Οδυνηρές διαπιστώσεις ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Καταπέλτης η ειδική εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό • Τι καταγράφει στις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της Διαπιστώνει στοχοποιήσεις υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεων • Επιδείνωση της κατάστασης από το 2019 και μετά, κλίμα φόβου και μη συμμόρφωση με αποφάσεις δικαστηρίων. 

Τη βαθιά της ανησυχία για την υποχώρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για δυσμενείς εξελίξεις σε πολλαπλά μέτωπα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Η Μαίρη Λόλορ, έπειτα από δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας, παρουσίασε τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της (η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ), οι οποίες αποτελούν κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Άσκησε, εξάλλου, σφοδρή κριτική για όλη την προβληματική βεντάλια του προσφυγικού ζητήματος, διαπιστώνοντας τη δημιουργία κλίματος φόβου για υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποίηση οργανώσεων, αλλά και μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα η ειδική εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας είναι αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για τις δράσεις τους, στοχοποιούνται και δραστηριοποιούνται σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον. Έκανε λόγο για «αίσθημα διάχυτου φόβου που νιώθει ένα σημαντικό ποσοστό των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δείχνει να απορρέει άμεσα από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και του νόμιμου, ειρηνικού έργου που επιτελούν». Απάντησε, ακόμη, σε ερώτηση για τον διασώστη Ιάσονα Αποστολόυπουλο και τη δημοσιογράφο  Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, σημειώνοντας ότι δέχονται επιθέσεις και «αυτό τους βάζει σε κίνδυνο».

«Η συνολική αντίληψη για τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί σημαντικά μετά από το 2019» είπε για να συμπληρώσει «από τότε, οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επιτελέσουν το έργο τους, ιδίως σε τομείς που μπορεί να θεωρούνται αμφιλεγόμενοι ή γεωπολιτικά πολύπλοκοι και ευαίσθητοι. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όσον αφορά στα άτομα που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων».

 

Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε «πρέπει να τονίσω επίσης το αίσθημα διάχυτου φόβου που νιώθει ένα σημαντικό ποσοστό των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δείχνει να απορρέει άμεσα από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και του νόμιμου, ειρηνικού έργου που επιτελούν».

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας». Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε υπερασπιστές ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους».

«Η αλληλεγγύη δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται και η συμπόνοια δεν πρέπει ποτέ να δικάζεται» υπογράμμισε η κ. Λόλορ και πρόσθεσε «με ανησυχεί ιδιαίτερα η ποινικοποίηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα».

Έκανε, ακόμη, ιδιαίτερη μνεία στο περιβόητο μητρώο ΜΚΟ, εκφράζοντας ανησυχία για στοχοποίηση οργανώσεων και κάνοντας λόγο για «δυσανάλογες απαιτήσεις» στη διαδικασία εγγραφής. Την ίδια ώρα η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας». Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε υπερασπιστές ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους».

Τέλος, η κ. Λόλορ εκτόξευσε πυρά προς τις ελληνικές αρχές για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή προσωρινών μέτρων προστασίας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο.

«Ουδέν μεμπτόν» από το υπουργείο Μετανάστευσης

Στην τοποθέτηση της κ. Λόλορ απάντησε μέσω πηγών το υπουργείο, πιστό στην κυβερνητική γραμμή κατασκευής μιας… άλλης πραγματικότητας. Οι πηγές απορρίπτουν τις κατηγορίες περί «δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητας» των ΜΚΟ και υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που καταγράφει η εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το μητρώο ΜΚΟ.

Ειδικότερα σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο θέμα του μητρώου έχουν σκοπό «την εξασφάλιση της διαφάνειας» και βάζουν «τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα. Η κα Lawlor είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ελληνικές και ξένες οργανώσεις κάθε είδους που λειτουργούν με νόμιμο τρόπο και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση, απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις δομές και απρόσκοπτη δράση».  

«Στόχευση των ελληνικών αρχών είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η Ειδική Εισηγήτρια στην Έκθεσή της» καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου.

 

Δημοφιλή!!  Κρίση Στέγασης Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Απαγορευτικό Κόστος Διαβίωσης

ΠΗΓΗ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω