800.000 μη μισθωτοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν περίθαλψη από την 1η Μαρτίου

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

800.000 μη μισθωτοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν περίθαλψη από την 1η Μαρτίου

800.000 χιλιάδες μη μισθωτοί, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου 2024, εάν δεν καταβάλουν ή ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2024. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2024.

Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μη μισθωτών, όπως 120 δόσεις, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Η λήξη των καλύψεων συμπίπτει με την αύξηση των εισφορών για το 2024 κατά 3,46%. Ηδη έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2024, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ελ. Επαγγελματίες/ Αυτοαπασχολούμενοι/Αγρότες -> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το 78,22% των μη μισθωτών έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.
  • Η λήξη της ασφαλιστικής ικανότητας για τους μη μισθωτούς συμπίπτει με την αύξηση των εισφορών για το 2024 κατά 3,46%.
Δημοφιλή!!  Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου 2024:

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΤΑ SOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Συντάξεις 2024: Ποιους αφορά η πρόωρη έξοδος έως και 7 χρόνια πριν τα 62 – Τι ισχύει για Δημόσιο

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών – 2023-2024

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω