headhunt g71aacb4bf 1280

10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το ζήτημα των ποινών σε απεργούς σχετικά με τη ΜΗ συμμετοχή στην αξιολογική διαδικασία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σχετικά με το ζήτημα των ποινών σε απεργούς. Δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Ακολουθεί το ενημερωτικό

Με πρόσφατο έγγραφό της, η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ,  επιχειρεί για άλλη μια φορά να σπείρει τον πανικό, να εκφοβίσει, να απειλήσει, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της σχετικά με την «αξιολόγηση»… Κωδικοποιούμε, λοιπόν, εδώ, τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε δεχτεί αυτές τις ημέρες:

Κατεβάστε εδώ το δισέλιδο ενημερωτικό σημείωμα

 

10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για το ζήτημα των ποινών σε απεργούς σχετικά με τη ΜΗ συμμετοχή στην αξιολογική διαδικασία

Συχνές Ερωτήσεις και Σαφείς Απαντήσεις για τον Ν. 4823/21 και τις Ποινές

  1. Προβλέπει ποινές το άρθρο 56 του Ν. 4823/21;
    • Απάντηση: Ναι, προβλέπει.
  2. Για ποιο πειθαρχικό παράπτωμα προβλέπονται ποινές;
    • Απάντηση: Στο άρθρο 56, παρ. 4 του Ν. 4823/21 ορίζεται ότι η παράλειψη στελέχους, εκπαιδευτικού, ή μέλους ΕΕΠ – ΕΒΠ να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί ατομικώς ή συλλογικώς σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για τον συλλογικό προγραμματισμό, την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, την ατομική αξιολόγηση συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα.
  3. Ποιους αφορούν οι ενδεχόμενες ποινές;
    • Απάντηση: Όσους «αρνούνται» ή «παρακωλύουν» ή «παρεμποδίζουν» τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όσους, δηλαδή, είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε για λόγους συνείδησης είτε από αδιαφορία κ.λπ. δεν συμπράττουν στην αξιολογική διαδικασία.
  4. Οι απεργοί συγκαταλέγονται σε αυτές τις κατηγορίες;
    • Απάντηση: Κατηγορηματικά, ΟΧΙ! Η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα και η άσκηση αυτού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να συνδεθεί – a priori – με αρνητικά φορτισμένες έννοιες όπως της «άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας» ή της «παρακώλυσης» ή της «παρεμπόδισης» ή της «παράλειψης». Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη συγκεκριμένη απεργία (1/4/2024), για την οποία το Κράτος ΔΕΝ προσέφυγε στα Δικαστήρια μέχρι σήμερα.
  5. Αναφέρει πουθενά ο Ν. 4823/21 ότι η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας επισύρει συνέπειες;
    • Απάντηση: Κατηγορηματικά, ΟΧΙ! Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, αφού η απεργία είναι δικαίωμα που προστατεύεται απευθείας από το Σύνταγμα;
  6. Υπάρχει έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ στο οποίο να αναφέρεται ότι οι απεργοί αντιμετωπίζουν συνέπειες;
    • Απάντηση: Κατηγορηματικά, ΟΧΙ! Απόδειξη ότι και στο έγγραφο του ΥΠΑΙΘΑ (αρ. 34412/Ε3/3-4-2024), στο οποίο γίνεται αναφορά σε «αντικατάσταση στελεχών που δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση», τα σχετικά (αρ. 118991/ΓΔ5/23-10-2023, 5302/ΓΔ5/17-1-2024, 16870/ΓΔ5/16-2-2024, 28857/Ε3/20-3-2024 έγγραφα του ΥΠΑΙΘΑ) που επικαλούνταν το εν λόγω έγγραφο δεν είχαν καμιά συσχέτιση με τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή.
  7. Έχει αναφερθεί στον δημόσιο λόγο του ΥΠΑΙΘΑ ότι οι απεργοί θα αντιμετωπίσουν συνέπειες;
    • Απάντηση: Το ΥΠΑΙΘΑ συστηματικά επαναλαμβάνει ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος». Τίποτε παραπάνω. Ο Νόμος, φυσικά, όπως αναφέρουμε παραπάνω, δεν προβλέπει πουθενά ποινές για συμμετοχή υπαλλήλου σε απεργία.
  8. Στο τελευταίο έγγραφο (αρ. 76918/Ε3/8-7-2024) του ΥΠΑΙΘΑ αναγράφεται ότι «Κατά την περίπτωση που αποδεδειγμένα διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ ή στελέχη εκπαίδευσης δεν συνέπραξαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αξιολόγηση, τότε οι Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη του άρθρου 56 του Ν. 4823/2021». Τι σημαίνει, καταρχάς, «αποδεδειγμένα διαπιστώνεται ότι δεν συνέπραξαν» και αν μπορούν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να επιβάλλουν τις ποινές του άρθρου 56 του Ν. 4823/21;
    • Απάντηση: Ξεκαθαρίζουμε ότι για να διαπιστωθεί η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος απαιτείται η διενέργεια ΕΔΕ και με την ολοκλήρωσή της η υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης του υπαλλήλου που την ενεργεί. Αν από την έκθεση (πόρισμα) διαπιστωθεί διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, τότε εκκινεί η διαδικασία της Πειθαρχικής Δίωξης εναντίον του πειθαρχικώς διωκόμενου υπαλλήλου. Άρα, αν δεν λάβει χώρα η Πειθαρχική Διαδικασία δεν μπορεί να επιβληθούν ποινές είτε του άρθρου 109 του Υπαλληλικού Κώδικα είτε του άρθρου 56 του Ν. 4823/21. Κατά συνέπεια, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ΔΕΝ μπορούν να αποστείλουν – όπως ζητά το ΥΠΑΙΘΑ – κατάλογο με ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα, αν δεν υπάρξει η ανωτέρω Πειθαρχική διαδικασία.
  9. Έχουν ευθύνες οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σε περίπτωση που αποστείλουν ονοματεπώνυμα εκπαιδευτικών στο ΥΠΑΙΘΑ με το χαρακτηρισμό ότι διέπραξαν πειθαρχικό παράπτωμα, χωρίς να έχει προηγηθεί η ανωτέρω διαδικασία;
    • Απάντηση: Έχουν, αυταπόδεικτα, ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες για παραβίαση σωρείας διατάξεων του Συντάγματος και των Νόμων και οι οποίες ευθύνες θα αναζητηθούν μετά από έγκληση των ενδιαφερομένων υπαλλήλων (ασφαλώς και με την κάλυψη της Ομοσπονδίας όπως έχει αποφασιστεί).
  10. Τι πρέπει να πράξει η ΔΟΕ σχετικά με το έγγραφο του ΓΓ του ΥΠΑΙΘΑ;
    • Απάντηση: Η Ομοσπονδία, πέραν των όσων προγραμματίζει (παράσταση διαμαρτυρίας, συνάντηση με Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ) οφείλει – χθες κατά την ταπεινή μου γνώμη – να αποστείλει εξώδικη προειδοποίηση προς τους 58 Διευθυντές Εκπαίδευσης για τις ευθύνες που τους αναλογούν σε περίπτωση που χαρακτηρίσουν, αυθαίρετα, ως πειθαρχικό παράπτωμα τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε απεργία. Αντίστοιχη εξώδικη προειδοποίηση θα πρέπει να σταλεί και σε όποιον υπάλληλο ανατεθεί – από Διευθυντή Εκπαίδευσης – η διενέργεια ΕΔΕ για συνάδελφο που μετέχει σε απεργία, ώστε να μην επιχειρήσει να συνδέσει τη συμμετοχή στην απεργία με ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος.
Δημοφιλή!!  Χαρτογράφηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αριθμητικά δεδομένα για το έτος 2023-2024

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Αξιολογητές φακελώνουν και στέλνουν mail ακόμα και μεσάνυχτα με 40° – Διευθυντές σχολείων με PC στην παραλία

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω