genoktonia pontion

19 Μαΐου 1919: 105 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ημέρα Τιμής και Μνήμης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – 19 Μαΐου

19 Μαΐου 1919: 105 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ημέρα Τιμής και Μνήμης

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 1994 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι πρώτες διώξεις και εξοντώσεις των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου, είχαν ξεκινήσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 1915.

pontos genoktonia romanidis 696x624 1

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχώρησε σε εκτοπίσεις πληθυσμού και βίαιη στρατολόγηση των Ελλήνων του Πόντου σε τάγματα εργασίας με πορείες θανάτου στις ερήμους του εσωτερικού της Μικράς Ασίας. Από το 1919 και μετά, η δράση των ένοπλων ατάκτων κατά των Ποντίων αμάχων γενικεύτηκε. Ολόκληρα ποντιακά χωριά ξεκληρίστηκαν, πληθυσμοί σφαγιάστηκαν, σημειώθηκαν βιασμοί γυναικών, δολοφονίες και απαγωγές παιδιών με απώτερο στόχο τον εξισλαμισμό τους.

Δημοφιλή!!  «Πικρός» Καφές: Νέες Αυξήσεις Τιμών Λόγω Επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%

Υπολογίζεται πως από τους περίπου 750.000 Ποντίους, περίπου 200.000 έως 350.000 άνθρωποι εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν έφυγαν ως πρόσφυγες προς τη Σοβιετική Ένωση, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Μόνο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον θύτη των ποταμών αίματος.

map pontos 1024x735 1

Η μνήμη οφείλει να παραμείνει ζωντανή. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να λησμονηθεί. Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή μισαλλοδοξίας και βίας.

Μνήμη μου σε λένε Πόντο Επ. 1

Η εκπομπή ”Μνήμη μου σε λένε Πόντο’‘ είναι μια σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ που εξετάζει, αναδεικνύει και καταγράφει την ιστορική πορεία του ποντιακού ελληνισμού καθώς και την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι Πόντιοι στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ρωσία. Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη γλώσσα, τη λογοτεχνία και το θέατρο του Πόντου.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω