326933963 568856375133925 2730367007328988215 n

Αποτίμηση των απαντήσεων της Υφυπουργού Παιδείας κας Ζέττας Μακρή αναφορικά με την Επίκαιρη Ερώτηση για τα 442 κενά Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής

Την 01/02/2023 πραγματοποιήθηκε επίκαιρη ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον βουλευτή του Μέρα 25 Κρίτωνα Αρσένη προς την Υφυπουργό Παιδείας και αρμόδια για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κα Ζέττα Μακρή αναφορικά με τα 442 κενά φιλολόγων Ειδικής Αγωγής, τα οποία αντιστοιχούν σε τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα χωρίς κάλυψη.

Για άλλη μια φορά η απάντησή της κας Μακρή κινήθηκε σε γνωστές, επαναλαμβανόμενες και σχεδόν αυτοματοποιημένες δηλώσεις επικαλούμενη αριθμούς και ποσοστά. Όμως, ούτε γίνεται, ούτε είναι δυνατόν οι απαντήσεις να περιορίζονται απλώς σε αριθμούς και ποσοστά, τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς. Δε μιλάμε για απλούς αριθμούς, μιλάμε για παιδιά. Και αν η αναφορά σε αριθμούς κρίνεται τόσο επιτακτική, τότε αυτή ας γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, εστιάζοντας όχι στους γενικόλογους αριθμούς των διορισμών και των προσλήψεων, αλλά στους αριθμούς των ελλείψεων. Έτσι μόνο θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η δυσλειτουργία της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας.
Οι αναφορές στους 25.000 διορισμούς που αφορούν το σύνολο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή δε δύνανται να αποτελούν απάντηση σε μια τόσο συγκεκριμένη και σαφή ερώτηση που σχετίζεται με τα 442 κενά φιλολόγων ειδικής αγωγής, τα οποία έχουν καταγραφεί και έχουν σταλεί επισήμως στο ΥΠΑΙΘ από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις τρεις φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ομοίως, δεν μπορούν να ληφθούν ως σοβαρές απαντήσεις οι αναφορές σε αριθμούς προσλήψεων αναπληρωτών οι οποίες σχετίζονται με το σύνολο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε για λόγους εντυπωσιασμού είτε για να αποφευχθεί με έντεχνο τρόπο μια ουσιαστική απάντηση για τις ελλείψεις του κλάδου μας, τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά, αλλά σκοπίμως αποσιωπά.
Μιας και τελικά η γλώσσα των αριθμών φαίνεται να είναι η μόνη που καταλαβαίνουν οι εκπρόσωποι του ΥΠΑΙΘ, ας μιλήσουμε και εμείς με αριθμούς, οι οποίοι όχι μόνο είναι αμείλικτοι, αλλά δεν επιδέχονται και καμία απολύτως αμφισβήτηση:
· Κατά την Α΄ φάση προσλήψεων ζητήθηκαν 1404 φιλόλογοι ΕΑΕ και προσελήφθησαν 869. Έτσι 535 κενά παρέμειναν χωρίς κάλυψη.
· Κατά τη Β΄ φάση προσλήψεων ζητήθηκαν 551 φιλόλογοι ΕΑΕ και προσελήφθησαν 111 αφήνοντας 440 κενά χωρίς κάλυψη.
· Κατά τη Γ΄ φάση προσλήψεων – στην οποία συμπεριλήφθησαν και οι νέες γνωματεύσεις από τα αρμόδια ΚΕΔΑΣΥ – ζητήθηκαν 638 φιλόλογοι ΕΑΕ και προσελήφθησαν μόλις 196 με αποτέλεσμα 442 κενά να παραμένουν χωρίς κάλυψη.
· Όσον αφορά την ειδική πρόσκληση την οποία επικαλέστηκε η υπουργός κατά την απάντησή της προσλήφθηκε μόλις 1 φιλόλογος μειωμένου ωραρίου στην Εύβοια και αφορά παραίτηση ή μη ανάληψη υπηρεσίας.
Επομένως, τα κενά φιλολόγων ΕΑΕ παραμένουν 442, ενώ από τις 18 Νοεμβρίου δεν έχει γίνει καμία φάση προσλήψεων που να σχετίζεται με τον κλάδο των φιλολόγων ειδικής αγωγής, τη στιγμή μάλιστα που «off the record» οι ιθύνοντες του ΥΠΑΙΘ όχι μόνο αναγνωρίζουν την ύπαρξη των εν λόγω κενών, αλλά αποδίδουν και την αδυναμία κάλυψής τους στην απουσία των αναγκαίων πιστώσεων.
Αποκαλυπτικές της δυσάρεστης αυτής κατάστασης είναι και οι μαρτυρίες των ίδιων των γονέων οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις:
· Στην Ανατολική Αττική ένας φιλόλογος έχει αναλάβει 6 παιδιά σε 3 διαφορετικά γυμνάσια.
· Στο 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω απουσιάζουν ένας φιλόλογος για Παράλληλη Στήριξη και ένας για το Τμήμα Ένταξης.
· 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης Πειραιά: έχει προσληφθεί ένας φιλόλογος Ειδικής Αγωγής για να παρέχει Παράλληλη Στήριξη σε 6 μαθητές, των οποίων οι γνωματεύσεις ορίζουν 11 ώρες για τον καθένα.
· Στο 2ο Γυμνάσιο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής μία φιλόλογος παρέχει μία μόνο μέρα την εβδομάδα παράλληλη στήριξη στο μαθητή της γιατί τις υπόλοιπες αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλα δύο σχολεία.
· Στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας μαθητής μπαίνει μία ώρα την εβδομάδα σε Τμήμα Ένταξης, επειδή δεν έχει προσληφθεί δεύτερος φιλόλογος.
Οι ίδιες «αλχημείες» παρατηρούνται σε όλη τη χώρα με «μπαλώματα» που δεν μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στα παιδιά. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι πάνω από τα μισά Τμήματα Ένταξης της χώρας δεν έχουν ακόμα στελεχωθεί τη στιγμή μάλιστα που ιδρύθηκαν και νέα; Ποιο το νόημα αν μένουν χωρίς προσωπικό; Πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια, όταν τελικά παρέχει 3 ώρες Παράλληλη Στήριξη την εβδομάδα αντί για 11; Με ποιο δικαίωμα ακυρώνονται από το ΥΠΑΙΘ οι επίσημες γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια για να ορίσουν τις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες; Πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθεί κανείς ότι είναι δώρον άδωρο να τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός για περισσότερα από δύο παιδιά για Παράλληλη Στήριξη;
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η περίπτωση των κενών της Αττικής, αλλά και της επικράτειας, όπως προκύπτει και στους ακόλουθους πίνακες:
326933963 568856375133925 2730367007328988215 n 328820546 3086293828342637 9000509794219754567 n
Πρωτοβουλία Φιλολόγων Ειδικής Αγωγής
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω