poreia thessaloniki12

Οπαδική βία: Άλκης Καμπανός / Πορεία μνήμης – «Άλκη ζεις, δεν θα ξεχαστείς»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πλήθος κόσμου συμμετείχε με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από τον άδικο χαμό του Άλκη Καμπανού, στη σιωπηλή πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη από το σημείο της δολοφονίας του έως τον Λευκό Πύργο.

Σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας αναφορικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Άνθρωποι με κεριά στα χέρια ξεκίνησαν από το σημείο της δολοφονίας του 19χρονου με προορισμό τον Λευκό Πύργο ενώ αρκετοί από όσους μετέχουν στην πορεία μνήμης φορούν εμφανίσεις ομάδων, του Άρη, υποστηρικτής του οποίου ήταν ο Άλκης Καμπανός αλλά και άλλων ομάδων.

ΦΕΚ του ΥΠ.ΕΣ για πρόληψη & αντιμετώπιση φαινομένων βίας & παρενόχλησης στην εργασία σε φορείς του Δημοσίου

Κατά το ξεκίνημα της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα όπως «Άλκη ζεις και δεν θα ξεχαστείς» και «Άλκης Καμπανός για πάντα Αρειανός» ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

poreia thessaloniki05 poreia thessaloniki12

 

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου συνεδριάζει εκ νέου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου, για την οποία κατηγορούνται 12 νεαρά αγόρια.

 

 Γροθιά στην οπαδική βία από μαθητές – Φιλικός αγώνας στην μνήμη του Άλκη

Μήνυμα – γροθιά στη βία και στο φασισμό μέσα και έξω από τους αθλητικούς χώρους έστειλαν οι μαθητές του 27ου Γενικού Λυκείου Τούμπας και του 30ου Γενικού Λυκείου Χαριλάου, περιοχών όπου βρίσκονται τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη αντίστοιχα.

Τα σχολεία έδωσαν έναν συμβολικό αγώνα ποδοσφαίρου, στο Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του αδικοχαμένου από την τυφλή οπαδική βία 19χρονου Άλκη Καμπανού, από τη δολοφονία του οποίου, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος.

 

Φιλικός αγώνας σχολείων της Τούμπας και της Χαριλάου στη μνήμη του Άλκη | 01/02/2023 | ΕΡΤ

 

milamou: πλατφόρμα ψυχολογικής στήριξης με εθελοντές ψυχολόγους & συμβούλους ψυχικής υγείας

Ο Σέρχιο Αραούχο σε μία εξομολόγηση στο SPORT24 για τον αδικοχαμένο Άλκη Καμπανό. Ο αρχηγός της ΑΕΚ μιλάει για την ημέρα της δολοφονίας, την αφιέρωση στον 19χρονο φίλο του Άρη, ενώ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας.

Ο Άλκης Καμπανός δολοφονήθηκε επειδή απλά υποστήριζε μία ομάδα. Επειδή απλά αγαπούσε τον Άρη. Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του, ο Σέρχιο Αραούχο προσέφερε μία αχτίδα φωτός στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, στέλνοντας μήνυμα κατά της βίας. Ο Αργεντινός επιθετικός της ΑΕΚ σκόραρε ένα υπέροχο γκολ κόντρα στον Άρη και στη συνέχεια το αφιέρωσε στον Άλκη, σχηματίζοντας το γράμμα “Α” με τα δάκτυλά του.

Δημοφιλή!!  Χαμός στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ: Απολύουν για 2η φορά τον επί 19 έτη συμβασιούχο επειδή τόλμησε να έχει συνδικαλιστική δράση

“Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σκληρό. Να χάσεις τη ζωή σου γιατί είσαι φίλαθλος του Άρη. Ελπίζω να είναι κάτι που δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Γιατί είναι λυπηρό για τους οπαδούς του Άρη και για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο”.

“Τι να σας πω. Αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε όλοι μαζί. Πρέπει να ενωθούν όλες οι ομάδες για να μην ξανασυμβεί. Κάθε σύλλογος πρέπει να έχει σεβασμό στους αντιπάλους του, ανεξάρτητα αν είναι ένα ντέρμπι ή ένα απλό παιχνίδι. Πρώτα πρέπει να σεβόμαστε τον αντίπαλο, να αγωνιζόμαστε για 90 λεπτά με στόχο να παρουσιάσουμε ένα όμορφο θέαμα. Κι ο καθένας μετά να μπορεί να χαρεί τα 90 λεπτά μέσα στον αγωνιστικό χώρο”.

“Σίγουρα μας ενοχλεί όλους. Γιατί θεωρώ πως ο κόσμος θέλει να πάει σε όλα τα γήπεδα. Οι φίλαθλοι έχουν μία Κυριακή να περάσουν όμορφα και να το χαρούν πηγαίνοντας στο γήπεδο. Είναι κι ένας τρόπος χαλάρωσης οι 2-3 ώρες της Κυριακής για να δουν ένα ωραίο παιχνίδι. Ελπίζω τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να βελτιωθεί και να μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι για να μεγαλώσει το ποδόσφαιρο και την κοινωνία της”.

araujo2

 

 

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης στο ΕΘΝΟΣ –  Οπαδική βία, τα αίτια, οι ευθύνες, και πως, θα αντιμετωπιστεί

Στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο, έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της άθλησης, της ψυχαγωγίας, της άμιλλας, της διάκρισης, της τοπικής ταυτότητας, με εκείνα, της απόκτησης υλικών αγαθών, της εγωκεντρικής υπεροχής, της ταπείνωσης του αντιπάλου, της απόλυτης εμπορευματοποίησης, και του ανταγωνισμού, σε κάθε τι, που αφορά το αθλητικό γεγονός.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

 

Τα αρνητικά αυτά δεδομένα δημιουργούν την επιθυμία της υπεροχής, της επικράτησης, με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο.

Το υπόστρωμα που δημιουργεί αυτές τις επιθυμίες, είναι ο κατακερματισμός της κοινωνίας, η αποξένωση των ανθρώπων, ειδικά των νέων, τα προσωπικά και επαγγελματικά αδιέξοδα, η περιθωριοποίηση και η φτώχεια. Δηλαδή το φαινόμενο της οπαδικής βίας αναπτύσσεται και συντηρείται, πάνω σε ένα βαθύ και ευρύ φάσμα κοινωνικών προβλημάτων.

 

Οι ευθύνες πολλές, είναι διαχρονικές και, σε πολλές πλευρές.

  • Ευθύνες έχει η κοινωνία, που δεν μπορεί και δεν φαίνεται να θέλει να αυτοπροστατευτεί από την βία, θεωρώντας, ότι είναι έξω από αυτήν και δεν την αφορά.
  • Ευθύνες υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε κάθε θεσμό της κοινωνίας, όπως η οικογένεια, η εκκλησία, οι φορείς της αυτοδιοίκησης, τα κόμματα.
  • Ευθύνες έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, που ποτέ δεν αναζητούν το υπόβαθρο των προβλημάτων, τα αίτια που τροφοδοτούν την βία, αντιθέτως, διαχειρίζονται επιφανειακά και επικοινωνιακά το φαινόμενο της βίας, την στιγμή της έντονης εκδήλωσής του και, μέχρι να φύγει από την επικαιρότητα.
  • Μεγάλες ευθύνες έχουν οι ιδιοκτήτες των αθλητικών ομάδων, οι περισσότεροι των οποίων επενδύουν, όχι από αγάπη στον αθλητισμό, αλλά για πολλούς άλλους λόγους, γιαυτό ανέχονται ή και κάποιοι τροφοδοτούν, τουλάχιστον με τις δηλώσεις τους, την οπαδική βία, για να πετύχουν τους προσωπικούς στόχους τους.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω