fac7daac 98fd 4cbf bea8 b2769998de51

Ειδική Εκπαίδευση 2023: 7 μαθητές ειδικού σχολείου μένουν στο σπίτι, επειδή διακόπηκε το δρομολόγιο μεταφοράς τους στο σχολείο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι πολλές οι φορές που η ανεπάρκεια των θεσμών και των διαδικασιών στην ελληνική εκπαίδευση οδηγεί σε ισοπέδωση τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των μαθητών. Όταν μάλιστα μιλάμε για μαθητές ειδικού σχολείου, δηλαδή του πιο ευαίσθητου κομματιού του μαθητικού πληθυσμού, όπου φυσιολογικά θα έπρεπε να δίνεται όλο το βάρος και η προσοχή της πολιτείας και αντί αυτού τα παιδιά δεν μπορούν καν να μεταβούν στο σχολείο τους, τότε η είδηση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα λοιπόν έχει διακοπεί ένα από τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού σχολείου Λαυρίου Αττικής, με αποτέλεσμα 7 μαθητές να αδυνατούν πλέον να μεταβούν στο σχολείο τους και να στερούνται έτσι ακόμα και το πιο βασικό τους μαθησιακό δικαίωμα.  Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση στην πορεία της εκπαίδευσης, αλλά και της υγείας των μαθητών αυτών, αλλά ούτε και τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη ζωή και την καθημερινότητα των οικογενειών τους. Να πούμε ότι μέχρι πρότινος υπήρχε λεωφορείο που εξυπηρετούσε μόνο τους 5 από τους 7 μαθητές, σε δρομολόγιο το οποίο ωστόσο διεκόπη και  πλέον η περιφέρεια στης οποίας τις αρμοδιότητες είναι και οι μεταφορές μαθητών, αναζητά λύση που όμως είναι σίγουρο ότι θα αργήσει, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και είναι και εξαιρετικά αμφίβολο εάν δοθεί τελικά εντός εύλογου χρόνου.

Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η διεύθυνση του σχολείου και η αναπληρώτρια διευθύντρια έκανε όλο αυτό το διάστημα τεράστιες προσπάθειες, ώστε να ενημερώσει και να παρακινήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δοθεί ΑΜΕΣΑ μια λύση. Πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών, αλλά και ο σύλλογος γονέων του σχολείου. Μιλήσαμε μαζί την αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου και μας ανέφερε τα εξής: Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές ειδικού δημοτικού σχολείου της Αττικής, επιβαρύνονται των συνεπειών της στάσης του εκάστοτε μεταφορέα.  Πέντε μαθητές που μέχρι προχθές μεταφέρονταν στο σχολείο μας και άλλοι 2 που ποτέ δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε δρομολόγιο ποτέ, έχουν μείνει εκτός σχολείου. Εξ αρχής της σχολικής χρονιάς 2023-2024, το σχολείο έγινε αποδέκτης παραπόνων για την μεταφορά των μαθητών, ειδικά για την πάγια αδυναμία μεταφοράς δύο μαθητών που έχουν χάσει ήδη 3 μήνες μαθημάτων. Αποκορύφωμα και αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι 7 μαθητές να παραμένουν στο σπίτι τους αυτή τη στιγμή, με την Περιφέρεια να πρέπει να ξεκινήσει το διαγωνισμό εκ νέου, διαδικασία που θα πάρει πάνω από ένα μήνα. 

Εμείς να τονίσουμε ότι σε τέτοια τόσο σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν, πρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα τα αντανακλαστικά όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η λύση να δίνεται άμεσα, εδώ και τώρα, μιας και οι τόσο σοβαρές ανάγκες αυτών των παιδιών δεν μπορούν να περιμένουν ούτε μια μέρα παραπάνω. Αν σαν κοινωνία και σαν πολιτεία μπορούμε να δείξουμε μια ευαισθησία για ένα εκπαιδευτικό ζήτημα, σίγουρα ζητήματα σαν κι αυτό είναι προτεραιότητα και η καλύτερη ευκαιρία για να το κάνουμε.

Δημοφιλή!!  H ΟΙΕΛΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του θεσμού του “πρόσθετου εκπαιδευτικού”

Εκπαιδευτική εκδρομή / Τέσσερις ανήλικοι και η εποπτεύουσα καθηγήτριά τους συνελήφθησαν

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω