ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Έτσι θα «αποσύρετε» τις παλιές συσκευές – Τι προδιαγραφές θα πρέπει να έχουν οι νέες

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οποιαδήποτε συσκευή θελήσουν, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας, θα μπορούν να επιλέξουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή». Το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Για να εξασφαλίσει όμως κάποιος την επιδότηση υπάρχει μια βασική προϋπόθεση. Θα πρέπει να δώσει για ανακύκλωση παλιά συσκευή.

 

Αυτό θα γίνεται μέσα από μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία: Αφού υποβληθεί η αίτηση και εγκριθεί θα έρχεται ο τεχνικός να ελέγξει ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά και θα αποσύρεται με έναν μοναδικό κωδικό.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούριας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

 

Πώς θα γίνει η υποβολή της αίτησης

Καλό θα είναι πάντως όσοι σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» να ξέρουν πως δεν θα πάρουν ποτέ χρήματα στο χέρι. Η επιδότηση θα φανεί απευθείας ως έκπτωση επί της αξίας του νέου προϊόντος το οποίο θα αγοράσουν. Άλλη μία λεπτομέρεια που θα ήταν χρήσιμη να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι αίτηση θα μπορεί να γίνει και απευθείας στο κατάστημα.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Στην πλατφόρμα θα μπορούν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν αίτηση χωρίς κατ’ αρχήν «κόφτη». Εφόσον υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης: εισοδήματα, κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Δημοφιλή!!  Κρίση Στέγασης Εκπαιδευτικών στα Χανιά: Απαγορευτικό Κόστος Διαβίωσης

Οι πρώτοι 350.000 με βάση την μοριοδότηση θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.

 

Το point system θα καθορίζει τους δικαιούχους για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, ενώ θα υπάρξει και μία σημαντική διαφορά για όσους επιλέξουν να λάβουν το voucher, καθώς δεν αναμένεται να πιστωθούν χρήματα σε λογαριασμούς (όπως με το fuel pass και το power pass).

Όπως έχει σημειώσει ο Κώστας Σκρέκας: «Δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο, απλά η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα, άρα όσο πιο μεγάλο, τόσο μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, αυξάνεται η επιδότηση».

Στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης αναμένεται να ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και πιο συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα.

Οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε επίσης ότι εάν η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

Όσον αφορά τις αιτήσεις αυτές υπολογίζεται πως θα ανοίξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Εάν υποβληθούν πάνω από 350.000 αιτήσεις, τότε θα γίνει ιεράρχηση των αιτήσεων με σειρά κριτηρίων κατάταξης:

  • εισοδήματα,
  • κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.).

Οι πρώτοι 350.000 με βάση την μοριοδότηση θα προηγηθούν και θα επιδοτηθούν. Οι υπόλοιποι, εφόσον υπάρχουν, θα είναι οι επιλαχόντες.

Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές.

Οι παλαιές συσκευές θα πρέπει να λειτουργούν, ενώ αυτές που θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασθούν είναι οι εξής:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Τα ποσά της επιδότησης

Κλιμακούμενα θα είναι τα ποσά επιδοτήσεων που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

Air condition: 300 ευρώ.
Ψυγείο: 300 ευρώ.
Καταψύκτης: 150 ευρώ

πηγή

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω