KYRIAKOS PIERRAKAKIS scaled

Τελικά για τα κενά φταίει ότι δεν τα μετράμε καλά;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

“Η αποτύπωση των κενών στα σχολεία γίνεται με μη βέλτιστο τρόπο”, δήλωσε στην Καθημερινή ο υπουργός παιδείας Κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε: “το ΥΠΑΙΘΑ εξ αυτού του λόγου θα αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα, όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό, ώστε η οριοθέτηση των κενών να γίνεται σε μεγάλο βαθμό αυτόματα με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας…Το myschool έχει σε ένα βαθμό την αποτύπωση, αλλά χρειάζεται κάτι πιο ενδελεχές.”.

Διαβάζοντας τα παραπάνω ένας εξωτερικός παρατηρητής, συμπεραίνει ότι το πρόβλημα με τα κενά στα σχολεία που ακούει συχνά, είναι τεχνοκρατικό. Δεν ξέρουμε να τα μετρήσουμε εύκολα και γρήγορα, για αυτό και αργούμε να τα καλύψουμε ή δεν τα καλύπτουμε ποτέ. Η καλλιέργεια αυτής της εντύπωσης στο μέσο αναγνώστη είναι και ο λόγος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να πετάς την μπάλα στην εξέδρα. Να μετατοπίζεις τον πυρήνα του προβλήματος, υποβαθμίζοντας έτσι τη σπουδαιότητά του.

Όμως το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού στην εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλο και δεν κρύβεται. Δεν κρύβεται γιατί οι γονείς ξέρουν ότι το παιδί τους που πέρσι είχε παράλληλη στήριξη, δεν έχει φέτος. Ξέρουν ότι ακόμα δεν άνοιξε το ολοήμερο, ότι το σχολείο τους δεν έχει ειδικότητες και ολόκληρα τμήματα περιμένουν το δάσκαλό τους. Ήδη έχουμε τις πρώτες κινητοποιήσεις για την κάλυψη κενών στις οποίες συμμετέχουν σύλλογοι και ενώσεις γονέων.

Δημοφιλή!!  Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων και επιλογής υποψηφίων για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού, εξειδικευμένου στα αντικείμενα των κατευθύνσεων Θεάτρου - Κινηματογράφου και Χορού στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, για το σχολικό έτος 2024-2025

Τα κενά αποτυπώνονται πάντα στο myschool. Αν μπορεί αυτό να αναβαθμιστεί, οκ μπορούμε να το ακούσουμε. Όμως ακόμα και η NASA να αναλάβει τη μηχανοργάνωσή του υπουργείου παιδείας, τα κενά δε θα καλυφθούν επειδή θα τα μετρήσουμε αλλιώς. Οι αριθμοί των ελλείψεων εξάλλου είναι τεράστιοι. 3.500 χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις Α φάσης από πέρσι, ενώ μόνο στην παράλληλη στήριξη έχουμε +30% περισσότερες ανάγκες από πέρσι. Οι μαθητές με διάγνωση για 24ωρη στήριξη έχουν εκπαιδευτικό μόνο για 8 ώρες. Οι αναπληρωτές που βγήκαν σε άδεια(κύησης, ανατροφής, αναρρωτική) δεν αντικαταστάθηκαν και τα τμήματα καλύπτονται όπως όπως από συναδέλφους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ολοήμερα και να μην αναπτύσσονται τα προγράμματα των σχολείων ομαλά. Αυτά τα βλέπουμε και χωρίς τεχνογνωσία NASA.

Το e-wall ήταν η μόνη φωνή που βγήκε στις 6 Αυγούστου (Βόμβα για τις προσλήψεις αναπληρωτών), όταν οι πάντες μιλούσαν για ίδιες προσλήψεις αναπληρωτών με πέρσι και είπε ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχουν οι πιστώσεις οι περσινές. Ακόμα και συνάδελφοι μας επιτέθηκαν τότε. Ένα μήνα μετά, ήρθε δυστυχώς η επιβεβαίωση. Δεν είχαμε κανένα σούπερ σύστημα αποτύπωσης κενών εδώ στο e-wall, ούτε καν καν στοιχεία myschool. Γράψαμε αυτά που είπε το υπουργείο στη συνάντησή του με τους συλλόγους εκπαιδευτικών τότε. Άρα και χωρίς αλλαγή λογισμικού από τις 6/8 το υπουργείο ήξερε πολύ καλά ότι τα σχολεία θα έχουν τεράστιες ελλείψεις.

Δημοφιλή!!  Στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η 1ΓΤ/2024 - Η 2ΓΔ/2024 είναι στη φάση της τελική έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας

Συνοψίζοντας, το μόνο που μπορεί να κάνει η πολιτεία, είναι να βρει πιστώσεις για να αυξήσει τις προσλήψεις αναπληρωτών. Διαφορετικά με όποιον τρόπο κι αν μετράει τα κενά, πάντα πολλά θα βγαίνουν. Διαφορετικά τα μισά παιδιά με διάγνωση παράλληλης θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικό όλη τη χρονιά, τα σχολεία δεν θα μπορούν να καλύψουν το πρόγραμμά τους και φυσικά τα κενά σε πολλές ειδικότητες, σε ΕΕΠ και ΕΒΠ δεν θα καλυφθούν ποτέ. Εκεί οδηγούμαστε.

Συνοψίζοντας ακόμη περισσότερο: Βρείτε κονδύλια – Κάντε προσλήψεις.  Ποιοτική εκπαίδευση χωρίς εκπαιδευτικούς, δε γίνεται.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω