prostasia zoon

Τι κάνω αν διαπιστώσω ότι κάποιο ζώο κακοποιείται; Κατήγγειλε το!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποίησης είναι πάρα πολλά στη χώρα μας και τα περισσότερα προέρχονται από τους ίδιους τους κηδεμόνες των ζώων. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών έχει αυξηθεί. Πώς διανύουμε, όμως, την απόσταση από την καταγγελία έως το δικαστήριο και την τιμωρία των δραστών;

Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και πλέον θεωρείται αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, δηλαδή η εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον.

Κάποιο ζώο βασανίζεται, η είναι μόνιμα δεμένο, χωρίς τροφή και νερό, η ζει σε ακατάλληλο περιβάλλον; Κατήγγειλε το!!

Προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων η οποία μπορεί να είναι είτε η κακοποίηση των ζώων μπορεί να είναι είτε ενεργητική είτε παθητική.

Οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας, δυστυχώς, δίνουν και παίρνουν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν πολύ ικανοποιητικό νόμο για την προστασία τους.

Για την πάταξη του ντροπιαστικού αυτού φαινομένου, απαιτείται η καλύτερη γνώση του ισχύοντος νόμου από τους ζωόφιλους πολίτες, αλλά και -κυρίως- η αποτελεσματική συνδρομή των αστυνομικών στις περιπτώσεις αυτές.

Είναι σημαντικό να αντιδράσετε αν διαπιστώσετε ότι ένα ζώο κακοποιείται. Η κακοποίηση των ζώων είναι απαράδεκτη και πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την προστασία και την ευημερία τους. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Τηλεφωνήστε σε μια τοπική οργάνωση προστασίας των ζώων: Επικοινωνήστε με την τοπική οργάνωση προστασίας των ζώων ή την αστυνομία και αναφέρετε την κατάσταση. Παρέχετε όσες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με την τοποθεσία και τα περιστατικά που παρατηρήσατε.
  • Μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε τον κακοποιητή μόνοι σας: Είναι σημαντικό να μην εκθέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Παραμείνετε ασφαλείς και επιτρέψτε στις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
  • Συγκεντρώστε αποδείξεις: Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε αποδείξεις για την κακοποίηση, όπως φωτογραφίες ή βίντεο.
Δημοφιλή!!  Καταγγελία για σεξιστικές απειλές και σωματική βία από αστυνομικούς σε μαθητή - "Φορτώνουν" ψευδείς κατηγορίες για να τον τρομοκρατήσουν

 

Λινκ στη φωτο

Screenshot 2023 05 10T221947.440

Συγκεκριμένα η κακοποίηση αναφέρεται :
Α. στην κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους όπως ενδεικτικά ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης του ζώου, το δέσιμο, η μη παροχή επαρκούς τροφής και νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο περιβάλλον (π.χ. μπαλκόνια, χώροι με ακαθαρσίες, χωρίς προφύλαξη από καιρικές συνθήκες), η παράνομη αναπαραγωγή, εμπορία και πώληση.
Β. στον φόνο, τον βασανισμό, την πρόκληση πόνου ή φόβου, τη σωματική εξάντληση του ζώου, την εγκατάλειψη νεογέννητων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό.
Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια.
Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.  Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.
Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
prostasia zoon
Σύμφωνα με το ν. 4830/2021  προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34)  και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, στις περιπτώσεις κακοποίησης, κοινοποιείτε την καταγγελία σας

Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (πχ φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, άλλους μάρτυρες, κλπ) και να κρατάτε πάντα αντίγραφο.

Δημοφιλή!!  Το Υπουργείο Παιδείας Γυρίζει την Πλάτη στους Εκπαιδευτικούς Γονείς ΑΜΕΑ: Χωρίς Δικαίωμα Μετάθεσης Παρά τις Ανάγκες τους
Πηγές – Δήμος Βύρωνα / Αθηναίων
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω