Διευθυντής ηγέτης ή το «παιδί» για όλες τις δουλειές;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάδελφοι είμαστε όλοι στην “τρέλα”…

Οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που επωμίζονται πλέον οι διευθυντές των σχολικών μονάδων τείνουν να τους μετατρέψουν σε «κουβαλητές» του υπουργείου. Δεν υπάρχει χρόνος για την παιδαγωγική καθοδήγηση του προσωπικού, καθώς η γραφειοκρατία και το διοικητικό έργο που πλέον «φορτώνονται» στις πλάτες τους οδηγούν σε ψυχολογική και σωματική εξουθένωση.

 

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τους προϊσταμένους των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων που αναλαμβάνουν έως 30 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως πέραν του γραφειοκρατικού φόρτου. Στα νηπιαγωγεία από την άλλη οι προϊσταμένες δεν έχουν κενό ούτε στο διάλλειμα καθώς πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή πάνω από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αναγκαστικά ένα μεγάλο κομμάτι του γραφειοκρατικού φόρτου πηγαίνει για το σπίτι.

Οι διευθυντές τα τελευταία έχουν «παντρευτεί» το σχολείο, τα πάντα περνάνε από τα χέρια τους και καθημερινά τους αναθέτει το υπουργείο και κάτι καινούριο. Οι περισσότεροι προσπαθούν να βγάζουν τη δουλειά μόνοι τους ώστε οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να μπορούν να επικεντρωθούν στο διδακτικό τους έργο.

 

Αυτοί είναι μιας παλιάς κοπής διευθυντές που κόντρα στους κανόνες του σύγχρονου μάνατζμεντ , που επιτάσσει ανάθεση εργασιών προς τα κάτω και διατήρηση της εποπτείας, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα «θέλω» του διευθυντή εκπαίδευσης , τα «θέλω» των συναδέλφων και της κοινής λογικής.

Δημοφιλή!!  Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ΑΣΕΠ 2008 διαμαρτύρονται για την παραβίαση της αξιοκρατίας και ζητούν δικαίωση

Το επίδομα θέσης ευθύνης δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το άγχος, τις ατελείωτες ώρες εργασίας και την ευθύνη που παίρνει ένας διευθυντής. Παράλληλα, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν διεξαχθεί νέες κρίσεις από το …2017 και πολλοί από τους παλιούς διευθυντές συνταξιοδοτήθηκαν, οι διευθύνσεις πηγαίνουν στη λύση των αναπληρωτών διευθυντών που πολλές φορές δεν έχουν την επιλογή να αρνηθούν τη θέση.

 

Με γλαφυρό τρόπο συνάδελφος εξομολογείται «Λόγω παραίτησης για σύνταξη του διευθυντή μας κάνω αναπλήρωση, που άλλες φορές αναλάμβανε για 2-3 μήνες ο πιο παλιός. Φέτος έχουμε την αναπλήρωση για όλη την χρόνια. Χωρίς να επιδιώξω τη θέση την έχω αναλάβει με όλα τα επιπλέον καθήκοντα. Δεν είναι και τόσο εύκολο να πεις αποποιούμαι τη θέση όπως λένε κάποιοι.

Η μόνη παρηγοριά για μένα είναι ότι παίρνω σύνταξη. Δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανα αυτή τη δουλειά για περισσότερο χρόνο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που το απολαμβάνουν εγώ δεν είμαι σ’ αυτούς και δεν είναι καθόλου επαρκές το επίδομα».

Δημοφιλή!!  Συμπληρωματικές μεταθέσεις | Προδιαγραφόμενη αδικία με μακροχρόνιες συνέπειες από την ίδρυση των νέων οργανικών στην Πρωτοβάθμια

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Ιωάννης Παπαδόπουλος

📌Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Ρεθύμνου,

Κύλιση προς τα επάνω