βια σχολεια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δραματική Αύξηση στις Νοσηλείες Ανηλίκων σε Ψυχιατρικές Κλινικές

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δραματική Αύξηση στις Νοσηλείες Ανηλίκων σε Ψυχιατρικές Κλινικές

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα δείχνουν μια δραματική αύξηση στις αναγκαστικές νοσηλείες ανηλίκων σε ψυχιατρικές κλινικές στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία. Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, ενώ τα ποσοστά αυξήθηκαν σημαντικά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από την ΕΠΑΨΥ σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Θράκης έδειξε ότι τα ποσοστά των ατόμων που νοσηλεύονται με εισαγγελική εντολή σε ψυχιατρικές κλινικές είναι πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Αττική, οι ακούσιες νοσηλείες φτάνουν το 57%, στη Θεσσαλονίκη το 53%, και στην Πάτρα το 45%.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες, το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένο και παρουσιάζει ελλείψεις. Η ανεπάρκεια δομών παιδοψυχιατρικών κλινικών οδηγεί πολλές φορές τους εφήβους άνω των 16 ετών να νοσηλεύονται σε μονάδες ενηλίκων.

Διπλάσια Ποσοστά Αναγκαστικών Νοσηλειών στην Ελλάδα σε Σύγκριση με την Ευρώπη – Τα ποσοστά των ατόμων που εγκλείονται με εισαγγελική εντολή σε ψυχιατρικές κλινικές είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, που βρίσκεται στο 23%.

Τα τελευταία 4 χρόνια, παρατηρείται ανησυχητική αύξηση στις αναγκαστικές νοσηλείες ανηλίκων σε ψυχιατρικές μονάδες στην Ελλάδα, με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα να κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία. Σύμφωνα με μελέτη, τα ποσοστά ακούσιων νοσηλειών στην Αττική αγγίζουν το 57%, στην Θεσσαλονίκη το 53% και στην Πάτρα το 45%, διπλάσια δηλαδή από τον μέσο όρο στην Ευρώπη (23%).

Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

Η ψυχοπιεστική περίοδος των lockdowns και της πανδημίας COVID-19 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση του φαινομένου. Από το 2019 έως το 2021, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε 322 υποθέσεις ανηλίκων, εκ των οποίων οι 168 (36,4%) κατέληξαν σε ακούσιες νοσηλείες.

Πολλοί παράγοντες συντελούν στην ανησυχητική αυτή τάση. Το ελληνικό δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και αδυναμία ανταπόκρισης στις αυξημένες ανάγκες. Η οικονομική κρίση οξύνθηκε το πρόβλημα, καθώς μειώθηκε η δυνατότητα των οικογενειών να στηρίξουν τα μέλη τους που νοσούν ψυχικά.

Ανεπαρκείς δομές: Επιπλέον, παρατηρείται έλλειψη δομών για την περίθαλψη παιδιών και εφήβων, με αποτέλεσμα πολλοί έφηβοι άνω των 16 ετών να νοσηλεύονται σε κλινικές ενηλίκων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, η ηλικία 16+ σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλει τη νοσηλεία σε κλινικές ενηλίκων, “ακριβώς γιατί η ψυχοπαθολογία που έχουν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας παιδοψυχιατρικής κλινικής”.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

Αντιδράσεις και ανησυχίες: Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση των υπηρεσιών και υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας. Ο υφυπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση θα φέρει σημαντική ενίσχυση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, στις δομές ψυχικής υγείας.

 Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Iatropedia.gr
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω