Επιστολή προς ΥΠΑΙΘ: Επιτακτική ανάγκη η κάλυψη των υπαρχόντων κενών Φιλολόγων ΕΑΕ στην Γ΄ Φάση προσλήψεων σε συνδυασμό με τις νέες γνωματεύσεις

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εν όψει της Γ΄ Φάσης Προσλήψεων κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα από το ΥΠΑΙΘ προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία, οι οποίες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είτε καλύπτονται μερικώς είτε καθόλου. Ακόμα και μετά τη Β΄ Φάση προσλήψεων έχει καλυφθεί μόλις το 20,14% των αναγκών όσον αφορά τα φιλολογικά μαθήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα Τμήματα Ένταξης έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 17,49%, ενώ η Παράλληλη Στήριξη σε ποσοστό 25,91%. 

Αποτέλεσμα αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης είναι η παρεμπόδιση της συμπερίληψης στη Β΄θμια Εκπαίδευση, γεγονός που φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν προσληφθεί για να παρέχουν Παράλληλη Στήριξη σε πάνω από 3 μαθητές (ακόμα και σε 9) με αποτέλεσμα την ακύρωση των γνωματεύσεων της διεπιστημονικής ομάδας των ΚΕΔΑΣΥ, εφόσον αντί για 11 ώρες Παράλληλης Στήριξης την εβδομάδα να παρέχονται στην πράξη 3. Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, μια τέτοιου είδους συμπερίληψη είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Εξαιρετικά δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι, ενώ για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΕΑ και η συμπερίληψη αποτελεί προτεραιότητα, η Ελλάδα δυστυχώς αποτελεί ουραγό αυτής της ευρωπαϊκής επιταγής, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΑΕ καλύπτεται από ευρωπαϊκά χρήματα (ΕΣΠΑ).

Δημοφιλή!!  Αίτημα για Δίκαιη Κατανομή Διορισμών Φιλολόγων: Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων (ΣΑΦ)

Την ίδια στιγμή, έκπληξη προκαλούν οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως αναφορικά με τα κενά, καθώς, όπως φαίνεται σε πρόσφατη συνέντευξή της, αγνοεί την πραγματικότητα: «Ποια κενά; Με μεγάλη μου  χαρά να μου τα γνωστοποιήσετε εάν έχετε τέτοια στοιχεία». Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ έχει απευθυνθεί προς τους ιθύνοντες του ΥΠΑΙΘ επισημαίνοντας τα κενά, τα οποία μάλιστα συνέλεξαν τα ίδια τα μέλη της απευθυνόμενα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της επικράτειας. Ομοίως, οι μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται και από τους ήδη προσληφθέντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε 5, 7 ή και 9 μαθητές στο πλαίσιο της Παράλληλης Στήριξης.

Ανταποκρινόμενη, λοιπόν, στο κάλεσμα της Υπουργού περί γνωστοποίησης των κενών η Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑΕ παραθέτει για άλλη μια φορά τα κενά του κλάδου ΠΕ02.5, τα οποία ανέρχονται σε 440! Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο αυτά της Παράλληλης Στήριξης και των Τμημάτων Ένταξης, όσο και των ΣΜΕΑΕ.

Αναμένουμε, λοιπόν, το έμπρακτο ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και στην επόμενη φάση να καλυφθούν τα εν λόγω κενά, καθώς η περεταίρω καθυστέρηση κάλυψης τους συνεπάγεται και σημαντική αύξησή, μιας και μετά τις 20 Οκτωβρίου θα δοθούν από τα ΚΕΔΑΣΥ και οι νέες γνωματεύσεις.

Δημοφιλή!!  Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2023-2024: Πίνακες με την Κατανομή κατά Κλάδο/Ειδικότητα και Στατιστικά Στοιχεία

Συνοψίζοντας, αιτούμαστε:

  1. Την πλήρη κάλυψη των 440 κενών, ώστε όλοι οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να απολαμβάνουν τη βοήθεια που δικαιούνται.
  2. Την ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης αλλά και την πλήρη στελέχωση των υπαρχόντων.
  3. Να καλυφθούν τα κενά της Α΄ και Β΄ φάσης, πριν δοθούν οι νέες γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών.
  4. Την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Παράλληλης Στήριξης, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί με έναν εκπαιδευτικό για πάνω από τρεις μαθητές, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει με τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ και παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης σε βάρος των ίδιων των μαθητών.

Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση των αιτημάτων μας.

 

Με εκτίμηση,

Πρωτοβουλία Φιλολόγων ΕΑ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω