βια σχολεια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣτΕ: Πειθαρχική αναφορά για καθυστερήσεις στην υλοποίηση ισότιμου μαθήματος απαλλαγμένους από τα θρησκευτικά – Το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί αδυναμία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΣτΕ: Πειθαρχική αναφορά για καθυστερήσεις στην υλοποίηση ισότιμου μαθήματος απαλλαγμένους από τα θρησκευτικά – Το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί αδυναμία

Υπόθεση:

Δύο οικογένειες μαθητριών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του Υπουργείου Παιδείας διεκδικώντας την εισαγωγή ισότιμου μαθήματος για μαθητές απαλλαγμένους από τα θρησκευτικά.

Χρονολόγιο:

  • 2019: Το ΣτΕ με σειρά αποφάσεων αναγνωρίζει την υποχρέωση του κράτους να θεσπίσει ισότιμο μάθημα.

  • 2022: Το ΣτΕ θέτει προθεσμία στο Υπουργείο Παιδείας για την υλοποίηση έως το σχολικό έτος 2023-2024.

  • Μάιος 2024: Οι οικογένειες προσφεύγουν εκ νέου στο ΣτΕ καθώς το Υπουργείο δεν συμμορφώνεται.

  • 30 Μαΐου 2024: Το Υπουργείο παραλείπει να καταθέσει τις “Απόψεις” του στο ΣτΕ, οδηγώντας στην αναβολή της δίκης.

  • 7 Ιουνίου 2024:

    • Οι οικογένειες ζητούν από την Πρόεδρο του ΣτΕ να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά του Υπουργείου.
    • Το Υπουργείο αποστέλλει τις “Απόψεις” του στο ΣτΕ, ομολογώντας την αδυναμία του για άμεση υλοποίηση του ισότιμου μαθήματος.
    • Το ΣτΕ αποφασίζει να μην αναβάλει εκ νέου τη δίκη και να τεκμηριώσει την ενοχή του Υπουργείου βάσει της μη έγκαιρης προσκόμισης στοιχείων.

Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής: Ένα Σημαντικό Εργαλείο για την Ελληνική Γλώσσα

ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πειθαρχική αναφορά από 2 οικογένειες κατά παντός υπευθύνου του Υπουργείου Παιδείας
Ενώπιον της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελίας Νίκα απευθύνθηκαν με αιτήματά τους 2 οικογένειες που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Υπουργείου Παιδείας από πέρσι, χωρίς όμως το τελευταίο να έχει ανταποκριθεί στην νομική υποχρέωσή του να καταθέσει “φάκελο απόψεων” στο ΣτΕ, παρά τις υπομνήσεις του Δικαστηρίου εδώ και μήνες.
Η υπόθεση αφορά την παράλειψη του Υπουργείου Παιδείας να εισάγει στο σχολικό πρόγραμμα ένα ισότιμο μάθημα που θα μπορούν να παρακολουθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.
Από το 2019 και σε πάνω από πέντε δικαστικές αποφάσεις του, το Συμβούλιο Επικρατείας έχει ορίσει ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να εισάγει αυτό το ισότιμο μάθημα, ώστε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών που έχουν λάβει απαλλαγή από τα θρησκευτικά. Με απόφασή του το 2022 το ΣτΕ έταξε προθεσμία στο Υπουργείο Παιδείας το σχολικό έτος 2023 – 2024.
Το Υπουργείο Παιδείας όμως δεν τήρησε την προθεσμία αυτή με αποτέλεσμα δύο οικογένειες μαθητριών να προσφύγουν εκ νέου το ΣτΕ ζητώντας να καταδικάσει το Υπουργείο για την παράλειψή του.
Όμως, το Υπουργείο παραλείπει να καταθέσει το “φάκελο απόψεών” του στο Ανώτατο Δικαστήριο που είχε ορίσει δικάσιμο στις 30.5.2024, με αποτέλεσμα το ΣτΕ να υποχρεωθεί να αναβάλει την συζήτηση της για τις 13.6.2024, δηλαδή την άλλη εβδομάδα.
Ακόμη και σήμερα όμως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του να υποβάλει τις “Απόψεις” του, γεγονός που σύμφωνα με την νομοθεσία στοιχειοθετεί πειθαρχικό παράπτωμα, με την διαδικασία να κινείται υποχρεωτικά κατόπιν υποβολής εγγράφου από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι 2 οικογένειες υπέβαλαν σήμερα αίτημα στην Πρόεδρο του ΣτΕ να ασκήσει το καθήκον της προς κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και στον Υπουργό Παιδείας @Pierrakakis
πειθαρχική αναφορά για να ασκήσει κι αυτός το δικό του καθήκον διατάσσοντας έρευνα για την συγκεκριμένη παράλειψη από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου του.
Ως πληρεξούσιος δικηγόρος των δύο οικογενειών, δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία περαιτέρω αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης και στην περίπτωση που υπάρξει κι άλλη αδράνεια από τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα υποβληθεί απευθείας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έγινε το 2018, μετά από έξι (6) αναβολές που έδωσε το ΣτΕ σε υπόθεση της μίας από τις δύο εδώ προσφεύγουσες οικογένειες που τελικώς δικαιώθηκε και από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Καλώ τόσο τον Υπουργό όσο και την Πρόεδρο του ΣτΕ να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να τηρήσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κύρωσή της από την Ελλάδα, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι το άρθρο 6, το οποίο προβλέπει εκδίκαση των υποθέσεων σε εύλογο χρόνο, καθώς και το άρθρο 2 του 1ου Πρωτοκόλλου που καθιερώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις λόγω πεποιθήσεων των μαθητών και των γονέων τους.
Καλώ την Ελληνική Δημοκρατία να επιβεβαιώσει ότι τηρεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
UPDATE (12:20μ.μ.): Το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε να μην αναβάλει εκ νέου την υπόθεση για τον Σεπτέμβριο (όπως ήταν η αρχική σκέψη), αλλά να εφαρμόσει την παρ. 3 του άρθρου 24 του π.δ.18/1989 σύμφωνα με την οποία: “Εάν αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης μία φορά λόγω μη αποστολής των στοιχείων του φακέλου από τη Διοίκηση, το Δικαστήριο μπορεί να προχωρήσει στην εκδίκασή της και κατά την εκτίμησή του να συναγάγει τεκμήριο ομολογίας για την πραγματική βάση των ισχυρισμών του αιτούντος.»
UPDATE 2 (ώρα 2:11 μ.μ.): Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε πριν λίγο διαδικτυκά τις “απόψεις” του στην γραμματεία του ΣτΕ. Στις οποίες συνομολογεί ότι δεν είναι έτοιμο για το ισότιμο μάθημα ακόμη. Επομένως, εύλογα αναμένουμε να καταδικαστεί από το ΣτΕ.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω