αστυνομίας μέχρι το σπίτι του εκπαιδευτικού όπου έπρεπε να επιστρέψει το ανήλικο τέκνο του και ακολούθως σύλληψη και κράτηση του στο  ΑΤ . Κερατέας.

Η έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα εκτιμήθηκε από την αστυνομία  και διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Αστυνομία Κερατέας και εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι υπάρχει το αδίκημα της εξύβρισης.  Ωστόσο ακόμα και η κατάθεση του γονέα που ισχυρίζεται ότι άκουσε να λέγεται υβριστική φράση δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένο πρόσωπο ώστε να υπάρχει το αδίκημα της εξύβρισης.  Κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα ποιος από τους δύο πήρε αυτή την ευθύνη,  με αποτέλεσμα να κινήσουν αυτόφωρη διαδικασία και τον εισαγγελέα να εντέλει την κράτηση του συναδέλφου. Αυτόφωρο  σημαίνει: παραμονή στο κρατητήριο όλη τη νύχτα και την επόμενη στη ΓΑΔΑ για αποτυπώματα και στα δικαστήρια στον εισαγγελέα!!!

Δημοφιλή!!  H ΟΙΕΛΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του θεσμού του “πρόσθετου εκπαιδευτικού”

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του συναδέλφου εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκπρόσωποι από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και  μέλη του ΔΣ του Κ. Σωτηρίου.

Ο σύλλογος άμεσα κάλεσε σε συγκέντρωση συναδέλφων έξω από το αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούμε  και να απαιτήσουμε την απελευθέρωση του συναδέλφου.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των  συναδέλφων που με την παρουσία τους έξω από το ΑΤ Κερατέας στήριξαν το συνάδελφο που παρέμεινε σε κράτηση για πάνω από 8 ώρες με όποια ταλαιπωρία και αγωνία βίωσε όλες αυτές τις ώρες.

Μετά από συλλογικές και συντονισμένες προσπάθειες πολλών ανθρώπων (σύλλογος γονέων & κηδεμόνων, διευθύντρια σχ. μονάδας) που ήρθαν σε επικοινωνία με τους  γονείς έγινε κατορθωτό να αποσυρθεί η μήνυση και να απελευθερωθεί ο συνάδελφος.

Εξετάζοντας όλο το περιστατικό με το δικηγόρο του σωματείου, που παρενέβει αμέσως μόλις ειδοποιήθηκε ο σύλλογος, εγείρονται σοβαρά ζητήματα για τους χειρισμούς της αστυνομίας και του Εισαγγελέα.

Η διαδικασία αυτή είναι πέρα από κάθε φαντασία καθώς έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο αστυνομία  να  παρεμβαίνει  μετά από έωλες κατηγορίες σε ζητήματα που άπτονται αμιγώς της λειτουργίας και των κανονισμών του σχολείου και οι χειρισμοί εκπαιδευτικών  να αντιμετωπίζονται ως ποινικό αδίκημα.

Καταδικάζουμε το γεγονός. Δεν έχει καμιά απολύτως δουλειά η αστυνομία να παρεμβαίνει στη λειτουργία των σχολείων. Η σχέση εκπαιδευτικού- μαθητή αφορά αποκλειστικά την εκπαιδευτική κοινότητα.

  • Την πρώτη και πολιτική ευθύνη για τέτοια περιστατικά στα σχολεία έχει το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση. Πρέπει να δώσουν ρητές οδηγίες-κατευθύνσεις για την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να τηρεί η αστυνομία απέναντι στις σχ. Μονάδες.  Δεν δικαιολογείται καμία παρουσία της εκτός από τις εξαιρετικές περιπτώσεις αμιγώς εγκληματικών ενεργειών που κατά τεκμήριο δεν συμβαίνουν στα δημοτικά σχολεία.
  • Τεράστια η ευθύνη του ΑΤ Κερατέας όσο και του εισαγγελέα που χειρίστηκαν την υπόθεση καθώς μια απλή αναφορά σε πιθανή εξύβριση χαρακτήρισαν  τη μαρτυρία ως «εξύβριση»  με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αυτόφωρης διαδικασίας.

Οφείλει η αστυνομία να δώσει εξηγήσεις. Γιατί η συγκεκριμένη διατύπωση στην ένορκη μαρτυρία  ερμηνεύτηκε ως εξύβριση ;; Απέστειλε στον εισαγγελέα την μηνυτήρια αναφορά ή μετέφεραν την εκτίμηση για εξύβριση ως δεδομένη ; Εξέτασε όλα τα δεδομένα με την ευαισθησία και τις ιδιαίτερότητες που έχει ένα δημοτικό σχολείο ;

Οφείλει η εισαγγελία να εξηγήσει με ποια δεδομένα έδωσε την εντολή κράτησης του συναδέλφου Πήρε υπ όψη της ότι επρόκειτο για εκπαιδευτικό με συγκεκριμένη θέση εργασίας και στοιχεία μόνιμης κατοικίας ; Γιατί αντιμετωπίστηκε ως ύποπτος φυγής και εγκληματίας κοινού ποινικού δικαίου;; Γιατί δεν διατάχθηκε η εξέταση της μήνυσης με την κανονική διαδικασία ώστε να μην δημιουργήσει τόσα προβλήματα ;

Δημοφιλή!!  Έναρξη υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στις εξετάσεις απόκτησης Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ)

Ζητάμε

  • από την αστυνομική διεύθυνση το υπουργείο προστασίας του Πολίτη να διερευνηθεί η στάση του υπευθύνου αξιωματικού που χειρίστηκε την υπόθεση και να δώσει εξηγήσεις
  • από την Εισαγγελία με ποια δεδομένα και γιατί έδωσε εντολή κράτησης και αυτόφωρης διαδικασίας

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα από το ΥΠΑΙΘ , το Υπουργείο  προστασίας του πολίτη ώστε να  μην ξαναζήσουμε στα σχολεία τέτοια περιστατικά γονείς εκπαιδευτικοί και μαθητές.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω