Επιστολή ΠΕ79.01 Μουσικών και ΠΕ11 Γυμναστών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Στο σύγχρονο σχολείο οι μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διδάσκονται μια πληθώρα αντικειμένων σε διαφορετικές κατευθύνσεις με στόχο την πολύπλευρη παιδεία τους. Εδώ και πολλά χρόνια η Μουσική, τα Εικαστικά, το Θέατρο, η Φυσική Αγωγή, οι Ξένες Γλώσσες και η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διδάσκονται από μια πλειάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτικών πανεπιστημιακού επιπέδου, έτσι ώστε να προάγεται η μάθηση και το επίπεδο των σπουδών.

 

Έτσι, οι μαθητές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα στο σύνολό τους να έρχονται σε επαφή με εξειδικευμένα αντικείμενα και σύνθετη γνώση, γνωστικά αντικείμενα όπου η μέση οικογένεια επιθυμεί και προσπαθεί να προσφέρει στα παιδιά της με οικονομικό κόστος και μέσα από εξωσχολικές δραστηριότητες.

 

Όμως συνάδελφοι δάσκαλοι ΠΕ70, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς των άλλων αντικειμένων ως «οι ειδικότητες», προτίθενται, με τις ευλογίες και την κάλυψη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, να καλύψουν τα λειτουργικά κενά τους στο ωρολόγιο πρόγραμμα προσφέροντας πρόχειρο και επιφανειακό μάθημα χαμηλού επιπέδου στα αντικείμενα που αφορούν τους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς Μουσικής, Εικαστικών, Θεατρολογίας, Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής!

 

Το Υπουργείο Παιδείας διατυμπανίζει τις αρετές της δημόσιας εκπαίδευσης και με παρασκηνιακό τρόπο έχει επιβάλει την καθολική επικράτηση των δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε κάθε σχολείο ξεχωριστά. Επίσης, όταν ένα δημοτικό σχολείο κλείνει οριστικά ή υποβαθμίζεται οι οργανικές θέσεις των δασκάλων παραμένουν στο σύνολό τους καταγεγραμμένες στον δήμο και παράλληλα στο Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διδακτικές ανάγκες για δάσκαλους εκεί που δεν υφίστανται. Στον αντίποδα δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην εξαφανίζονται τα οργανικά κενά των υπολοίπων εκπαιδευτικών των άλλων κλάδων.

 

Δημοφιλή!!  H ΟΙΕΛΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του θεσμού του “πρόσθετου εκπαιδευτικού”

Ενώ το 2021 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα οργανικά κενά του κλάδου ΠΕ79.01 Μουσικής ήταν 593, στις 10-08-2021 διορίσθηκαν μόνο 135 αφήνοντας εκατοντάδες κενά ακάλυπτα, με αποτέλεσμα να γίνουν πάρα πολλές προσλήψεις αναπληρωτών Μουσικής για να καλυφθούν κάποια από αυτά τα κενά (μόνο στην 1η φάση στις 26-08-2021 προσελήφθησαν 336 αναπληρωτές Μουσικής στην Πρωτοβάθμια), ενώ στα εναπομείναντα κενά να ανατίθεται το μάθημα της Μουσικής σε ανειδίκευτους ΠΕ70 Δάσκαλους, όχι μόνο στο τρέχον σχολικό έτος αλλά και τα προηγούμενα, με κραυγαλέες περιπτώσεις στην Κέρκυρα, στη Γαστούνη και αλλού. Μετά τις αποχωρήσεις των συναδέλφων, κι ενώ πλέον σήμερα τα οργανικά κενά των Μουσικών είναι πλέον 557 στην Πρωτοβάθμια και 67 στη Δευτεροβάθμια (συνολικά 624), το Υπουργείο Παιδείας στις 16-5-2022 εξέδωσε την υπ’ αρ. πρωτ.: 55292/Ε2 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετατάξεις εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2022-2023, στην οποία εντελώς ξαφνικά έχουν εξαφανιστεί όλα τα 557 οργανικά κενά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

 

Το γιατί είναι άγνωστο… ή μήπως υπάρχει η σκοπιμότητα τα κενά αυτά να μην καλυφθούν οριστικά από μόνιμους εκπαιδευτικούς ΠΕ79.01 Μουσικής, προκειμένου κάθε χρόνο κάποια από αυτά να δίνονται σε αναπληρωτές Μουσικής και κάποια άλλα να προορίζονται για την κάλυψη των υπεραριθμιών των ΠΕ70 Δασκάλων στις κατά τόπο Διευθύνσεις Εκπαίδευσης; Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει μια επίσημη εξήγηση!

 

Επίσης, οι 2211 αποχωρήσεις από το 2011 ως σήμερα των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, με μόνο 151 μόνιμους διορισμούς στο ίδιο χρονικό διάστημα, έφερε ως αποτέλεσμα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής να εκπονείται παράνομα και από δασκάλους, αναχρονιστικά και με αυξημένο το ρίσκο της μη ασφαλούς άθλησης των μαθητών.

 

Δημοφιλή!!  Κατατέθηκε η τροπολογία με τις νέες οργανικές - 1555 ΕΕΠ/ΕΒΠ & 1.723 οργανικές Θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Πλέον το Υπουργείο Παιδείας καλεί σε μόνιμους διορισμούς τους εκπαιδευτικούς, ενώ δεν έχει φροντίσει να εκσυγχρονίσει και να επαναφέρει τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου στη σύγχρονη εποχή αφήνοντάς το μετέωρο στην υπεραριθμία των δασκάλων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες του κάθε σχολείου ανά νομό και περιφέρεια.

 

Στο σχολείο του 21ου αιώνα οι μόνιμοι διορισμοί οφείλουν να γίνονται με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων και όχι εξοστρακίζοντας και χειραγωγώντας τις κενές θέσεις των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών με ανειδίκευτους δασκάλους.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση επαναφορά όλων των 557 οργανικών κενών του κλάδου ΠΕ79.01 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ακόμη και στην προσεχή φάση των μετατάξεων, και μία επίσημη εξήγηση από το Υπουργείο Παιδείας για ποιο λόγο εξαφάνισε αυτές τις οργανικές θέσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση!

ΖΗΤΑΜΕ μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις αντίστοιχα πραγματικά οργανικά κενά κι εν συνεχεία τις λειτουργικές ανάγκες των κλάδων της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής, αλλά και όλων των υπολοίπων εξειδικευμένων κλάδων, για τον εξορθολογισμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης!

ΖΗΤΑΜΕ μόνιμους διορισμούς και προσλήψεις αναπληρωτών με βάση τις αντίστοιχα πραγματικά οργανικά κενά κι εν συνεχεία τις λειτουργικές ανάγκες των κλάδων της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω