european union 1328256 1280

Ευρωεκλογές / Το φαινόμενο των “μαϊντανών” στα ευρωψηφοδέλτια

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ευρωεκλογές / Το φαινόμενο των “μαϊντανών” στα ευρωψηφοδέλτια

Ο τρόπος που τα κόμματα φτιάχνουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους είναι ενδεικτικός του πώς αντιμετωπίζουν τους πολίτες

Η πρακτική των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στα ευρωψηφοδέλτιά τους πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα από τον χώρο του θεάματος ή άλλα μη πολιτικά πεδία, με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων, αποτελεί ένα φαινόμενο που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ελληνική πολιτική σκηνή. Ελευθερία του Τύπου: Στον πάτο της Ε.Ε. – Στην 108η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό από πλευράς μάρκετινγκ και προβολής, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα της πολιτικής εκπροσώπησης. Συχνά, στερούνται ουσιαστικής πολιτικής εμπειρίας και γνώσεων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της εκπροσώπησης των πολιτών.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα σχεδόν επικίνδυνα όταν ενίοτε οι άνθρωποι αυτοί εκλέγονται. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση το τι θα πουν και το τι θα κάνουν είτε στο εθνικό κοινοβούλιο, είτε στο ευρωκοινοβούλιο αποκτά ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα, με τα παραδείγματα που οι κομματικές ηγεσίες τρέχουν μετά να μαζεύουν τα… ασυμμάζευτα, να μην είναι, δυστυχώς, λίγα.

Η επιλογή υποψηφίων βάσει της αναγνωρισιμότητας και όχι των προσόντων ή της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τους πολίτες, υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.

Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης: δεν έχω καμία εμμονή με το να είναι υποψήφιοι μόνο «επαγγελματίες πολιτικοί», γιατί αυτό στην πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος να σημαίνει «παιδιά του κομματικού σωλήνα» χωρίς καμιά επαφή με την πραγματικότητα, ή, στο όχι και τόσο αντίθετο άκρο, άνθρωποι κυνικοί με όλη τη διάθεση να εκμεταλλευτούν κυρίως προς ίδιον όφελος τη θέση στην οποία θα εκλεγούν.

Και κάπως έτσι καταλήγουμε στο να υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα και στην πολιτική γενικότερα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι όλα τελικά είναι ένα θέατρο. Εκλογές: Social Media και προεκλογική εκστρατεία / Πώς επηρεάζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους!

Και ακριβώς εδώ έγκειται η ουσιαστική πρόκληση. Ακόμη και εάν τα κόμματα κάνουν επιλογές με τέτοια κριτήρια, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές πρέπει και να γίνονται αυτόματα αποδεκτές από τους πολίτες. Αντιθέτως, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να διδάξουν ένα μάθημα στα κόμματα, ψηφίζοντας στις ευρωκλογές πρωτίστως αυτούς που έχουν κάτι να πουν και να προσφέρουν παρά αυτούς που «από κάπου τους γνωρίζουν».

Δημοφιλή!!  Παραστατίδης: "Με πολιτικάντικες ταχυδακτυλουργίες τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν λύνονται"

Οι πολίτες έχουν την ευθύνη να επιλέξουν υποψηφίους βάσει των προσόντων και της ικανότητάς τους να προσφέρουν πραγματική πολιτική εκπροσώπηση. Η ψήφος τους μπορεί να λειτουργήσει ως ένας τρόπος να επιβραβεύσουν τους ικανούς υποψηφίους και να απορρίψουν αυτούς που δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας και ικανότητας.

Άρθρο του Λευτέρη Θ. Χαραλαμπόπουλου στο in.gr

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω