Ελληνική PISA… Ξεύρεις την χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα;

Ένα άρθρο του Αθανάσιου Βερδή (Athanasios Verdis) που εξηγεί με λίγα λογία τι θα συμβεί με την ελληνική PISA
Όπως αναφέρει ο συνάδελφος Κώστας Π. σε ένα σχόλιο του:
Mια εξαιρετική τοποθέτηση από τον πλέον αρμόδιο να μιλήσει! Τον άνθρωπο που έφερε την επιστήμη της αξιολόγησης στην Ελλάδα, τον μοναδικό άνθρωπο που είχε διδακτορικές σπουδές στο καλύτερο πανεπιστήμιο ακριβώς για αυτό το αντικείμενο. Ρωμαλέος και αντικειμενικός. Όλοι οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, ειδικά σε ελληνικές περιφέρειες που πλήττονται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό πρέπει να είμαστε ευγνώμονες!.
Ελληνική PISA.
Ξεύρεις την χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα;
To αρκτικόλεξο PISA προέρχεται από το πρόγραμμα «Programme for International Student Assessment», το οποίο διεξάγει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Το πρόγραμμα ήρθε στην Ελλάδα από τον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Μιχάλη Κασσωτάκη και δεν έχει καμμία σχέση με την γνωστή πόλη της Τοσκάνης.
Τώρα που το Υπουργείο Παιδείας θέλει να φέρει την λεγόμενη «ελληνική Pisa», η σαφώς τεκμηριωμένη αντίθεση των θιασωτών της λεγόμενης «κριτικής», «μαρξιστικής», «προοδευτικής», «αριστερής» (όπως θέλετε) σκέψης στην εκπαίδευση δεν θα μπορέσει να την σταματήσει. Κι αυτό όχι διότι είναι λάθος (πολύ σωστή είναι), αλλά διότι οι εκπαιδευτικοί δυσφημούνται συστηματικά με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο στον δημόσιο λόγο.
Και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και διότι η λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία» των πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό «φθονεί» τους εκπαιδευτικούς για την συναισθηματική, ηθική, κοινωνική, και ψυχοδυναμική «εξουσία» που ασκούν σε παιδιά και εφήβους. Μια «εξουσία» που είναι δυσανάλογη με την κοινωνική και οικονομική τους θέση.
Επειδή ανήκω σε αυτούς που «[ξεύρουν] την χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζει η σταφύλη και θάλλει η ελαία» μπορώ να εικάσω τι ακριβώς θα γίνει στην λεγόμενη «ελληνική Pisa». Το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι η απόκρυψη των μικροδεδομένων δήθεν για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων».
Στη χώρα μας δεν έχουμε ανωνυμοποιημένα δημόσια ανοιχτά δεδομένα, ούτε για την εκπαίδευση, ούτε για την υγεία, ούτε για τίποτα. Και όταν λέω «δεδομένα» εννοώ «δεδομένα» αυτά καθαυτά και όχι τα έτοιμα στατιστικά στοιχεία σε πίνακες που δεν μπορούν να αναλυθούν. Και πώς να έχουμε; Εδώ ο Τσιόδρας μίλησε για «γεωγραφικές ανισότητες» στη υγεία και δυσφημίστηκε η έρευνά του και ασχολήθηκε μέχρι και εισαγγελέας.
Το δεύτερο πράγμα που θα γίνει είναι ότι θα απουσιάσουν οι λεγόμενες «ανεξάρτητες» ή αλλιώς «επεξηγούσες» μεταβλητές. Μεταβλητές που έχουν να κάνουν με τη φτώχια, τη γειτονιά, τη γλώσσα, την κατοικία, το φροντιστήριο, τη διατροφή, την γονεϊκότητα θα απουσιάσουν. Η κοινωνία θα απουσιάσει τελείως. Και όσοι και όσες θα την επικαλεστούν θα πάρουν την ταμπέλα του «αριστερούλη» του συριζαίου» του «ήσσονος προσπάθειας». Σε πρωινή εκπομπή γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού κάποια στιγμή λοιδορούταν και ο Μπουρντιέ.
Το τρίτο πράγμα που θα γίνει θα είναι απλοποίηση των «εξαρτημένων» ή αλλιώς «επεξηγούμενων» μεταβλητών, δηλαδή των «θεμάτων» στη «Γλώσσα», τα «Μαθηματικά», τις «Φυσικές Επιστήμες». Τα «θέματα» θα θεωρηθούν ως «μονοδιάστατα». Όσα δεν «συμμορφωθούν» στη θεωρία της μίας και μοναδικής διάστασης θα διαγραφτούν. Και αυτό θα είναι το καλό σενάριο (το «προκρούστειο») διότι υπάρχει και περίπτωση να μη διαγραφτούν και να παραμείνουν.
Το τέταρτο πράγμα που θα γίνει θα είναι η ανατροφοδότηση του δημόσιου λόγου με αυτά τα δήθεν έγκυρα στατιστικά στοιχεία. Νέος κύκλος απαξίωσης των εκπαιδευτικών, νέος κύκλος απαξίωσης των λεγόμενων «δευτερευόντων» καλλιτεχνικών μαθημάτων, νέες «δεξιότητες του 21ου αιώνα», νέες «αποδείξεις» υπέρ των διαχωριστικών σχολείων. Η ευγονική της δεκαετίας του 1920 επανέρχεται στη δεκαετία του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ιωάννης Μεταξάς είχε φτιάξει τα πρότυπα σχολεία. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.
Ξεύρεις την χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα;
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

📌Είμαι Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Μεταπτυχιακό Τίτλο στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία, σύντομα και 2ο μεταπτυχιακό τίτλο στην οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. 📌Κατέχω, τίτλο διετούς φοίτησης στο πεδίο “Τηλεπικοινωνίες και Δίκτυα”. 📌Από τη σχολική χρονιά 21-22 έχω διοριστεί πλέον στο Νομό Ηλείας. 📌Ασχολούμαι αρκετά με τα τεχνολογικά μέσα και την ανάπτυξη τους στην εκπαίδευση και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Avatar photo