c80a8867 c251 40ba 8aea 903de7eb3988

Προσοχή Διεύθυνση Εκπ/σης δίνει προφορική οδηγία να αναλαμβάνει η παράλληλη το τμήμα εκπ/κου που απουσιάσει – Απολύτως παράνομο – Να μην πέφτουν στην παγίδα οι εκπ/κοι

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πολλοί είναι οι ανά την Ελλάδα καλοθελητές που αποφασίζουν να κρύβουν τα πραγματικά κενά που δημιουργούνται στα σχολεία κάτω από το χαλάκι, εις βάρος των δικαιωμάτων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναθέτοντας σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης την ευθύνη της σχολικής τάξης για όσο διάστημα απουσιάζει με άδεια ο εκπαιδευτικός τάξης. Αυτό γίνεται σχεδόν πάντα ατύπως, με έκκληση ή υπόδειξη του διευθυντή σχολικής μονάδας και απόδοχή από τον εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι 100% παράνομο, δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία και κάθε φορά που συμβαίνει οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί ρισκάρουν για την ευθύνη που υπάρχει εάν συμβεί το οτιδήποτε. Για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν το μάτι σε τέτοιου είδους λογικές ανορθόδοξης κάλυψης των κενών εις βάρος πάντα των πιο ευάλωτων μαθητών τους. Ωστόσο το εντυπωσιακό που διαβάζουμε σήμερα στην ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών Ν. Σμύρνης, είναι ότι υπάρχει διεύθυνση εκπαίδευσης που όχι μόνο καλεί προφορικά τα σχολεία να δράσουν με αυτόν τον απολύτως παράνομο τρόπο, αλλά τους καλεί να αναλάβουν και πλήρως την ευθύνη της παρανομίας και να το κάνουν είτε με πράξη διευθυντή είτε με απόφαση συλλόγου διδασκόντων. Αλήθεια αν κλείνουν το μάτι σε τέτοιες πρακτικές γιατί δεν αναλαμβάνουν και οι ίδιοι την ευθύνη; Αλλά αντί αυτού ζητούν από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς το κάνουν; Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να πέφτουν σε τέτοιες παγίδες. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του συλλόγου:

Δημοφιλή!!  Τσουνάμι συγχωνεύσεων τμημάτων και στην Κρήτη - Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΣΜΥΡΝΗ « Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ » ΑΡ. ΠΡΩΤ: 228

Για μια φορά ακόμη η αναπλήρωση ασθενών εκπαιδευτικών είναι στο…θα δούμε

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έγινε φανερό για μια χρονιά ακόμη ότι τα κενά εκπαιδευτικών που ασθενούν δεν καλύπτονται ακόμη και αν πρόκειται για μακροχρόνιες άδειες. Ιδιαίτερα στα Νηπιαγωγεία, όπως ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Γονέων του 9ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο, με συνέπεια να διακόπτεται η λειτουργία του διευρυμένου τμήματος, να αναστέλλεται η λειτουργία του ολοήμερου τμήματος.

Και δεν είναι οι μόνοι! Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Δ’ Αθήνας απαντά στις διαμαρτυρίες με το …υπομονή και βλέπουμε! Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι γεγονός ότι Δ΄ Διεύθυνση έχει παράδοση στη μη κάλυψη των κενών. Τελευταία μάλιστα, με τον ισχυρισμό ότι έχει αλλάξει ο νόμος, δίνει και την –πάντα προφορική – οδηγία να «κρατήσει» το τμήμα εκπαιδευτικού που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, η/ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης!

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι: Το έγγραφο της 25ης Αυγούστου 2023 που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας είναι «προδημοσίευση» των προθέσεών του και όχι νομοθεσία. Το καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης είναι σαφές και δεν επιτρέπει την ανάληψη τμήματος από την πλευρά τους. Δεν έχει υπάρξει τέτοια νομοθεσία. Δεν υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης να αναλαμβάνουν τμήμα εγκαταλείποντας τα παιδιά τους.

Δημοφιλή!!  Δυνατότητα κατάταξης αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Ανάπτυξης σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο τις τουριστικές σπουδές

Ξέρουμε πολύ καλά ότι στο Υπουργείο Παιδείας «ψάχνει» νομοθετική ρύθμιση ώστε παράλληλη στήριξη να κρατά την τάξη σε περίπτωση απουσίας του δάσκαλου. Αλλά, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό –μέχρι στιγμής τουλάχιστον και δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Σήμερα, ξεκάθαρα δεν γίνεται να τους ανατεθεί τάξη και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και το καθηκοντολόγιό τους δεν το επιτρέπει. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που η Δ Διεύθυνση δίνει –προφορική πάντα –οδηγία να γίνει πράξη διευθυντή ή να υπάρξει απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων, για να έχουν την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης οι εκπαιδευτικοί σε περίπτωση διαμαρτυρηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γονείς. Καλούμε Συλλόγους Διδασκόντων, Διευθυντές/τριες και Προϊσταμένες να μην προχωρούν σε τέτοιες αναθέσεις.

· Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Γονέων του 9ου Νηπιαγωγείου. Διεκδικούμε άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με αναπληρωτές/τριες.

· Κάτω τα χέρια από τους/τις εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης.

· Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά μας δικαιώματα!

· Φτάνει πια με την εφαρμογή του «εξοικονομώ» στις πλάτες γονέων, μαθητών εκπαιδευτικών!

Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς σε αποφασιστική διεκδίκηση αναπλήρωσης όλων των κενών!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω