20231015 124940 scaled

Ειδικό σχολείο με Κοντέινερ για αίθουσες, τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας – Επιστολή διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 οι μαθητές του πιο ευαίσθητου κλάδου της εκπαίδευσης να στεγάζονται σε κοντέινερ; Είχαμε γράψει πέρσι ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στο 6ο Ειδικό νηπιαγωγείο Αθηνών, έχουμε γράψει ότι αυτό συμβαίνει και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου, στην ανατολική Αττική, αλλά και ποιος ξέρει πόσα είναι αυτά τα σχολεία ανά την Ελλάδα. Για την περίπτωση του 6ο Νηπιαγωγείου σίγουρα τα πράγματα χειροτερεύουν, αντί να βελτιώνονται και τα κοντέινερ αυξάνονται αντί να καταργούνται. Δείτε την επιστολή διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών του σχολείου με όλες τις λεπτομέρειες:

Δημοσίευση επιστολής διαμαρτυρίας Εκπαιδευτικών-ΕΕΠ-ΕΒΠ 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών
κοντέινερ

Για ακόμα μια χρονιά, εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απόφαση της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α’ Αθήνας να στεγάσει τους μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι/ες στο 6ο ειδικό νηπιαγωγείο Αθήνας, και υπερβαίνουν τον αριθμό των παιδιών που χωρά στις τάξεις της οδού Νικοπόλεως, σε κοντέινερ γενικού νηπιαγωγείου στην οδό Ιακωβάτων. Αυτή η απόφαση πάρθηκε και εφαρμόστηκε σαν λύση «έκτακτης ανάγκης» για το έτος 2022-2023 αλλά συνεχίζεται και φέτος με μηδενικό σχεδιασμό από τον δήμο της Αθήνας αυτό να αλλάξει. Μάλιστα, από την αρχή της φετινής χρονιάς υπάρχουν επιπλέον περίπου 20 παιδιά τα οποία δεν χωράνε να φοιτήσουν ούτε στο κεντρικό κτίριο (Νικοπόλεως), ούτε στο παράρτημα (Ιακωβάτων). Η λύση της δημοτικής αρχής και της διεύθυνσης Π.Ε. Α Αθήνας ήταν να ανοίξουν δεύτερο παραρτημα, ξανά κοντέινερ, σε ακόμα πιο απομακρυσμένο σημείο της Αθήνας, στους Αμπελόκηπους.

Με την επιστολή μας αυτή, καλούμε τις αρμόδιες αρχές (διεύθυνση Π.Ε. Α’ Αθήνας και δημοτική αρχή) να αποκαταστήσουν την εκπαιδευτική κανονικότητα άμεσα, όπως ορίζουν η κείμενη νομοθεσία αλλά και οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Δηλώνουμε την έντονη αντίδρασή μας για την απόφαση το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο Αθήνας, το μοναδικό ειδικό νηπιαγωγείο στο δήμο της Αθήνας, να έχει παράρτημα σε κοντέινερ και ζητάμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να χτιστεί νέο κτίριο που θα εξασφαλίζει την κατάλληλη στέγαση των μαθητ(ρι)ων. Μεγάλη ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος παιδείας και συνολικά ο δήμος της Αθήνας που επιμένει να αδιαφορεί για τα κτιριακά προβλήματα των ειδικών σχολείων, να αρνείται να δεσμευτεί σε πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, να μην διατυπώνει κανένα αντίστοιχο αίτημα προς το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, να μην καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις απαιτήσεις για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών και προδιαγραφών που απαιτεί η ειδική αγωγή.

Η τοποθέτηση των νηπίων του παραρτήματος του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθήνας σε κοντέινερ έχει δημιουργήσει πολλά και σοβαρά ζητήματα:

-τη μη ύπαρξη επαρκούς ειδικής σήμανσης, με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να παρκάρουν στην είσοδο του σχολείου και αυτό έχει ως συνέπεια τη δυσκολία στην στάθμευση των σχολικών λεωφορείων και την ασφαλή μεταφορά των παιδιών εντός αυτού.

-δεν υπάρχει σχολικός φύλακας για κανένα από τα σχολεία (ούτε τα γενικά ούτε το ειδικό) ενώ έχουν σημειωθεί ήδη δυο περιστατικά την προηγούμενη σχολική χρονιά που έβαλαν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παιδιών

Δημοφιλή!!  Η Κύπρος αλλάζει πίστα: Σύνδεση Αξιολόγησης με απολύσεις - Για όσους πιστεύουν ότι θα αξιολογηθούν και όλα θα πάνε καλά

-οι τάξεις-τσίγκινα κουτιά, που έγιναν το παράρτημα του ειδικού νηπιαγωγείου, παραλήφθηκαν κενές, χωρίς κανένα κατάλληλο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση υλικό, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να πληρώνουν οι ίδιοι/ες την αγορά εκπαιδευτικού υλικού ή/και να δανείζονται από άλλες αίθουσες.

-οι τάξεις του παραρτήματος δεν πληρούν καμία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις των σχολικών κτιρίων της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (Οδηγός Μελετών για Διδακτήρια Όλων των Βαθμίδων, ΟΣΚ, 2008)

-ενώ έχει ζητηθεί από την προηγούμενη χρονιά έκτακτο κονδύλι για το σχολείο και ενώ είναι λογικό ότι τα χρήματα που δίνονται πρέπει να αυξηθούν σταθερά αφού το ειδικό νηπιαγωγείο από 4 αίθουσες αριθμεί πλέον 7, αυτά ακόμα δεν έχουν δοθεί. Τα χρήματα που δόθηκαν πέρυσι δεν έφτασαν ούτε για τα βασικά και τελικά το 6ο ειδικό νηπιαγωγείο Αθήνας έχει ανοίξει πάλι με πάρα πολλές ελλείψεις

-στο παράρτημα της οδού Ιακωβάτων δεν υπάρχει κατάλληλη και ξεχωριστή αίθουσα για τις συνεδρίες των ειδικοτήτων (λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό). Είναι αδύνατον ο λογοθεραπευτής να κάνει συνεδρία λογοθεραπείας με ένα παιδί, μέσα στην ίδια τάξη όπου τα υπόλοιπα παιδιά φωνάζουν, μιλάνε, κάνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με άλλο εκπαιδευτικό ή και τρώνε

– το προαύλιο των κοντέινερ είναι εντελώς ακατάλληλο για παιδιά ειδικού νηπιαγωγείου, καθώς είναι μεγάλο, χωρίς τρόπο να οριοθετηθεί για την ασφάλεια των παιδιών, χωρίς μαλακό υλικό σε όλη την έκτασή του και ήδη ένα περιστατικό τραυματισμού παιδιού σημειώθηκε τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς 2023-2024. Επιπλέον δεν υπάρχει υπόστεγο για να μπορούν εκπαιδευτικοί και παιδιά να δροσίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες και να προστατεύονται από την βροχή, ενώ οι μαθητ(ρι)ες, όταν βρέχει (κάτι που δεν είναι σπάνιο στην χώρα μας), περιορίζονται στα 36τμ των κοντέινερ, αφού δεν υπάρχει κανένας άλλος χώρος προαυλισμού. Τα παιδιά δηλαδή είναι αναγκασμένα για 5 ώρες να βρίσκονται σ’ αυτό τον τόσο περιορισμένο χώρο.

Μαζί με όλα αυτά, η διεύθυνση Π.Ε. Α’ Αθήνας κρατά υποβαθμισμένο το σχολείο, αφού είναι καταγεγραμμένο σαν 2θεσιο, ενώ λειτουργεί σαν 4θεσιο από το 2018, πέρυσι 7θεσιο και φέτος (2023-2024) 10θεσιο με δύο παραρτήματα.

Θέλουμε σχολείο όχι τσίγκινα κουτιά για τάξεις! Δεν θέλουμε ψίχουλα ούτε απλώς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Οι μαθητ(ρι)ες μας αντί να έχουν κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για να παίζουν και να μαθαίνουν, περιορίζονται και οριοθετούν καθημερινά τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους σε κοντέινερ. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα σχολείο με όλες τις προδιαγραφές. Η μεταφορά των μαθητών σε αίθουσες κοντέινερ 36 τμ, μακριά από το ειδικό νηπιαγωγείο, χωρίς τις αίθουσες για τις θεραπείες, τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την χαλάρωση και αποφόρτιση, χωρίς υλικά και όλα τα υπόλοιπα καθημερινά προβλήματα που έχει, δεν αποτελεί «σωτηρία» αλλά καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων εκπαίδευσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αντιδρούμε γιατί θέλουμε ειδική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά! Εμείς ως εκπαιδευτικοί, ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του 6ου ειδικού νηπιαγωγείου Αθηνών απαιτούμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να έχουν οι μαθήτ(ρι)ές μας σχολικά κτίρια με κατάλληλο εξοπλισμό, αίθουσες και προσωπικό! Για να μην πάει χαμένη μια τόσο σημαντική χρονιά από τη ζωή τους, όπως είναι το νηπιαγωγείο. Καλούμε τους γονείς των μαθητ(ρι)ών μας σε κοινό αγώνα για να καλυφθούν όπως πρέπει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών, διεκδικώντας ό,τι τους ανήκει πραγματικά.

Δημοφιλή!!  Καθημερινότητα των εκπαιδευτικών η εργασιακή εξουθένωση

Εκπαιδευτικοί και μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών

Ακόμη για το ίδιο ζήτημα, δείτε την ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “Ο Αριστοτέλης”:

Για ακόμα μια φορά τα παιδιά του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθήνας σε κοντέινερ – Πόσο ακόμα ακατάλληλα κτίρια για τους μαθητές/τριές μας; Τα μορφωτικά δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών μπροστά!

Δεύτερη χρονιά λειτουργεί το παράρτημα του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου της Αθήνας με 21 παιδιά στα κοντέινερ της οδού Ιακωβάτων, ενώ με την αρχή της χρονιάς ακόμα 20 παιδιά που ήταν εγγεγραμμένα στο ειδικό νηπιαγωγείο τελικά θα στεγαστούν και αυτά σε κοντέινερ που είχαν φτιαχτεί για τους σκοπούς της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης το 2020 και δεν λειτούργησαν ποτέ μέχρι τώρα, στους Αμπελόκηπους! Δυο κοντέινερ για να στεγάσουν τα δυο παραρτήματα του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών!

Η κοροϊδία δεν έχει τέλος για τα παιδιά και τους γονείς τους, αλλά και για τις ίδιες τις εργαζόμενες (εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ, ΕΒΠ) που έγραψαν και πέρυσι αλλά και φέτος καταγγελία για τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Τα προβλήματα μάλιστα είναι ακόμα πιο οξυμένα για τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς, ΕΕΠ και ΕΒΠ στο νέο παράρτημα στους Αμπελόκηπους που έχουν να αντιμετωπίσουν πάλι τις εντελώς άδειες από υλικό, ακατάλληλες αίθουσες-τσίγκινα κουτιά, ενώ φυσικά δεν προβλέπεται και πάλι ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τις συνεδρίες των παιδιών. Μάλιστα φέτος, ενώ η διεύθυνση εκπ/σης Α’ Αθήνας και το ΥΠΑΙΘΑ ήξεραν για το άνοιγμα του νέου κοντέινερ εδώ και εβδομάδες, τελικά δεν έστειλαν όλες τις απαραίτητες ειδικότητες που έχει ανάγκη το σχολείο, δηλαδή εργοθεράπευτρια, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο και σχολικό νοσηλευτή.

Ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας δεν είναι λύση!

Το λέμε ξεκάθαρα: ο κυνισμός με την οποία ο δήμος αντιμετωπίζει εκπαιδευτικούς και γονείς να σταματήσει! Το ειδικό σχολείο προσφέρει μια πλήρη και πολυεπίπεδη εκπαίδευση στα παιδιά με αναπηρίες, με Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και ειδικότητες Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές), ενώ στο σχολείο εργάζεται απαραίτητα σχολικός νοσηλευτής/τρια. Όλα τα παραπάνω θέλουν ειδικούς και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους. Χωρίς αίθουσα εργοθεραπείας, χωρίς αίθουσα λογοθεραπείας κ.λπ. τα παιδιά στερούνται όλων των απολύτως αναγκαίων καλύψεων.

Ο δήμος οφείλει να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες ΤΩΡΑ σε κτήρια που θα ανακαινίσει άμεσα και να προχωρήσει σε ένα μεγάλου εύρους πρόγραμμα ανέγερσης σχολικών κτηρίων. Ο δήμος της Αθήνας έχει αφήσει τα σχολεία ΓΥΜΝΑ! Τα χρήματα που δίνονται από τις σχολικές επιτροπές δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και εκπαιδευτικοί και γονείς πληρώνουν πολλά ευρώ από την τσέπη τους για να μπορούν να έχουν τα παιδιά τα στοιχειώδη! Ο δήμος οφείλει να δώσει χρήματα για να πάρουν τα σχολεία όλα τα αναγκαία για την πλήρη κάλυψη των καθημερινών αλλά και εκπαιδευτικών αναγκών!

Δημοφιλή!!  Καταγγελία για Ανοίκειες και Αλαζονικές Συμπεριφορές Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο δήμος της Αθήνας έχει τα λιγότερα ειδικά σχολεία και μόνο ένα ειδικό νηπιαγωγείο, τα οποία αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα που δεν έχουν συγκινήσει εδώ και χρόνια τους αρμόδιους! Το 6ο Ειδικό Δημοτικό στεγάζεται σε ένα παλιό βουστάσιο χωρίς επαρκή εξαερισμό, το 4ο Ειδικό Δημοτικό ξεπερνά κάθε χρόνο το όριο των μαθητών/τριών που χωράνε σ’ αυτό και το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο έχει κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά στην αναμονή αναγκασμένα από τον ίδιο τον δήμο, το υπουργείο και τις κυβερνήσεις να μένουν χωρίς την εκπαίδευση που δικαιούνται! Μεγάλες ευθύνες έχει και ο Δ/ντης Εκπ/σης Α’ Αθήνας, και όλοι οι προκάτοχοι του μέχρι τώρα φυσικά, που με ευθύνη του οι αναζητήσεις για χώρους στέγασης των παιδιών καθυστέρησαν, ενώ του έχουν γίνει γνωστά τα ζητήματα πριν την αρχή της σχολικής χρονιάς!

Είναι προκλητικός εμπαιγμός η στέγαση παιδιών σε αίθουσες χωρίς καμία από τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να παρέχεται η ελάχιστη ειδική αγωγή και εκπαίδευση! Οφείλουν να βρουν τώρα τους κατάλληλους χώρους για να στεγαστούν τα ειδικά σχολεία και νηπιαγωγεία.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω