OIG3 1 E-WALL

Διευθυντές αναρρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν τηλεκπαίδευση στα σχολεία του καύσωνα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έχουμε τηλεκπαίδευση αύριο κυρία;

Ο φανφαρώδης τρόπος με τον οποίο ασκείται τα τελευταία χρονια η εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα μας, έχει γεννήσει διάφορα ευτράπελα κατά καιρούς. Η προσκόλληση στις εντυπώσεις και επ ουδενί στην ουσία, η εμμονή στη διακύρηξη υποτιθέμενων καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει ήδη σε ουκ ολίγα περιστατικά οπου οι εκπαιδευτικοί πραγματικά βρίσκονται σε αδιέξοδο, χωρίς να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Κάποια στιγμή λοιπόν το 2021 μετά την 1η εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας κατά την 1η καραντίνα, η κυβέρνηση αποφάσισε οτι η τηλεκπαίδευση με webex ήταν τόσο σπουδαία κατάκτηση για την εκπαίδευση που δε θα μπορούσε να τελειώσει μαζί με το τέλος της πανδημίας. Έτσι λοιπόν δημιούργησε θεσμικό πλαίσιο με απαράδεκτες, για πολλούς λόγους, διατυπώσεις. Δείτε εδώ: “Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.”(ΚΥΑ αρ.πρωτ: 111525/ΓΔ4/09-09-2021 και έγγραφο Αρ.Πρωτ.6301/ΓΔ4/18-01-2024/ΥΠΑΙΘΑ)

Με λίγα λόγια θεσπίζει webex δια πάσαν νόσον.. και μάλιστα δίνει και παράδειγμα με το οποίο ξεκάθαρα υπονοεί ότι σε περίπτωση κατάληψης σε σχολείο, επιβάλεται η τηλεκπαίδευση. Ενδιαφέρον τρόπος να γράφει κανείς ένα νομικό κείμενο.. Να αναφέρει δηλαδή μια γενική οδηγία με αφηρημένη διατύπωση και μετά να δίνει και ένα “τυχαίο”(καθόλου) παράδειγμα που προφανώς αυτό είναι όλη η ουσία και το κίνητρο του νομοθέτη. Σίγουρα θα υπάρχει ανάλογος τρόπος νομικής γραφής και σε άλλες τριτοκοσμικές χώρες. Μόνο που για να φτιάξουν μια νομοθεσία που θα “φλεξάρει” τη σιδηρά πυγμή ενάντια στις καταλήψεις….δημιούργησαν 10 συνακόλουθα προβλήματα.

Μα φυσικά γιατί μια τέτοια διατύπωση που προβλέπει τηλεκπαίδευση από κλειστά σχολεία προσκρούει σε άλλη νομοθεσία και πολλοί έχουν τεκμηριώσει τους λόγους (δειτε εδώ: Νομοθεσία: Γιατί η τηλεκπαίδευση ΔΕΝ μπορεί να είναι υποχρεωτική). Εκτός αυτού όμως δημιουργεί και κωμικοτραγικές καταστάσεις στην πράξη, όπως η σημερινή με τα σχολεία να έχουν ολοκληρώσει την παράδοση της διδακτέας ύλης, να έχουν περάσει ακόμα και τις βαθμολογίες, να κλείνουν επειδή η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς και πολλοί διευθυντές σχολείων να λογομαχούν μεταξύ τους και να πονοκεφαλιάζουν για το αν θα πρέπει να διοργανώσουν τηλεκπαίδευση δύο μέρες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους. Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα σε σχολικούς συμβούλους, ερωτήσεις στις κατά τόπους Αβαθμιες διευθύνσεις, αλλά και λίγα σχολεία που ανακοίνωσαν ότι αύριο θα γίνει τηλεκπαίδευση..

Ίσως στα σπίτια μαθητών και εκπαιδευτικών να μην έχει ζέστη βέβαια και να πρέπει όλοι να κλειστούν μέσα αύριο..Ας μην είμαστε και απόλυτοι..Ποιος ξέρει…Ευτυχώς έχουμε το τηλεμάθημα, έχουμε ένα λόγο να κρατάμε διαθέσιμες τις ιδιωτικές πλατφόρμες επ αόριστον…και ευτυχώς έχουμε εμπεδώσει τις καινοτομίες και τις μεταρρυθμίσεις…Εξάλλου το tablet και το laptop πάνε και παραλία αν χρειαστεί…

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]

Δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις:


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω