KYRIAKOS PIERRAKAKIS scaled

Πιερρακάκης: για τα δημόσια ΑΕΙ, τις καταλήψεις, τους διορισμούς και τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά και το θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πιερρακάκης: για τα δημόσια ΑΕΙ, τις καταλήψεις, τους διορισμούς και τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά και το θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1 μίλησε το Σάββατο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει την τελική μορφή της κατάθεσης του στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Παιδείας για τα δημόσια ΑΕΙ, τις καταλήψεις, τους διορισμούς και τις διαδικτυακές εξετάσεις, αλλά και το σχέδιο για αντικατάσταση του θεσμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Όσον αφορά τους διορισμούς – Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την πρόθεσή του να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών υπέρ των μόνιμων. Στόχος του είναι να μετατραπούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις αναπληρωτών σε μόνιμες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο υπουργός απάντησε αισιόδοξα, λέγοντας ότι πιστεύει πως η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είπε ότι υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις στα σχόλια που κάνουν πολίτες και φορείς στην δημόσια διαβούλευση.

«Θέλουμε τον κόσμο να συμμετάσχει. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή και πιστεύω θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου», είπε ο Υπ. Παιδείας, αποκρούοντας και τις αναφορές περί αντισυνταγματικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά «το βήμα που έχουμε κάνει είναι στέρεο. Πολλοί συνταγματολόγοι το έχουν ελέγξει. και ταχθεί υπέρ και τονίζουν μάλιστα ότι πρέπει να ιδωθεί το νομοσχέδιο υπό το φως του ενωσιακού δικαίου Τα κριτήρια αυτά που έχουμε θεσπίσει είναι τα αυστηρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη». ΥΠΑΙΘ / Nομικο πλαίσιο σχετικά με τις σχολικές υποδομές & αρμοδιότητες των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα

Δημοφιλή!!  Αδιανόητο έγγραφο του Γεν.Γραμματέα απειλεί για χιλιοστή φορά Απεργούς εν μέσω καλοκαιριού

Όπως σημείωσε, η προϋπόθεση της συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη, τονίζοντας ότι «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπάρχει στα δημόσια πανεπιστήμια, γι’ αυτό την ορίσαμε και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια».

«Υπάρχει πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια. Υπάρχει αγωνία και αγάπη από Έλληνες καθηγητές που εργάζονται στο εξωτερικό. Υπάρχει ενδιαφέρον και από τη Γαλλία, «γιατί να το κρύψομεν άλλωστε. Η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα συμπιεσμένο ελατήριο. Θα δούμε τεράστιες διαφορές», υποστήριξε ο κ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι «έχουμε 40.000 φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους αναλογικά από κάθε χώρα στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό έχει 13.000, ενώ η Ελλάδα έχει περισσότερους και από χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Βρετανία και η Ισπανία».

«Το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει τα κριτήρια του και θα ελέγχεται από την Εθνική Αρχή που ελέγχει και τα δημόσια ΑΕΙ», σημείωσε ο Υπ. Παιδείας, λέγοντας ακόμη ότι δεν θα μπορεί ο ίδιος καθηγητής να διδάσκει και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των κρατικών ΑΕΙ ο κ. Πιερρακάκης ισχυρίστηκε ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι πολυεπίπεδη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το δημόσιο Πανεπιστήμιο το στηρίζουμε. Από το 2019 έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 50%. Με τις επιδοτήσεις που έρχονται, θα βελτιωθεί η εικόνα των πανεπιστημίων και των φοιτητικών εστιών. Όχι μόνο αυξάνεται η χρηματοδότηση, αλλά και θεσμική ενίσχυση τους. Θα μου φανεί ακραίο εάν δεν στηριχτεί το νομοσχέδιο και από τα άλλα κόμματα. Πολλές από τις τροπολογίες είναι προτάσεις των πρυτάνεων».

Δημοφιλή!!  Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης - μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή αλλοδαπών - αλλογενών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έτους 2024

Αναφορικά με τις καταλήψεις σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων και τους φόβους να χαθεί η Εξεταστική για πολλούς φοιτητές, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στο ένα τρίτο των σχολών υπάρχουν καταλήψεις, στις υπόλοιπες γίνεται η Εξεταστική. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε το πλαίσιο να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις παντού, ήδη στο 80% των σχολών υπό κατάληψη γίνεται διαδικτυακά».

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «Θέλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο, αλλά πρέπει να κρατήσουμε το κεκτημένο των Πανελλαδικών Εξετάσεων . Όλοι αποδεχόμαστε το αδιάβλητο των Πανελλαδικών. Ακόμη και αν προκαλεί στρες ως διαδικασία, ακόμη και αν δημιουργεί διάφορα ζητήματα, είναι το κεκτημένο του αδιάβλητου που πρέπει να κρατήσουμε Πρέπει να συγκεράσουμε την αντικειμενικότητα. Θ’ ανοίξουμε το διάλογο για το εθνικό απολυτήριο, όταν έρθει η ώρα, μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη στα σχολικά βιβλία, λέγοντας ότι σταδιακά πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές σε πολλά από αυτά.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω