Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στα σχολεία – Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από 1 Μαΐου – Αναστέλλεται το Covid pass

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εισηγηθεί τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα αρθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη συνεδρίαση επικυρώθηκε ότι από την 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.
Σχετικά με το θέμα της μάσκας, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους,

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Δεκτές έγιναν από την κυβέρνηση οι εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών για την άρση των μέτρων.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Δημοφιλή!!  Προϋποθέσεις Ένταξης στους Κλάδους Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής

Η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μην διαφοροποιηθεί από τις οδηγίες των ειδικών, ώστε να νοιώθουν όλοι πιο ασφαλείς, και για να γίνει αυτό οι ειδικοί θα έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Με διαφορετικό πλαίσιο για τον κορωνοϊό θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όπως έχουν ήδη ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι μαθητές των σχολείων δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test κάθε εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν τη μάσκα τους.

Στο ζήτημα των σχολείων  κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως εξήγησε, πλέον, καταργούνται τα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα για όλους τους μαθητές. Τα self test θα πραγματοποιούνται μόνο όταν παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Δυο δωρεάν self test αν βρεθεί κρούσμα σε σχολείο
Συγκεκριμένα, αν ένα παιδί νοσήσει από κορωνοϊό, τότε θα υποβάλλονται σε τεστ οι συμμαθητές του δυο φορές: Το πρώτο τεστ θα γίνεται την πρώτη μέρα που γνωστοποιείται το κρούσμα και το δεύτερο την 4η ημέρα. Και τα δυο αυτά self test θα χορηγούνται δωρεάν.

«Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Δημοφιλή!!  Αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης και χάος ανομίας στην πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών - Η ΟΙΕΛΕ ζητά παρέμβαση

Παπαευαγγέλου: Παραμένει η μάσκα και ο αερισμός
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι στην περίπτωση «εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid».

Καταλήγοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι «τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν τη συστηματική χρήση της μάσκας, το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και την υγιεινή των χεριών συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, έτσι ώστε όταν γυρίσουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τα παράθυρα των τάξεων να μένουν ανοιχτά συνεχώς. Θα πρέπει όμως να τονιστεί, να γίνει ξεκάθαρο, ότι όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν».

ΠΗΓΗ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω