coronavirus 5704493 1280

ΕΟΔΥ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Στρεπτόκοκκο!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΟΔΥ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το Στρεπτόκοκκο

Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, εντός του έτους 2022, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των κρουσμάτων iGAS σε παιδιά ήταν αρκετές φορές υψηλότερη από τα προ-πανδημικά επίπεδα για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι λοιμώξεις από iGAS δεν επιτηρούνται από το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας, και επομένως δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κυκλοφορίας στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ έχει ενημερώσει τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας να δηλώνουν όλα τα περιστατικά iGAS από τις αρχές του έτους 2023.
Σε περίπτωση νοσηλείας ή θανάτου, περιστατικού με λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το Τμήμα Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και συγγενών λοιμώξεων, της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να γίνει διερεύνηση των επαφών και λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και επιπλέον να συλλεγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το νόσημα. Η δήλωση των κρουσμάτων από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α γίνεται  με την ίδια διαδικασία δήλωσης των νοσημάτων, μέσω του ειδικού Δελτίου δήλωσης διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS)

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα γένος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων στο σπίτι και στα σχολεία. Ενώ μπορώ να παρέχω κάποιες γενικές πληροφορίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και τις πολιτικές του ΕΟΔΥ. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε τις πιο πρόσφατες επίσημες κατευθυντήριες γραμμές ή να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες.

Δημοφιλή!!  «Πικρός» Καφές: Νέες Αυξήσεις Τιμών Λόγω Επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων:

 

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;
Ο στρεπτόκοκκος αναφέρεται σε μια ομάδα βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο λαιμό και στο δέρμα. Ορισμένα στελέχη του στρεπτόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις όπως στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, οστρακιά ή δερματικές λοιμώξεις.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος;
Τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το άγγιγμα επιφανειών που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο.

Ποια είναι τα συμπτώματα των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων;
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη λοίμωξη, αλλά τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πρησμένες αμυγδαλές, πονοκέφαλο, εξάνθημα (στην περίπτωση της οστρακιάς) και ερυθρότητα ή οίδημα του δέρματος (στην περίπτωση των δερματικών λοιμώξεων).

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με  εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκος ομάδας Α;

Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:

  • Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
  • Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
  • Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
  • Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στο σπίτι;
Εάν διαγνωστεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας παρέχει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Σε γενικές γραμμές, η διαχείριση στο σπίτι μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών, άφθονη ξεκούραση, κατανάλωση υγρών και χρήση παυσίπονων που χορηγούνται χωρίς συνταγή για την ανακούφιση από συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή πυρετός. Είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρώσετε την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών, ακόμη και αν τα συμπτώματα βελτιωθούν, για να διασφαλίσετε ότι η λοίμωξη αντιμετωπίζεται πλήρως.

Δημοφιλή!!  «Πικρός» Καφές: Νέες Αυξήσεις Τιμών Λόγω Επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Υπάρχουν διάφορες  εξετάσεις για  τη διάγνωση της  λοίμωξης από  τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.

Ποια είναι η θεραπεία από τη λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Μπορεί ένα παιδί με στρεπτοκοκκική λοίμωξη να παρακολουθήσει το σχολείο;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά με στρεπτοκοκκική λοίμωξη πρέπει να μένουν στο σπίτι από το σχολείο μέχρι να λάβουν αντιβιοτικά για τουλάχιστον 24 ώρες και να βελτιωθούν τα συμπτώματά τους. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων σε άλλους. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις ειδικές οδηγίες που παρέχονται από τον ΕΟΔΥ ή τις τοπικές υγειονομικές αρχές σχετικά με το πότε είναι ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο.

Πώς μπορούν να προληφθούν οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις;
Για να μειώσετε τον κίνδυνο στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε καλή υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αποφυγή στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων όπως σκεύη ή πετσέτες.

 

Η διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;

H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως επιτηρείται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία. Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται μία αύξηση στα  συγκεκριμένα περιστατικά (iGAS) σε κάποιες χώρες σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ αναφέρονται και θανατηφόρα κρούσματα. Το ECDC, ο WHO και το CDC παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και συστήνουν επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το ECDC πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω