what is phet

Προσομοιώσεις PhET: Βασικά εργαλεία για τη διδασκαλία των θετικών επιστημών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Προσομοιώσεις PhET: Βασικά εργαλεία για τη διδασκαλία των θετικών επιστημών

Τί είναι οι προσομοιώσεις PhET;

Το PhET (Physics Education Technology) αποτελεί ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει και διαθέτει δωρεάν, διαδραστικές προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων και μαθηματικών εννοιών. Οι προσομοιώσεις αυτές βασίζονται σε έρευνα και αξιολογούνται σχολαστικά για την εκπαιδευτική τους αποτελεσματικότητα. AI | Αξιοποίηση Τεχνολογιών Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη: Παρουσίαση για Εκπαιδευτικούς

Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προσομοιώσεις PhET;

  • Διαλέξεις: Οι προσομοιώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις διαλέξεις πιο διαδραστικές και ενδιαφέρουσες.
  • Δραστηριότητες στην τάξη: Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν με τις προσομοιώσεις σε ομάδες ή ατομικά, ερευνώντας επιστημονικές έννοιες και αναπτύσσοντας δεξιότητες κριτικής σκέψης.
  • Εργαστήρια: Οι προσομοιώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικά εργαλεία στα εργαστήρια, προσφέροντας εικονικές εμπειρίες που δύσκολα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε πραγματικό χρόνο.
  • Κατ’ οίκον εργασίες: Οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν περαιτέρω τις έννοιες που διδάχθηκαν στην τάξη χρησιμοποιώντας τις προσομοιώσεις στο σπίτι.

Πού μπορώ να βρω προσομοιώσεις PhET;

Μπορείτε να βρείτε όλες τις προσομοιώσεις PhET στον ιστότοπο: https://phet.colorado.edu/

Δημοφιλή!!  Στο Gov.gr Wallet η Ασφαλιστική Ικανότητα των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ

Ποιες είναι οι βασικές αρχές σχεδίασης των προσομοιώσεων PhET;

  • Αναλογίες: Οι προσομοιώσεις αξιοποιούν τις αναλογίες για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν μη οικεία φαινόμενα.
  • Ανακαλυπτική μάθηση: Οι προσομοιώσεις είναι σχεδιασμένες να ενθαρρύνουν τους μαθητές να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν επιστημονικές έννοιες μόνοι τους.
  • Αλληλεπίδραση: Οι προσομοιώσεις είναι διαδραστικές και επιτρέπουν στους μαθητές να χειραγωγήσουν στοιχεία και να παρατηρήσουν τις συνέπειες.
  • Οπτικοποίηση: Οι προσομοιώσεις χρησιμοποιούν οπτικά στοιχεία για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν σύνθετες έννοιες.
  • Ανατροφοδότηση: Οι προσομοιώσεις παρέχουν άμεση και εποικοδομητική ανατροφοδότηση στους μαθητές.

Οι προσομοιώσεις PhET αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τη διδασκαλία των θετικών επιστημών. Μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν σύνθετες έννοιες, να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και να ενθαρρύνουν την ανακαλυπτική μάθηση.

What is PhET?
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω