Στενάζουν τα σχολεία από την υποχρηματοδότηση..

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κα Σοφία Ασημακοπούλου

Σχολικές επιτροπές σε καθεστώς χρεωκοπίας και σχολεία που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση αναζητούν χορηγούς

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Π.Ε. Λήμνου, “ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ”, είναι γνωστή η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις, με τους προϋπολογισμούς, κυρίως από το 2011 και έπειτα, να έχουν μειωθεί, περίπου στο 40% και να διατηρούνται μειωμένοι, έως και σήμερα.

 

Η κατάσταση στα σχολεία, τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί: “Διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούν να «βγάλουν και απ’ τη μύγα ξύγκι», όπως λέει ο λαός μας, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς, ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

 

Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των «γερασμένων» πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής.

 

 

Οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν, καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση, είτε δεν αξιοποιούν τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων)”.

 

 

Στα παραπάνω προστίθεται η εκτάκτως προκύψασα ενεργειακή φτώχεια, που θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σχολεία, που θα επιλέξουν το αν θα λειτουργήσει ή όχι η θέρμανσή τους, εν έτει 2022. Τονίζουν, δε, τα ανωτέρω μέλη του ως άνω Συλλόγου ότι, με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Διευκρινίσεις για τη χρήση-αξιοποίηση σχολικών κτιρίων» ότι:

 

 

“Το Υπουργείο “κλείνει το μάτι” στα σχολεία “να βγουν παγανιά” για την εμπορική αξιοποίηση των κτηρίων τους, αναζητώντας έσοδα από πάσης φύσεως εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ”.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

Σκοπεύετε να μεριμνήσετε, άμεσα, ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών και να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς και στις δαπάνες των σχολικών επιτροπών;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo