Χαμηλότερος πληθωρισμός – Στο 7,6% στην Ελλάδα – Ακριβότερα τρόφιμα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τα νέα στοιχεία της EUROSTAT δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πτωτικά ωστόσο οι τιμές των προϊόντων στα ράφια αυξάνονται συνεχώς.

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός την ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, ανέφερε την Παρασκευή (6/1) η Eurostat.

Το ποσοστό του πληθωρισμού πέφτει κάτω από το συμβολικό όριο του 10% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, όταν είχε φθάσει σε ύψος ρεκόρ, στο 10,6%, έπειτα από ενάμισι χρόνο αδιάκοπης αύξησης.

ΦΕΚ-COVID-19: Τι αλλάζει στα σχολεία και στις εκπαιδευτικές δομές

Στην Ελλάδα η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό έδειξε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στο 7,6% από το 8,8% του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ (στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9%). Ωστόσο η κάμψη του ρυθμού αύξησης του δείκτη το συγκεκριμένο μήνα συνοδεύεται από σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και ειδικά στα τρόφιμα: 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.

Πλατφόρμα blod για να παρακολουθήσεις δωρεάν 6.000 διαλέξεις διακεκριμένων Ελλήνων

Για την Ελλάδα, τόσο η Κομισιόν όσο και ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ αναμένουν επίσης σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, η οποία όμως θα παραμείνει θετική και αρκετά υψηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, με τις δράσεις του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας να είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι εξαγωγές. Θετικά θα συμβάλουν επίσης τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης – όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η επιδότηση της τιμής του ρεύματος και άλλα – τα οποία έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δημοφιλή!!  «Πικρός» Καφές: Νέες Αυξήσεις Τιμών Λόγω Επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 1% το 2023 μετά από έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης 6% που εκτιμά για το 2022 και τον ακόμη υψηλότερο 8,4% που σημειώθηκε το 2021. Στην έκθεση του Οκτωβρίου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 1,8% όσο ακριβώς και ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,6% στην έκθεση του Νοεμβρίου, ενώ στο εύρος μεταξύ 1,1% και 1,8% κινούνται και οι προβλέψεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης Moody’s, Standard & Poor’s και Scope Ratings. Εξαίρεση αποτελεί ο Fitch, ο οποίος προβλέπει μία οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%, ως συνέπεια του αδύναμου carry over από το 2022.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι διεθνείς οργανισμοί και οι οίκοι αξιολόγησης προβλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση το 2023 σε ένα εύρος από 3,2% έως το 6% – με το χαμηλότερο ποσοστό να δίνει το ΔΝΤ και το υψηλότερο η Επιτροπή – έναντι του 9% έως 10% που εκτιμούν ότι διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα το 2022. Ο κρατικός προϋπολογισμός κινείται μέσα στο παραπάνω εύρος, προβλέποντας μείωση του πληθωρισμού στο 5%.

Δημοφιλή!!  «Πικρός» Καφές: Νέες Αυξήσεις Τιμών Λόγω Επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%

Το 2023 αναμένεται, επίσης, η επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει ένα πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και η Κομισιόν και το ΔΝΤ να το βλέπουν λίγο υψηλότερα (1,1% και 0,9%, αντίστοιχα). Ως αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να συνεχισθεί η τάση μείωσης του χρέους. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι θα μειωθεί κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 162% έως 170% του ΑΕΠ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους, θα είναι εφικτή και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των ελληνικών ομολόγων μέσα στο νέο έτος.

Ήδη, τρεις οίκοι – ο Standard & Poor’s, ο DBRS και ο Scope – αξιολογούν το ελληνικό αξιόχρεο ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω