Μυστικά επιτυχίας για μια χαρούμενη σχολική χρονιά

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η επιστροφή στο σχολείο τυπικά είναι μία στιγμή που όλοι, μικροί και μεγάλοι, περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία. Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτεί την έναρξη κάτι «νέου». Συνεπάγεται τη φυσική απομάκρυνση του παιδιού από το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, καθώς επίσης και την ταυτόχρονη έκθεση του σε καινούρια και άγνωστα ερεθίσματα: καινούρια τάξη, καινούριοι συμμαθητές, καινούριος δάσκαλος και φυσικά καινούριες γνωστικές απαιτήσεις.

Η σωστή επικοινωνία

Η πηγή των περισσότερων προβλημάτων μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους, είναι η έλλειψη καλής επικοινωνίας. Η προσεκτική ακρόαση και η τακτική συνομιλία είναι ο θεμέλιος λίθος της καλής επικοινωνίας των γονιών με τα παιδιά τους. Τα προβλήματα στο σχολείο επιδεινώνουν την κατάσταση, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με επιθετικότητα των παιδιών. Η σωστή επικοινωνία βοηθά τους γονείς να εντοπίσουν από νωρίς δυσκολίες των παιδιών τους, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής, οι οποίες δυσχαιρένουν ιδιαίτερα τη ζωή των παιδιών.

Εμπιστευθείτε το δάσκαλο του παιδιού σας από την πρώτη στιγμή. Αν το παιδί σας παρουσιάζει κάποιου είδους μαθησιακή δυσκολία, προετοιμάσετε τον όσο πιο καλά μπορείτε. Ενημερώστε τον για τις εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού σας, προσκομίζοντας πιστοποιητικά από Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς. Μ” αυτό τον τρόπο θα χτιστεί γρηγορότερα μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του δασκάλου, του γονιού και του παιδιού. Θα νιώσετε κι εσείς πολύ καλύτερα γνωρίζοντας ότι ο δάσκαλος γνωρίζει το προφίλ του παιδιού σας. Τώρα το παιδί σας βρίσκεται σε καλά χέρια. Κατά τη διάρκεια του χρόνου επιδιώκετε να τον συναντάτε και να επικοινωνείτε μαζί του για να ενημερώνεστε για την πρόοδο του παιδιού σας. Να θυμάστε ότι ο δάσκαλος είναι ένας άνθρωπος που πραγματικά θέλει να βοηθήσει το παιδί σας, αλλά θέλει πρώτα τη δική σας βοήθεια.

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Οργάνωση μελέτης

Το να μάθουν από πολύ νωρίς τα παιδιά να διαχειρίζονται το χρόνο τους και να μελετάνε μόνα τους από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αποτελεί τη σωστή βάση για μια επιτυχημένη σχολική σταδιοδρομία.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς στον έγκαιρο εντοπισμό διαταραχών, όπως οι Μαθησιακές Διαταραχές και η Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα.

Κανόνες

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα και κάποιους κανόνες να ακολουθούν. Είναι καθήκον των γονιών να μεριμνούν για την τοποθέτηση και την τήρηση των ορίων αυτών, που κατευθύνουν και προσανατολίζουν τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Ο ύπνος, οι δραστηριότητες, το ωράριο μελέτης και παιχνιδιού πρέπει να συναποφασίζονται από τους γονείς και τα παιδιά και να τηρούνται ως καθημερινή ρουτίνα. Το καθημερινό πρόγραμμα ανακουφίζει και βοηθάει τα παιδιά, ενώ αποφορτίζει την οικογένεια από περιττoύς καυγάδες και συγκρούσεις.

Η σωστή διατροφή

Η διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία για το σχολείο. Τα παιδιά το καλοκαίρι τρώνε πιο συχνά λιπαρά εδέσματα, γλυκά, τσιπς, τηγανητές πατάτες, παγωτά, σοκολάτες.

Η προετοιμασία για το σχολείο απαιτεί καλύτερη διατροφή, πιο πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα, τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται. Η καφεΐνη προκαλεί στα παιδιά αϋπνία και διαταραχές του ύπνου. Η κακή διατροφή προκαλεί δυσπεψία και εφιάλτες.

Συνεργασία γονιών – εκπαιδευτικών

Θεωρητικά οι γονείς και οι δάσκαλοι έχουν πολλά κοινά, αφού και οι δύο προσπαθούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον του παιδιού. Όμως, στην πραγματικότητα οι γονείς και οι δάσκαλοι ζουν σε συνθήκες αμοιβαίας δυσπιστίας. Και οι δύο θέλουν το καλό του παιδιού, αλλά είναι τόσο διαφορετική η έννοια του καλού που ο καθένας τους έχει στο μυαλό του, ώστε η σύγκρουσή τους συχνά είναι αναπόφευκτη.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Είναι λοιπόν απόλυτα κατανοητή η δυσκολία των γονιών να εμπιστευτούν τα παιδιά τους, ειδικότερα των μικρότερων ηλικιών σε αγνώστους, αλλά η καλή επικοινωνία γονιών – εκπαιδευτικών ευνοεί τόσο τη διαδικασία μάθησης, όσο και τη συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Για κάθε παιδί η σχολική χρονιά αποτελεί ένα μαραθώνιο, ο οποίος χρειάζεται σωστή προετοιμασία, καθοδήγηση και υπομονή, προκειμένου παρά την κόπωση να φέρνει στα παιδιά ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση.

Παραμένουμε σε διαρκή επαφή με τους δασκάλους του παιδιού. Δεν μιλάμε αρνητικά για το σχολείο ή τους δασκάλους μπροστά στο παιδί και συμμετέχουμε στις συναντήσεις δασκάλων-γονέων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και να συνεργαστούμε με το σχολείο.

 Συζητήστε με το παιδί σας όταν επιστρέφει από το σχολείο όσο πιο πολύ μπορείτε. Ρωτήστε το πώς είναι η καινούρια τάξη του, πού βρίσκεται το θρανίο του, ποιοί κάθονται κοντά του, ποιοί είναι οι καινούργιοι φίλοι του, τί του άρεσε περισσότερο από την πρώτη σχολική μέρα αλλά και τί του άρεσε λιγότερο. Προσπαθήστε αυτού του είδος τη συζήτηση να τη διατηρήσετε καθ” όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Έτσι αν κάποια μέρα επιστρέψει στενοχωρημένο, ή θυμωμένο, καθρεφτίστε του τα συναισθήματά του, το πώς είναι και συζητήστε μαζί του πιθανές λύσεις και πιθανές εναλλακτικές συμπεριφορές. Ακόμη και όταν το παιδί σας αρνείται να μιλήσει, σεβαστείτε την επιθυμία του αλλά πάντα να του υπενθυμίζετε ότι εσείς είσαστε εδώ για αυτόν.

Δημοφιλή!!  Συμπληρωματικές μεταθέσεις | Προδιαγραφόμενη αδικία με μακροχρόνιες συνέπειες από την ίδρυση των νέων οργανικών στην Πρωτοβάθμια

Φρίντα Κωνσταντοπούλου Παιδοψυχίατρος, Επιστ. Συνεργάτις Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω