3e57d75a b6eb 49b1 b2e3 8c78497398c4

Λογοθεραπεύτρια Διευθύντρια σχολείου αξιολογεί δασκάλες ως προς το παιδαγωγικό τους έργο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Λογοθεραπεύτρια Διευθύντρια σχολείου αξιολογεί δασκάλες ως προς το παιδαγωγικό τους έργο

Φυσικά και το πρόβλημα με την παλινόρθωση του επιθεωρητισμού στη δημόσια εκπαίδευση δεν είναι το ποιος αξιολογεί. Η αντιεκπαιδευτική και αντιεπιστημονική, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών δασκάλων, διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης είναι φύσιν ενάντια στο δημόσιο σχολείο, στο παιδαγωγικό και συναδελφικό κλίμα και στην παιδαγωγική ελευθερία. Όπως έχει χιλιο-ειπωθεί προωθείται με νύχια και με δόντια, με απειλές και φοβέρες παρά τον απίστευτο αγώνα των εκπαιδευτικών, ακριβώς για να κατισχύσουν σχέσεις φόβου και υποτέλειας στην εκπαίδευση, να κατηγοριοποιηθούν εκπαιδευτικοί και σχολεία και να οδηγηθούμε στο δυστοπικό εκπαιδευτικό μέλλον που ήδη βιώνουν οι χώρες προπύργια του εκπαιδευτικού νεοφιλελευθερισμού και του χιλιο-αποτυχημένου και παρωχημένου αγγλοσαξωνικού μοντέλου εκπαιδευτικής πολιτικής.

Μέσα στη γενικότερη προχειρότητα και αντιεπιστημονικότητα των νομοθετημάτων του υπουργείου παιδείας τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ενδεχομένως λόγω της “κάψας” να ικανοποιήσουμε της διαταγές του αφέντη ΟΟΣΑ(τις οποίες βέβαια περιφρονούν επιδεικτικά άλλες χώρες μέλη του, με ακμάζοντα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως η Φιλανδία π.χ.), δημιουργούνται απίστευτες, ευτράπελες σχεδόν, συγκυρίες. Όπως είναι γνωστό φυσικά και οι εργαζόμενοι ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στην εκπαίδευση, έχουν το νόμιμο δικαίωμα να γίνουν διευθυντές/προϊστάμενοι σχολικών μονάδων. Όμως σύμφωνα με τα νομοθετήματα της αξιολόγησης μέσα στην αρμοδιότητα τους πλέον είναι και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των υφισταμένων τους, η αξιολόγηση του παιδαγωγικού κλίματος κτλ. Έτσι σαν σε μια στιγμή παραφροσύνης έχουμε φτάσει στο μέγιστο επίπεδο σουρεαλισμού σε αυτή τη χώρα, ώστε να υπάρχει αυτή τη στιγμή σίγουρα μια περίπτωση(για την οποία έχουμε ενημερωθεί), αλλά λογικά και άλλες πολλές, στις οποίες ο αξιολογητής ΔΕΝ είναι παιδαγωγός, ούτε έχει πτυχίο παιδαγωγικής σχολής, ωστόσο αξιολογεί την επίτευξη παιδαγωγικού κλίματος σε τάξεις ανθρώπων με παιδαγωγική εξειδίκευση! Λογοθεραπευτρία διευθύντρια ειδικού σχολείου εν ολίγοις, αξιολογεί τις δασκάλες ως προς το παιδαγωγικό κλίμα στις τάξεις τους. Φυσικά πρόκειται για κάτι πλήρως νόμιμο και παντελώς εξωφρενικό.

Δημοφιλή!!  Καταιγίδα υποβαθμίσεων σχολείων και στα Δωδεκάνησα - Πετσοκόβουν σχολεία και τμήματα πανελλαδικά

Βέβαια θα πει κανείς μακάρι να ήταν μόνο αυτό το εξωφρενικό με τη αξιολόγηση. Εδώ προβλέπεται να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί για το διοικητικό τους έργο μόνο από το σύμβουλο εκπαίδευσης, όταν ο διευθυντής τους είναι αναπληρωτής διευθυντής και όχι ορισμένος. Δηλαδή να αξιολογούνται για την υπηρεσιακή τους πληρότητα από κάποιον που δεν είναι στο σχολείο τους, δεν τους ξέρει καν και μπορεί να μην τους έχει δει και ποτέ.  

Κλείνουμε υπενθυμίζοντας ότι αναφέρουμε τα παραπάνω απλά ως “αστεία” και “ευτράπελα” μιας διαδικασίας και όχι ως την καρδιά του προβλήματος το οποίο είναι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό. Καθώς η αντίληψη της αναγκαιότητας του επιθεωρητισμού, που προωθείται ως η λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης από την ηγεμονεύουσα εκπαιδευτική πολιτική είναι το πραγματικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απειλεί τη φυσιογνωμία ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δημοφιλή!!  Απομακρυσμένες περιοχές: Εκπαιδευτικοί Νηπιαγωγείων και Δημοτικών θα συμπληρώνουν ωράριο σε Γυμνάσια

ΔΟΕ: Κήρυξη νέας Απεργίας/Αποχής – Κατεβάστε τη Δήλωση συμμετοχής

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω