Screenshot 20221231 033050 Gallery

18 μέρες απεργία οι εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία… αν αναρωτιόμαστε πως κερδίζονται οι αγώνες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενώ στην Ελλάδα οι διεκδικήσεις γίνονται πια με οργισμένα ποστ στο fb και με επιστολές που αναγράφουν “αξιότιμε/η” υπουργέ μου κτλ…, οι συνάδελφοι μας, εκπαιδευτικοί στην Πορτογαλία, στην Αγγλία και αλλού μας ανοίγουν τα μάτια.. Δείχνουν πως υπάρχει ακόμα ζωή στους εργασιακούς αγώνες στην Ευρώπη. Μακάρι να πάρουν παράδειγμα και οι δικές μας συνδικαλιστικές οργανώσεις που πετάνε μια προκήρυξη απεργίας, ξαφνικά ή εθιμοτυπικά σε μια ημερομηνία, δεν την προμοτάρουν, δεν την υποστηρίζουν, δεν κάνουν αγώνα, ώστε να έχει συμμετοχή και φυσικά δεν κλιμακώνουν στην συνέχεια. Διοργανώνουν δηλαδή για τα μάτια του κόσμου, θνησιγενείς κινητοποιήσεις που δεν έχουν συμμετοχή, με δική τους όμως ευθύνη, επειδή οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα για να δημιουργήσουν μαζικότητα. Και μετά έρχονται και λένε ορίστε εμείς βάζουμε απεργίες και φταίει ο κόσμος που δεν ακολουθεί… Αυτήν την σάπια παγιωμένη πραγματικότητα οφείλουμε να αλλάξουμε, γιατί με παρακάλια στο fb και χωρίς πραγματικό αγώνα, οι μισθοί αξιοπρέπειας ΔΕΝ θα έρθουν ποτέ από μόνοι τους. Με τηλεφωνικά παρακάλια στον ΑΣΕΠ και με υπογραφές στο avaag ΔΕΝ κέρδισε κανένας διορισμούς και φυσικά με προσφυγές σε δικηγόρους δεν πήρε ποτέ κανένας χρήματα(1 στις 500περιπτώσεις ίσως). 

Δυστυχώς ή ευτυχώς τις αυξήσεις, τους διορισμούς, το καλύτερο σχολείο, μόνο με διεκδίκηση που θα βγει μπροστά, θα ενοχλήσει και θα κάνει πάταγο, μπορούμε να τα κερδίσουμε. Όσες φορές και αν πεις “αξιότιμο” έναν πολιτικό, δεν θα σε λυπηθεί…Όπως λένε και στη Πορτογαλία απαιτούμε δεν επαιτούμε…

Δημοφιλή!!  Ο Πιερρακάκης μάχεται με θεούς και δαίμονες για να μας κάνει δώρα έκπληξη - Και μετά θα ξυπνήσουμε

Ακολουθεί η περιγραφή της απεργιακής κλιμάκωσης στην Πορτογαλία από το www.euractiv.gr:

Οκτώ συνδικάτα ηγήθηκαν απεργίας των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα, η οποία θα διαρκέσει 18 ημέρες, αφού το υπουργείο Παιδείας ανέβαλε τις ημερομηνίες των διαπραγματεύσεων για την προθεσμία απόσυρσης ορισμένων προτάσεων που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Η απεργία των εκπαιδευτικών που θα διαρκέσει 18 ημέρες ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα επηρεάζει διαφορετικές περιοχές κάθε μέρα, ξεκινώντας από τη Λισαβόνα, όπου έχει προγραμματιστεί διαμαρτυρία στην πλατεία Ρόσιο. Οι εκπαιδευτικοί αμφισβητούν ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλε το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του καθεστώτος κινητικότητας και προσλήψεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά ζητούν επίσης λύσεις σε παλαιότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη σταδιοδρομία, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς τους.

Τα οκτώ συνδικάτα, τα οποία αρχικά είχαν θεωρήσει ότι δεν ήταν η «κατάλληλη στιγμή» για απεργία, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Παιδείας για τις πρακτικές πρόσληψης, αποφάσισαν να προκηρύξουν την απεργία αφού έδωσαν προθεσμία στο υπουργείο να αποσύρει ορισμένες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις και να ανοίξει νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για άλλα θέματα. Η προθεσμία έληξε στις 10 Ιανουαρίου και την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων για τις 18 και 20 Ιανουαρίου, στον οποίο θα συζητούνταν επίσης μια πρόταση για ένα ημερολόγιο διαπραγματεύσεων για άλλα θέματα.

Δημοφιλή!!  Προκήρυξη για πλήρωση κενών θέσεων θητείας στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) κατά το σχολικό έτος 2024-2025

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Fenprof εξήγησε ότι τα προγράμματα θα παραμείνουν ως έχουν προγραμματιστεί, διότι «η σύγκληση μιας συνάντησης δεν αλλάζει τίποτα». Την Παρασκευή, στο τέλος μιας τετραήμερης κατασκήνωσης μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ο Mário Nogueira δήλωσε επίσης ότι από τις 20 Ιανουαρίου όλα είναι δυνατά. «Θα έλεγα ότι είναι μια μέρα-κλειδί», είπε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, διότι «συναντήσεις χωρίς λύσεις δεν απαντούν στα προβλήματα».

ΠΕΑΝ: «Σύσταση οργανικών κενών στους ΠΕ60-Νηπιαγωγούς και διορισμοί για το 2023»

«Θέλουμε η συνάντηση στις 20 του μήνα να είναι ορόσημο και αν δεν υπάρξουν οι απαντήσεις που θέλουμε, θα συνεχίσουμε μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται διαδήλωση στη Λισαβόνα.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω