aimodosia scaled 1 E-WALL

Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών για τους γιατρούς του ΕΣΥ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε για δεύτερη φορά αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν στους γιατρούς του ΕΣΥ με τον νόμο 4472/2017.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, που είχαν επιβληθεί με το νόμο 4472/2017. Αυτή η απόφαση έχει σημαντικές συνέπειες, δεδομένου ότι οι διατάξεις αυτές είχαν επιφέρει μειώσεις στους βασικούς μισθούς, τα επιδόματα, και τα ωρομίσθια των εφημεριών των ιατρών, επηρεάζοντας πρωτοβάθμιους γιατρούς, επίκουρους και ειδικευόμενους.

  • Ακυρώνονται οι περικοπές μισθών για την περίοδο 2017-2022.
  • Οι γιατροί ΕΣΥ δικαιούνται αναδρομικά μισθούς για το διάστημα αυτό.

Μισθολόγιο Εκπαιδευτικών: Αλλαγές, Απώλειες, Κερδισμένα και Διεκδικήσεις – Πλήρης Αναδρομή και Ανάλυση

Κύρια Σημεία της Απόφασης

  1. Αντισυνταγματικότητα των Διατάξεων του Νόμου 4472/2017:
    • Οι διατάξεις που καθόριζαν τις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κρίθηκαν ότι παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, της αναλογικότητας, και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
    • Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η σωρευτική επίδραση των μειώσεων υπερέβαινε το ανεκτό όριο που θέτουν οι εν λόγω συνταγματικές αρχές .
  2. Προηγούμενη Δικαστική Απόφαση:
    • Το 2022, οι γιατροί του ΕΣΥ δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ. 3/2022 και 4/2022 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, οι οποίες επίσης έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών τους .
  3. Αναδρομική Εφαρμογή:
    • Η απόφαση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, επαναφέροντας ουσιαστικά το καθεστώς των αποδοχών που ίσχυε πριν από την επιβολή των περικοπών .
  4. Ειδική Μισθολογική Μεταχείριση των Γιατρών:
    • Η Ολομέλεια υπογράμμισε τη σημασία της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, και επέκρινε τη νομοθεσία που παραβιάζει αυτή την αρχή .

Νομοθετικές Αναφορές

  • Άρθρα 138-140 του ν. 4472/2017: Καθόρισαν τα νέα μισθολογικά πλαίσια για τους γιατρούς του ΕΣΥ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικά.
  • Άρθρο 21 του Συντάγματος: Αναφέρεται στην ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των γιατρών.
  • Άρθρο 25 του Συντάγματος: Αρχή της αναλογικότητας.
  • Άρθρο 4 του Συντάγματος: Αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη .

Αντίκτυπος της Απόφασης

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές αναδρομικές πληρωμές στους γιατρούς του ΕΣΥ και πιθανόν να απαιτήσει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συμμόρφωση με τις συνταγματικές αρχές. Οι δικηγόροι των γιατρών, όπως ο Ιωάννης Τουτζιαράκης, επεσήμαναν ότι οι νομοθέτες διατηρούν σε ισχύ διατάξεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές, δημιουργώντας συνεχιζόμενα προβλήματα στις αποδοχές των γιατρών .

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω