kentro

Καιγόμαστε! Αλλά δε φταίει ο αέρας, δε φταίει η φωτιά! Το ετήσιο νεοελληνικό έγκλημα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Το περιβαλλοντικό και όχι μόνο έγκλημα των πυρκαγιών είναι σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν έτυχε, δε φταίει ότι φύσηξε ο αγέρας. Ξέρετε ο αέρας φυσάει και αλλού, σε χιλιάδες άλλες κατάφυτες εκτάσεις και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά ευτυχώς αυτές δεν έχουν μπει ακόμα στο μάτι συγκεκριμένων ευεργετών! Ξέρετε στις Η.Π.Α. λέγονται επιχειρηματίες, στη Ρωσία ολιγάρχες, στην Αραβία σεΐχηδες, ε στην Ελλάδα λέγονται ευεργέτες (ένεκα και του ριζωμένου ραγιαδισμού βλέπετε).  Τέλος πάντων στην Ελλάδα φυσάει κυρίως μόνο πάνω από τα φιλέτα, ή φυτρώνει μεταχειρισμένες ανεμογεννήτριες Γερμανίας πάνω στα καμένα. Αλήθεια το θυμάστε αυτό: Νομοθετούν για αιολικά με ανεμογεννήτριες 20ετίας που αποσύρονται υποχρεωτικά από άλλες χώρες

 

Για αυτό λοιπόν και για να οργανωθεί η πρώτη αντίδραση απέναντι σε όλο αυτό το έγκλημα, σωματεία, εργατικά κέντρα και συλλογικότητες διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα 24/7 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37) στις 7:30μμ! Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “ο Αριστοτέλης”:

 

Συλλογος Εκπαιδευτικών “ο Αριστοτέλης”

Η καταστροφική κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας πάνω σε όσα έχουν στρώσει οι προηγούμενες, αφήνει ανεξέλεγκτο ακόμα ένα καλοκαίρι το προμελετημένο έγκλημα των πυρκαγιών. Οι φωτιές που καίνε για μέρες σε Ανατολική Αττική, Ρόδο και αλλού, αφήνουν πίσω τους καταστροφές κατοικιών, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα.

Άλλο ένα καλοκαίρι είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Είδαμε ξανά να χάνεται ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Αττικής, αφού χιλιάδες στρέμματα στο Πάνειο Όρος έγιναν στάχτη τις προηγούμενες μέρες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις κατοικημένες περιοχές γύρω από αυτό προκαλώντας καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες. Την ίδια στιγμή χιλιάδες στρέμματα δάσους καίγονται από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν καεί πάνω από 500 χιλιάδες στρέμματα, μετατρέποντας την Αττική σε κρανίο τόπου. Μιλάμε δηλαδή για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για τη ζωή όλου του λαού της Αττικής. Την ίδια στιγμή, για 5η μέρα φλέγεται το νησί της Ρόδου.

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση ρίχνονται στην ατομική ευθύνη, στις εκκενώσεις του 112,  ενώ φταίει ξανά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.Η αλλαγή του καιρού χρησιμοποιείται για ακόμα μια χρονιά ως κάτι εξωγενές, ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα να υπηρετούν τον καπιταλισμό, τους κανόνες του κεφαλαίου και της αγοράς.

Δημοφιλή!!  Το Υπουργείο Παιδείας Γυρίζει την Πλάτη στους Εκπαιδευτικούς Γονείς ΑΜΕΑ: Χωρίς Δικαίωμα Μετάθεσης Παρά τις Ανάγκες τους

Οι ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα που αναβιώνουμε κάθε καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες:

  • Η εκτεταμένη καύση ορυκτών καυσίμων, για το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ «καμαρώνει» για τη συνεισφορά της σ’ αυτή τη διαδικασία, από την μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» για το φυσικό αέριο μέχρι τις εξορύξεις σε Ιόνιο, Αιγαίο και στις ΑΟΖ.
  • Η αποψίλωση και το μπάζωμα δασών, ρεμάτων και ακτών που συνεχίζεται αενάως μετατρέποντας κάθε τέτοιο σημείο σε οικοδομική ζώνη εκμετάλλευσης.
  • Η πολιτικής της ΝΔ που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.
  • Για την Ανατολική Αττική συγκεκριμένααυτή η πολιτική έχει αφήσει με ΜΗΔΕΝ δασεργάτες το Δασαρχείο του Λαυρίου που έχει στην ευθύνη του το Πάνειο όρος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στον ορεινό όγκο όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις Δασικές Υπηρεσίες στην Αττική. Μάλιστα, στο Λαύριο ξέρουμε ότι τα πυροσβεστικά μέσα για την αντιμετώπιση της τελευταίας πυρκαγιάς ήταν ελάχιστα, ενώ η πολύωρη απουσία εναέριων μέσων έβγαζε μάτι. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν οι κάτοικοι “είδαμε όλα τα Σώματα της Αστυνομίας, πυροσβεστικά δεν βλέπαμε”. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει την ίδια την πραγματικότητα να πέσει στο κενό.
  • Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση. Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους και φύση.
Δημοφιλή!!  Τροπολογία Ίδρυσης και Κατάργησης Θέσεων Εκπαιδευτικού Προσωπικού: Αναμένεται Ψήφιση και Έκδοση σε ΦΕΚ

Αυτή η πολιτική δεν έχει στην προτεραιότητά της την προστασία της ζωής, των οικιών του λαού καθώς και του φυσικού πλούτου της χώρας. Κάθε καλοκαίρι είμαστε αντιμέτωπες/οι με ένα προμελετημένο έγκλημα που δεν πρόκειται να σταματήσει όσο:

  • Η πολιτική της ΕΕ και οι αντιπεριβαλλοντικοί και δασοκτόνοι νόμοι ψηφίζονται και εφαρμόζονται
  • Η Αττική είναι ένα αχανές εργοτάξιο για τα επενδυτικά συμβέροντα του κεφαλαίου και λεφτά ρίχνονται σε έργα «ανάπλασης» και βιτρίνας, ουσιαστικά στην διάλυση δηλαδή του φυσικού πλούτου της χώρας και κάθε σπιθαμής πράσινου αδιαφορώντας για την ζωή των κατοίκων της
  • Οι περικοπές σε κάθε δημόσια δομή συνεχίζοντα, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και ΕΠΟΠ και τα λεφτά πάνε σε εξομπλισμούς και φράχτες, αντί να στελεχώνεται η πυροσβεστική και η δασική υπηρεσία
  • Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασιας της ζωής ανθρώπων και ζώων και της φύσης μέσα στον αστικό ιστό, αφού δήμοι όπως της Αθήνας αφήνουν τους κρουνούς να μην έχουν νερό, ενώ η Περιφέρεια Αττικής κλείνει τα πάρκα τη στιγμή που δεν έχει ούτε μία υδροφόρα στην κατοχή της.

Απαιτούμε:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων για την αποκατάσταση των καταστροφών σε κατοικία και εργασία
  • Την άμεση δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, στελεχωμένου με όλο το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμένο με τα αναγκαία επίγεια και εναέρια μέσα – Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των επιχειρήσεων και τις δυνάμεις καταστολής
  • Καμιά αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές – Πρόγραμμα πλήρους προστασίας των δασικών περιοχών ώστε να αναγεννηθούν χωρίς την καταστροφική παρέμβαση επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων (“αναδασώσεις”, αιολικά πάρκα κ.ά.). Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση. Οργανωμένο – επιστημονικό σχέδιο αναδάσωσης όλων των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων.
  • Ακύρωση όλων των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και συμβάσεων (πχ εγκατάσταση πάρκου με ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, στα Άγραφα κ.λπ.). Ακύρωση όλων των αντικοινωνικών προσλήψεων και αγορών
  • Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα Δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.
  • Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.
Δημοφιλή!!  Οδηγίες για Υποψηφίους της Γραπτής Ηλεκτρονικής Εξέτασης για τις Προσκλήσεις ΑΣΕΠ ΠΔΑ/2024

Τα συμφέροντα του λαού μπροστά, για ζωή αξιοβίωτη! Καλούμε στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους πληγέντες και αγώνα ενάντια στην καταστροφική πολιτική σε φύση και κατοίκους. Δευτέρα 24/7 όλες και όλοι στις συγκεντρώσεις, στο Σύνταγμα στις 7.30μμ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Λεωφ. Κηφισίας 37) στις 7:30μμ, με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου- Ανατολικής Αττικής.

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω