Οι καταγγελίες bullying γίνονται στον εκπαιδευτικό που κερδίζει την εμπιστοσύνη – Οι πλατφόρμες καταγγελιών είναι άλλη μια παρωχημένη γραφειοκρατική απάντηση σε ένα παιδαγωγικό πρόβλημα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Μαθαίνουμε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί από το υπουργείο Παιδείας σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αναφορές περιστατικών bullying και βίας μέσα στις σχολικές μονάδες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε σε πρώτη φάση η ηλεκτρονική πλατφόρμα να  δέχεται μόνον επώνυμες καταγγελίες(πάλι καλά) και όχι και ανώνυμες, όπως προβλέπει ωστόσο η νομοθεσία.

Δικαίωμα κατάθεσης περιστατικών στην πλατφόρμα θα έχουν μαθητές γονείς και κηδεμόνες. “Αρχικά θα δέχεται μόνο επώνυμες καταγγελίες και στην πορεία θα δούμε το ζήτημα των ανώνυμων καταγγελιών που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ακούγεται από πηγές του υπουργείου.  Για τους  εκπαιδευτικούς δεν προβλέπεται να δέχεται η πλατφόρμα καταγγελίες. Ωστόσο θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα μόνο στα περιστατικά που τους αφορούν, δηλαδή να είναι εμπλεκόμενοι στο περιστατικό. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα διασφαλίζεται με τη χρήση ατομικών κωδικών εισόδου και θα διευκολύνεται με τη δημιουργία ψηφιακού ιστότοπου που υποδέχεται επώνυμες αναφορές. Η υποβολή αναφορών στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα δεν θα  εξαρτάται από άλλους όρους και προϋποθέσεις, είναι δε προαιρετική και παράλληλη με τη δυνατότητα υποβολής αναφορών, προφορικών ή γραπτών, απευθείας στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο κάθε σχολικής μονάδας και Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.). Αποδέκτες σε επίπεδο σχολικής μονάδας των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού είναι ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας και ένας (1) εκπαιδευτικός που ορίζεται από εκείνον για τον σκοπό αυτόν, είτε ένας σύμβουλος σχολικής ζωής μαζί με το διευθυντή του σχολείου για τη Β/βάθμια εκπαίδευση.

Δημοφιλή!!  Προκήρυξη για πλήρωση κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) κατά το σχολικό έτος 2024-2025

Ωστόσο το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας είναι παιδαγωγικό και οι τρόποι αντιμετώπισής του οφείλουν να τεκμηριώνονται επιστημονικά, αν όχι να προτείνονται από επιστημονικούς φορείς. Η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων απαιτεί οργανωμένες παιδαγωγικές στρατηγικές, όπως ανάπτυξη της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης. Αλήθεια σε ποια παιδαγωγική μελέτη βασίζεται η παρέμβαση της δημιουργίας πλατφόρμας καταγγελιών; Την προτείνει κάποια επιστημονική έρευνα ως αξιόπιστη λύση; Ή μήπως είναι μια ιδέα γραφειοκρατών, απλά για να την διαφημίσουν ως πολιτικό έργο; Δυστυχώς τα παιδαγωγικά προβλήματα θέλουν παιδαγωγικές λύσεις και όχι γραφειοκρατίες καταδικασμένες να αποτύχουν και από την αρχή σχεδιασμένες απλώς για να ικανοποιήσουν ένα ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με την εκπαίδευση. Το δημόσιο σχολείο έχει ανάγκη από την ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού και όχι από application καταγγελιών. Τουλάχιστον οι καταγγελίες για αρχή θα είναι ανώνυμες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχε κανείς να πει πολλά περισσότερα και πολύ πιο βαριά. Μακάρι η πολιτεία στο μέλλον να αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τόσο σημαντικά ζητήματα και όχι απλώς για λόγους εντυπώσεων.

Δημοφιλή!!  Νέα καταγγελία κατά του ίδιου διευθυντή εκπαίδευσης από την ΠΟΣΥΠ

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω