MonopolyMoney

 Ωρομίσθιο σε Φροντιστήρια & Κέντρα Ξένων Γλωσσών: μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/4/2024

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

 Ωρομίσθιο σε Φροντιστήρια & Κέντρα Ξένων Γλωσσών: μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/4/2024

  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από 780€ σε 830€ από 1/4/2024.
  • Το ωρομίσθιο για εκπαιδευτικούς με 0-3 έτη προϋπηρεσίας ανέρχεται σε 9,48€.
  • Το ωρομίσθιο αυξάνεται έως 12,33€ για εκπαιδευτικούς με 9+ έτη προϋπηρεσίας.
  • Η διδακτική ώρα αντιστοιχεί σε 45 λεπτά, όχι 60.
  • Οι τριετίες “ξεπάγωσαν” από 1/1/2024.
  • Μόνο οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό ωφελούνται από την αύξηση.
  • Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται πριν από 14/2/2012 και μετά 1/1/2024.
  • Η προσαύξηση για τριετίες είναι 10% έως 30%.

Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

H διαμόρφωση του ωρομισθίου σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών με την αύξηση κατώτατου μισθού από 1/4/2024

Με μια πολύ μικρότερη από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων αύξηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης. Με την αρ. 25058 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β 1974/29.03.2024, από 1/4/2024 ο μεικτός κατώτατος μισθός αυξάνεται από τα 780 στα 830 ευρώ.

Για τους εκπαιδευτικούς της μη τυπικής εκπαίδευσης, που αποτελούν το πιο κακοπληρωμένο επιστημονικό προσωπικό σε επίπεδο Ε.Ε., ο μόνος δρόμος για καλύτερες αποδοχές και όρους εργασίας είναι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι διαρκής στόχος της ΟΙΕΛΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης.

Πώς διαμορφώνεται από 1ης Απριλίου το ωρομίσθιο των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε Κέντρα ξένων Γλωσσών:

Όπως είναι γνωστό, με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ.41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχει καθοριστεί στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως:

6/21/25 επί τον Νόμιμο ή Συμφωνημένο Μισθό = Ωρομίσθιο, όπου «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης
Επομένως, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την Υ.Α. 31986/2023 Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.» (ΦΕΚ 2003, τεύχος Β΄ της 28.3.2023), το κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο ανά τριετία*  των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και σε ΚΞΓ είναι, από την 1-4-2024, το εξής:
0-3 έτη : 9,48 ευρώ

3-6 έτη:  10,43 ευρώ

Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

6-9 έτη:   11,38 ευρώ

9+ έτη: 12,33 ευρώ

Σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει «Η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας».

Τούτο σημαίνει ότι το ωρομίσθιο υπολογίζεται με βάση τα 45 λεπτά. Για το λόγο αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο που αμείβεται με το νόμιμο ωρομίσθιο για εργασία 60 λεπτών να καταγγέλλει άμεσα στην ΟΙΕΛΕ την συγκεκριμένη παρανομία. Οι εργοδότες με τον τρόπο αυτό κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! 

Τι γίνεται με τις τριετίες;

Όπως είναι γνωστό, με την Π.Υ.Σ. 6/2012, είχαν παγώσει οι τριετίες έως ότου η ανεργία στην Ελλάδα πέσει κάτω από το 10%. Οι μόνοι που μπορούσαν να κατοχυρώσουν τριετίες ήταν οι συνάδελφοι μέχρι και το 2012. Τι ισχύει όμως με το νέο νομοθετικό πλαίσιο;

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσίες Εκπαιδευτικών: Μόνιμοι & Αναπληρωτές (Αποζημίωση μη ληφθείσας)

Σύμφωνα με τον εργατολόγο μας Γιώργο Μελισσάρη, με το άρθρο 33 του ν. 5053/2023 αίρεται, από 1ης Ιανουαρίου 2024, η αναστολή της ισχύος διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανόμενων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Tι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα Φροντιστήρια και ΚΞΓ;

– Αφορά τους εκπαιδευτικούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό: Εάν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών. Θυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων, προκύπτει με βάση τον Ν.4415/2016 και την υπ’αριθμ. 41919/909/2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας όπου ορίζεται ότι το νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών καθορίστηκε στις είκοσι μία (21) ώρες και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ωρομισθίου, προκύπτει ως ακολούθως: 6/21/25*Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός = Ωρομίσθιο, όπου «Νόμιμος ή Συμφωνημένος Μισθός» είναι αυτός του συγκρίσιμου εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

– Ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14/2/2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτό σημαίνει, π.χ. ότι αν ένας εκπαιδευτικός είχε ένα έτος προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο 2012, η πρώτη του τριετία θα συμπληρωθεί την 31-12-2025. Δεν είναι νοητή η διεκδίκηση αναδρομικών για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, διότι, βάσει του νόμου αυτού, απλώς δεν υπολογίζεται (είναι σαν να μην διανύθηκε ποτέ!).

– Η προσαύξηση είναι η εξής: ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσίες Εκπαιδευτικών: Μόνιμοι & Αναπληρωτές (Αποζημίωση μη ληφθείσας)

Πίνακες με Καθαρές αποδοχές μόνιμων – νεοδιόριστων και αναπληρωτών!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω