ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ E-WALL

Ανησυχίες για την Ποιότητα και τον Έλεγχο των Σχολικών Γευμάτων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ανησυχίες για την Ποιότητα και τον Έλεγχο των Σχολικών Γευμάτων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων: Έντονη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών όλης της χώρας για τον έλεγχο ποιότητας των γευμάτων και την επιλογή των αναδόχων του προγράμματος

ΘΕΜΑ: Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων: Έντονη ανησυχία γονέων και εκπαιδευτικών όλης της χώρας για τον έλεγχο ποιότητας των γευμάτων και την επιλογή των αναδόχων του προγράμματος

Η Κυβέρνηση υλοποιεί, σύμφωνα με την ΚΥΑ 83695/22-9-23, μέσω του ΟΠΕΚΑ, το πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2023-24.
Η ως άνω διαδικασία εκτελείται σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4455/2017 (ΦΕΚ Α’ 22), όπου την αρμοδιότητα κατάρτισης, συντονισμού και εποπτείας του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία, κατόπιν της συγκρότησής του με το Π.Δ. 77/2023 στο ΦΕΚ Α’/130/27-6-2023, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Δ14/οικ.21446/488/11-04-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1299) η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ο οποίος, ως φορέας του προγράμματος, αναλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την εκτέλεση των συμβάσεων που υπογράφονται με τους αναδόχους στους οποίους κατακυρώνονται οι προμήθειες (παρακολούθηση εκτέλεσης, παραλαβή παραδοτέων, επιβολή κυρώσεων, ποινικών ρητρών και ό,τι άλλο προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την ολοκλήρωση της προμήθειας), συστήνει την απαιτούμενη Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, εντοπίζει τυχόν προβλήματα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και μεριμνά για την έγκαιρη επίλυσή τους, εφόσον έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, υποβάλλει προς το αρμόδιο Υπουργείο έκθεση προόδου, σε μηνιαία βάση που θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον: τον αριθμό των σχολικών γευμάτων που διανεμήθηκαν ανά σχολείο και Δήμο, το ενδεικτικό κόστος αυτών, τα τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν και τις ενέργειες που απαιτήθηκαν για την επίλυσή τους και όποια άλλη πληροφορία κρίνεται κάθε φορά ως απαραίτητη.
Δυστυχώς όμως στις 17/5/2024, σημαντικός αριθμός μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή της Λαμίας, εμφάνισε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μετά την κατανάλωση των σχολικών αυτών γευμάτων. Αυτό οδήγησε τα παιδιά και τους γονείς να απευθυνθούν τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όσο και σε ιδιώτες ιατρούς για τη λήψη της αναγκαίας φροντίδας καθώς και σχετικών οδηγιών για την ανάρρωσή τους, ενώ κατατέθηκε και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία Λαμίας.
Επιπλέον στις 19/5/2024, το εργοστάσιο του αναδόχου αυτών των σχολικών γευμάτων καταστράφηκε από πυρκαγιά που οφείλεται σε εμπρησμό σύμφωνα με το πόρισμα της Πυροσβεστικής.
Με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν στη Λαμία, την τροφική δηλητηρίαση μαθητών από τα σχολικά γεύματα που τους χορηγήθηκαν αλλά και την πυρκαγιά στο εργοστάσιο όπου παρασκευάζονταν – λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση του συμβάντος – είναι πλέον διάχυτη και έντονη η ανησυχία των γονέων και των εκπαιδευτικών όλης της χώρας για την ποιότητα των σχολικών αυτών γευμάτων που χορηγούνται στα παιδιά τους και την διαδικασία που ακολουθείται ως προς την επιλογή των αναδόχων και τον έλεγχο τους.
Επειδή σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, άρθρο 21 παράγραφος 3, η προστασία της υγείας αποτελεί θεμελιώδες ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα, για το οποίο μεριμνά το Κράτος.
Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις για τα σχολικά γεύματα όπως ισχύουν, αρμόδιο να εποπτεύει τη διαδικασία χορήγησης των σχολικών γευμάτων είναι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνεργαζόμενο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα αρμόδια όργανα ελέγχου που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.
Επειδή η ασφάλεια της υγείας ιδιαίτερα των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας πρέπει να είναι εντονότερη και αποτελεσματική.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, τι προτίθενται να πράξουν ως προς:
1) Τη διαδικασία ανάθεσης της χορήγησης σχολικών γευμάτων, όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής τους, λαμβανομένων υπόψιν της προσφερόμενης τιμής ανά γεύμα και της ποιότητας των γευμάτων αυτών
2) Το συχνότερο και αποδοτικότερο έλεγχο τροφικής και θρεπτικής καταλληλότητας αυτών των γευμάτων
3) Ποιες τροποποιήσεις διατάξεων θα εισηγηθούν για τη βελτίωση και ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων στη νέα σχολική χρονιά 2024-25;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω