fake news 01 startupper

Ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο / Νέος νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία: “παραπλανητικές” αναρτήσεις που θα διαγράφονται αμέσως ή καταστολή της διαφωνίας!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο / Νέος νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία: “παραπλανητικές” αναρτήσεις που θα διαγράφονται αμέσως ή καταστολή της διαφωνίας??

Ο νέος νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024, θα απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να διαγράφουν αμέσως τις αναρτήσεις που θεωρούνται “παραπλανητικές”. Ο νόμος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι οδηγεί στην καταστολή της διαφωνίας. Online gaming / Όσα πρέπει να γνωρίζω! Το παιχνίδι θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και να τίθεται χρονικό όριο ασχολίας.

Η ΕΕ ορίζει μια ανάρτηση ως “παραπλανητική” εάν είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε άτομα ή στην κοινωνία. Αυτό περιλαμβάνει αναρτήσεις που είναι ψευδείς, παραπλανητικές ή υποκινούν τον ρατσισμό, τη βία ή την εχθρότητα.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαθέτουν μηχανισμούς για τον εντοπισμό και την αφαίρεση παραπλανητικών αναρτήσεων εντός 24 ωρών από την ανάρτησή τους. Εάν δεν το πράξουν, θα υπόκεινται σε πρόστιμα ύψους έως και 6% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους. Ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για παιδιά με αναπηρία

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα υπολογισμού μορίων και προυπηρεσίας αναπληρωτών/τριών: Νέα έκδοση!

Ο νόμος έχει επικριθεί από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι οδηγεί στην καταστολή της διαφωνίας. Υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι πολύ ευρύς και ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεων που είναι απλώς αντιδημοφιλείς ή που διαφωνούν με την επίσημη γραμμή.

Περσόνες AI Meta / chatgpt / Bard: Εργαστήρια Δεξιοτήτων και Α.Ι. | Πως να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη – Δυνατότητες που προτείνονται για εκπαιδευτικούς 

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος της ΕΕ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.

Ακολουθούν ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος νόμος της ΕΕ:

  • Πώς θα ορίζονται οι “παραπλανητικές” αναρτήσεις; Ο νόμος της ΕΕ είναι πολύ γενικός και δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για το πώς θα ορίζονται οι “παραπλανητικές” αναρτήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχες και παρεξηγήσεις σχετικά με το τι θεωρείται παράνομο.
  • Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την αφαίρεση παραπλανητικών αναρτήσεων; Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση παραπλανητικών αναρτήσεων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, καθώς οι πλατφόρμες δεν διαθέτουν πάντα τα απαραίτητα εργαλεία και τους πόρους για να το κάνουν αυτό αποτελεσματικά.
  • Τι θα γίνει με τις αναρτήσεις που θεωρούνται “παραπλανητικές” αλλά έχουν και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον; Η νομοθεσία της ΕΕ δεν κάνει διάκριση μεταξύ των αναρτήσεων που είναι απλώς παραπλανητικές και των αναρτήσεων που είναι παραπλανητικές αλλά έχουν και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και της δημοσιογραφίας.
  • Ο νέος νόμος της ΕΕ αποτελεί σημαντική αλλαγή για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και να διασφαλίσουμε ότι δεν χρησιμοποιείται για την καταστολή της διαφωνίας.
Δημοφιλή!!  Ο Κόσμος Εφαρμόζει την Τετραήμερη Εργασία, ενώ η Ελλάδα Προωθεί την Εξαήμερη, Γράφουν οι New York Times

Βοηθώντας το παιδί να χρησιμοποιεί υπεύθυνα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω