anakoinvseis

Φροντιστήρια γράφουν σχολικά βιβλία: Σκανδαλώδης επιλογή ή ευκαιρία για εκσυγχρονισμό

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πού οδηγεί η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Το γεγονός ότι μεγάλα φροντιστήρια και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ανέλαβαν τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων αποτελεί μια αμφιλεγόμενη απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα. Η ανάθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της σχολικής εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, με τον ισχυρισμό ότι τα νέα βιβλία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα που χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 21 χρόνια.

Η συμμετοχή των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην συγγραφή των βιβλίων φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ποιότητα και την ανεξαρτησία της εκπαιδευτικής ύλης. Η επιλογή αυτή επιτρέπει σε οργανισμούς που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον στην εκπαίδευση να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των σχολικών βιβλίων, με την πιθανότητα να επηρεάσουν τις κατευθύνσεις και τις προσεγγίσεις της εκπαιδευτικής ύλης.

Δημοφιλή!!  Νέο Εξώδικο από συλλόγους Αν.Αττικής για τις απειλές περί την αξιολόγηση - Σωματεία που ΔΕ σταματούν τη δράση τους ούτε με καύσωνα

Η διαδικασία επιλογής των συγγραφέων έχει επίσης αμφισβητηθεί, καθώς δεν συμπεριέλαβε τους καθ’ ύλην αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι παραδοσιακά συμμετείχαν σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτό έχει προκαλέσει περαιτέρω αμφισβήτηση για την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της συγγραφής των νέων βιβλίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι τα νέα βιβλία θα παρέχουν πολλαπλές επιλογές για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις και τους εκπαιδευτικούς φορείς δείχνουν ότι υπάρχει ανησυχία για τον τρόπο εφαρμογής και τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας.

Συνολικά, η απόφαση να ανατεθεί η συγγραφή των σχολικών βιβλίων σε φροντιστήρια και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αποτελεί ένα ζήτημα που εγείρει σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και τον ρόλο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση.

Σοκ στις Τιμές Φοιτητικής Κατοικίας: Η Κατάσταση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω