OIG2

Ακυρώθηκαν εκλογές εκπαιδευτικών – Καταγγελίες για την ηλεκτρονική κάλπη – Βρέθηκαν παραπάνω ψήφοι από όσους ψήφισαν

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ηλεκτρονικές εκλογές για γέλια και για κλάματα

Είναι δυνατόν να διενεργούνται εκλογές και να βρεθούν στην ηλεκτρονική κάλπη περισσότερες ψήφοι από τον αριθμό ψηφισάντων που εμφανίζει το σύστημα;  Είναι δυνατόν η ηλεκτρονική κάλπη να βγάζει σχεδόν 80 ψήφους περισσότερους από τον εκλογικό κατάλογο; Και όμως αυτό ακριβώς καταγγέλλεται ότι έγινε στη Χαλκίδα, στις εκλογές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα ο δικαστικός αντιπρόσωπος αρνήθηκε να επικυρώσει το υποτιθέμενο αποτέλεσμα, παραδεχόμενος την αναντιστοιχία. Οι εκλογές οδηγούνται σε ακύρωση και δρομολογείται επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας  την επόμενη Τετάρτη.

Δυστυχώς οι ηλεκτρονικές εκλογές με τις συνθήκες με τις οποίες εφαρμόζονται τείνουν να αναδειχτούν σε εκφυλιστικό φαινόμενο για τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και κατ’ επέκταση για το συνδικαλιστικό κίνημα και την δημοκρατία την ίδια. 

Να εξηγήσουμε ότι για να δεχτεί η ΔΟΕ ένα πρακτικό κανονικών, δηλαδή δια ζώσης εκλογών, αυτό πρέπει να συνοδεύεται από τις καταστάσεις ψηφισάντων υπογεγραμμένες από τον κάθε εκπαιδευτικό την ώρα που ψηφίζει. Αν δεν υπάρχει αυτό δεν γίνεται δεκτό κανένα πρακτικό και κανένα αποτέλεσμα εκλογών. Οι κατάλογοι των κανονικών/δια ζώσης εκλογών για την κάθε κάλπη παραδίδονται από το ΔΣ του εκάστοτε συλλόγου στον δικαστικό αντιπρόσωπο της κάλπης, ενώ η υπογραφή στις καταστάσεις ψηφισάντων είναι ευθύνη  εφορευτικής επιτροπής και δικαστικού αντιπροσώπου και γίνεται την ώρα της ψηφοφορίας, ενώ είναι ορατή σε όλους τους αντιπροσώπους των παρατάξεων, ώστε να είναι φανερό κάθε στιγμή ποιος ψηφίζει και ποιος υπογράφει ότι ψήφισε. Φυσικά όλα αυτά πάνε περίπατο με τον τρόπο που γίνονται οι ηλεκτρονικές εκλογές στις οποίες δεν διασφαλίζεται η οποιαδήποτε ταυτοπροσωπία, ούτε καν η αντιστοιχία εκλογικού καταλόγου και ψηφισάντων, όπως αποδείχθηκε. Αλήθεια γιατί κάποιοι επιλέγουν τέτοιου είδους εκλογές; Γιατί δεν διενεργούν δια ζώσης διαδικασίες ή έστω γιατί δε βάζουν δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας στις ηλεκτρονικές τους διαδιασίες;
Να τονίζουμε ότι ΔΕΝ διενεργούνται ηλεκτρονικές εκλογές στην πλειοψηφία των συλλόγων εκπαιδευτικών, αλλά σε μεμονομένους συλλόγους ανά την Ελλάδα με την αποκλειστική ευθύνη για αυτό να έχουν οι πλειοψηφικές παρατάξεις σε αυτές τις περιοχές, όπου πήραν και τις σχετικές αποφάσεις. Ευτυχώς τουλάχιστον στην πλειοψηφία των συλλόγων οι εκλογές διενεργούνται αποκλειστικά δια ζώσης. 

Την ερχόμενη βδομάδα εξετάζονται στο ΚΥΣΠΕ οι αιτήσεις απόσπασης – Την Πέμπτη ολοκληρώνονται οι διαδικασίες

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω